E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Şişecam ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından 2016 yılında kurulan, 7 yıllık süreçte Türkiye’de cam atığı toplama ve geri dönüşüm sektörünün sanayileşmesine destek olan Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş.’nin tek pay sahibi Şişecam oldu. Ana faaliyet alanlarında dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefiyle çalışmalarını sürdüren ve bu yolda yatırımlarına devam eden Şişecam, 24.04.2023 tarihinde EBRD'nin Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş.'deki yüzde 10'luk hissesi için satın alım opsiyonunu kullanmasıyla şirketin tek pay sahibi konumuna geldi.
Şişecam ve EBRD ortaklığı ile hayata geçirilen Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş., kurulduğu tarihten itibaren daha yüksek kalitede cam kırığı elde edilmesine olanak sağlayacak moderniteye sahip tesislerin kurulması vizyonu ile ekosistem finansmanını odağına alarak sektör oyuncularını sanayileşme yolunda destekledi. Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş. bugüne kadar Türkiye’de cam gerim kazanım firmalarının altyapı ve tesis yatırımı yapmasına ve son teknolojiye sahip tesisler kurmasına aracılık etti. Şişecam bu alanda kendisine ait lisanslı tesis kurarak kaliteli cam kırığı üretimi konusunda da etkin ve öncü rol oynadı.
Şişecam, dış cam kırığı kullanım oranını yüzde 35’e yükseltecek
Cam sektörünün güçlü ve köklü oyuncusu olarak camın geri dönüşümü konusunda faaliyetlerini sürdüren, uzun yıllardır döngüsel ekonomiye yönelik çalışmalar yürüterek önemli projeleri hayata geçiren Şişecam’ın, CareforNext Sürdürülebilirlik Stratejisi doğrultusunda taahhüt ettiği somut hedefleri bulunuyor. 4 kıtada, 14 ülkeye yayılan üretim tesisleriyle faaliyet gösteren Şişecam, 2030 yılına kadar cam ambalaj üretimi süreçlerinde kullandığı dış cam kırığı oranını yüzde 35 seviyesine kadar yükseltmeyi hedefliyor. Enerji yoğun bir sanayi olan cam üretiminde, doğal hammadde ihtiyacını azaltan cam kırığı kullanımıyla enerji tüketiminde de düşüş sağlanabiliyor. Atık camların geri kazanılması ile elde edilen cam kırığının kullanımı sayesinde bir şişenin tüm yaşam döngüsü boyunca yol açtığı karbon salınımının, kullanılan cam kırığı oranına bağlı olarak yüzde 50’nin üzerinde azaltılması mümkün hale geliyor.
Şişecam, 2011 yılından bu yana sürdürdüğü “Cam Yeniden Cam” Projesi ile Türkiye'nin en kapsamlı sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projelerinden birini hayata geçiriyor. Proje ile toplumsal bir davranış değişikliği yaratarak geri dönüşüm toplumuna geçişe destek olmayı amaçlayan Şişecam, Cam Yeniden Cam aracılığıyla bugüne kadar 2 milyon ton cam kırığının geri dönüşüme kazandırılmasında etkin rol oynadı. Şişecam, camın geri dönüşüm yeteneğinden doğan yararı sürdürülebilirlik odaklı proje ve yatırımları aracılığıyla faaliyet gösterdiği diğer ülkelere de taşımayı hedefliyor. Geniş küresel varlığından aldığı güçle bu alandaki olumlu etkisini artırmayı planlayan Şişecam, sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu yatırımlarıyla daha iyi bir dünya için çalışan etkin bir paydaş olmayı sürdürüyor.
5 bin yıllık geçmişiyle sürdürülebilir bir gelecek için çok değerli bir materyal olan cam, kalitesinden hiçbir kayba uğramadan yüzde 100 ve sonsuz kez geri dönüştürülebilme özelliği ile gezegenin ihtiyaçlarına yönelik en doğru çözümleri sunuyor. Bu çerçevede camın geri dönüşümü de büyük bir potansiyel vadediyor. Türkiye’de depozito iade sisteminin devreye girmesiyle bu potansiyelin ivme kazanması beklenirken, sektörde bu alandaki yeni yatırımların da hızlanacağı öngörülüyor.
Şişecam, Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş.’nin tek sahibi olarak ekosistemini desteklemeye ve tesislerine yönelik yeni yatırımlarla geri dönüşüm sektörünün gelişerek büyümesinde öncülük etmeye devam edecek.
Şişecam, UN Global Compact imzacısı oldu
Şişecam’dan afet bölgesine 225 Milyon TL Destek
İnfo Yatırım ve Şişecam sorusu
Şişecam yatırım kapasitesini yükseltti
Şişecam 2022 yılını 19.3 milyar TL net kar ile kapattı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:36)