E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSiyasi manşetler borsalar için ne kadar önemli?---

Siyasi manşetler borsalar için ne kadar önemli?

Siyasi manşetler borsalar için ne kadar önemli?
23 Temmuz 2024 - 12:50 borsagundem.com

Uzmanlar, borsalarda rotasyon gibi temel değişikliklere neden olabilecek gelişmelerin siyasi haberlerle bağlantısını yorumluyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında dev teknoloji hisselerinde düşüş gözlenirken küçük ölçekli hisse senetleri yüksek performans gösteriyor. Wells Fargo analistleri, bu değişikliğin siyasi gelişmelerle ilgisini tartışıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Wells Fargo stratejistleri, haber değeri taşıyan siyasi gelişmelerin borsada rotasyona neden olabilecek temel değişikliklerle aynı şey olmadığını söylüyor.

Temel değişiklikler ön planda

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, Pazartesi günü finans piyasası katılımcıları, Başkan Joe Biden'ın yeniden seçim kampanyasını sona erdirme ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i Demokrat Parti'nin yeni adayı olarak destekleme yönündeki hafta sonu kararını sindirmekle meşguldü. Ancak Wells Fargo Investment Institute'teki stratejistler, yatırımcıların siyasi manşetlere verilen piyasa tepkileri ile uzun vadeli hisse senedi rotasyonlarını yönlendiren temel değişiklikler arasında ayrım yapması gerektiğini öne sürüyor.

Wells Fargo stratejistlerinden oluşan ve şirketin küresel yatırım stratejisi başkanı Paul Christopher liderliğindeki ekip, “Temmuz ayının ilk üç haftasında, sermaye piyasaları ABD'nin iki büyük siyasi partisinden gelen dramatik ve şaşırtıcı açıklamalarla birlikte ve önemli ekonomik verilere paralel olarak keskin bir hareket gösterdi" diyor.

Stratejistler, “Eski başkan Donald Trump’a yönelik suikast girişiminin Cumhuriyetçi adayın Kasım zaferi olasılığını artırmasının ardından piyasalar geçen hafta bu noktaya odaklandı ve bu ABD ekonomisi ve faiz oranlarına ilişkin görüşler finansal piyasalar için ‘daha güvenilir bir katalizör' gibi göründü” diye yazıyor.

Christopher ve ekibi şöyle devam ediyor: “Örneğin, Trump Ticareti’ne (Trump Trade) verilen tepkiler manşetlere göre değişebilir ancak borsa rotasyonu temel değişiklikleri takip eder ve genellikle daha kalıcıdır.”

Siyasi analizler eksik bir resim sunuyor

Küçük ölçekli hisse senetlerinin son dönemdeki üstün performansı, enflasyonu düşürme yönünde daha fazla ilerleme gösteren veriler tarafından tetiklenmiş gibi görünüyor; özellikle de çoğu kişinin Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını düşüreceğinin neredeyse kesin kanıtı olduğuna inandığı Haziran ayı tüketici fiyat endeksi söz konusu olduğunda bu durum daha da netleşiyor.

Ancak bazı analistler ‘Trump Ticareti’nin bulmacanın başka bir parçası olduğuna inanıyor. Eski başkanın yaklaşan seçimleri kazanma ihtimalinin artması, küçük sermayeli hisse senetleri için olumlu; zira Trump’ın teklif ettiği politikalar arasında kurumlar vergisi oranının mevcut yüzde 21’lik seviyeden yüzde 15'e düşürülmesi ve mali düzenleyicilerin gücünün azaltılması yer alıyor.

Ancak Wells Fargo stratejistleri, geçen hafta küçük ölçekli hisse senetlerindeki patlayıcı yükselişin aynı zamanda reaksiyon ve rotasyon arasındaki farkı da gösterdiğini söylüyor. Elbette Trump'ın vergi ve düzenleme politikalarının küçük ölçekli hisse senetleri için faydalı olması bekleniyor ancak stratejistler şimdilik bu analizin yalnızca manşetlere dayandığını ve ‘eksik' olduğunu söylüyor.

En önemlisi stratejistler, küçük ölçekli hisse senetlerinin vergi avantajları ve Trump'ın ikinci başkanlığı döneminde beklenen kuralsızlaştırma hakkındaki manşetlere verdiği olumlu tepkinin ‘temel kusurları gözden kaçırdığını’ ekliyor.

Russell 2000’ın yüzde 40’ı hala kârlı değil

Christopher ve ekibi, artan küçük ölçekli hisse senedi fiyatlarının, Russell 2000 Endeksi bileşenlerinin hala yüzde 40'ından fazlasının kârlı olmadığı gerçeğini maskelediğini belirtiyor. Endekse yönelik mevcut ve ileriye yönelik kazanç tahminleri, büyük ölçekli S&P 500’ün kazançlarıyla karşılaştırıldığında yavaşlıyor; bu da, küçük sermayeli şirketlere geçiş için temel durumun ‘güçlü bir şekilde olumsuz' göründüğünü gösteriyor.

Bu arada, Trump'ın diğer politikaları arasında yer alan gümrük vergileri politikasının da, uluslararası ürün tedarik etme ve gümrük vergilerinden kaçınmak için sevkiyatlarını aralıklandırma konusunda büyük şirketlere göre nispeten daha fazla sorun yaşayan küçük ölçekli şirketlere zarar vermesi bekleniyor.

2018'de Russell 2000 Endeksi, Trump'ın Çin'e yönelik gümrük vergilerini açıklamasının ardından S&P 500 karşısında aylardır süren üstün performansını aniden tersine çevirmişti. Wells Fargo ekibi, “Seçimlerin önemli olmadığını öne sürmüyoruz, yalnızca kampanya sezonundaki olaylara dayalı analizlerin genellikle eksik ve değişken olduğunu öne sürüyoruz” diye yazıyor.

Borsada rotasyon kısa sürecekBorsada rotasyon kısa sürecek

 

Wall Street’teki rotasyon borsalar için iyi haber mi?Wall Street’teki rotasyon borsalar için iyi haber mi?

 

Borsada 'büyük rotasyon' başladı mı?Borsada 'büyük rotasyon' başladı mı?

 

Bank of America: Küçük ölçekli hisse senetlerinin kaderini iki kriter belirleyecekBank of America: Küçük ölçekli hisse senetlerinin kaderini iki kriter belirleyecek

 

Fundstrat: Küçük ölçekli hisse senetleri rallinin henüz başındaFundstrat: Küçük ölçekli hisse senetleri rallinin henüz başında

 

Küçük ölçekli hisse senetleri toparlanmaya hazırKüçük ölçekli hisse senetleri toparlanmaya hazır

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)