E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsa İstanbul'da son 2 yılda 5.4 milyar dolarlık net çıkışın ardından Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrası durum tersine döndü. Yeni ekonomi yönetimiyle birlikte Borsa İstanbul'daki yabancı payı yüzde 30'un üzerine çıktı. Ancak şirketler bu gidişi yavaş bularak yabancılara borsa dışı satışlara yöneldi. Şebnem Turhan'ın konuyla ilgili ekonomim.com'da yer alan yazısı şöyle:
Son yıllarda TL cinsi varlıklar yabancı yatırımcılar nezdinde pek de talep görmüyordu. Öyle ki son 2 yılda hisse senedi piyasalarından yabancı yatırımcı 5.4 milyar dolar net çıkış gerçekleştirdi. Bir dönem yüzde 70’in üzerinde olan Borsa İstanbul’da yabancı payı yüzde 30’un altına indi. Yeni ekonomi yönetimiyle birlikte bu alanda da işler biraz değişiyor gibi görünüyor. Yabancının borsadaki payı yeniden yüzde 30’un üzerinde. Ancak bazı şirketler var ki yavaş yavaş da olsa ilgisi artmaya başlayan yabancıya borsa dışı işlemlerle hisse satışı yapıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ilk satış SASA’dan geldi, en çok ses getiren satış ise Koç Holding’in Yapı Kredi’deki payından yaptığı satış oldu.
Yabancı yatırımcı Türkiye piyasaları için oldukça önemli. Merkez Bankası verilerine göre cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri sonrası hisse senedi piyasasına yabancının net 1.7 milyar dolar, DİBS piyasasına ise net 110.5 milyon dolarlık girişi gerçekleşti. Hisse senedi piyasasında payı yüzde 30, DİBS’te ise yüzde 1’in altında bulunan yabancı yatırımcının her hamlesi ise ses getirme potansiyeline sahip.
SASA’DA 3.55 MİLYAR LİRALIK SATIŞ
Borsa İstanbul’da bunlar yaşanırken son üç ayda bazı şirketler yabancının pay almasını beklemeden harekete geçti. Erdemoğlu Holding 13 Haziran’da yaptığı açıklama ile 3.55 milyar liralık SASA hissesini borsa dışı satış yöntemiyle yabancı kurumsal yatırımcıya sattı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre, SASA’nın ödenmiş sermayesinin yüzde 1,26’sına denk gelen 66.9 milyon adet hissenin yabancı kurumsal yatırımcılara hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile satışı gerçekleştirildi. İşlem hisse başına 53 TL olarak fiyatlandırılırken ve Erdemoğlu Holding satıştan yaklaşık 3.55 milyar TL gelir elde etti. Açıklamaya göre işlem kapsamında HSBC tek küresel koordinatör ve talep toplayıcısı olarak atandı. İşlemin tamamlanmasını takiben Erdemoğlu’nun SASA’daki doğrudan hissedarlık oranı yüzde 59,7 oldu. Erdemoğlu, SASA’nın çoğunluk pay sahibi olarak kalırken SASA’daki yönetim kontrolünü de sürdürmeye devam etti. İşlem 15 Haziran’da borsa dışı bir işlem ile sonlandırıldı.
6.76 MİLYAR LİRALIK YAPI KREDİ HİSSESİ
İkinci ve piyasada en çok ses getiren işlem Koç Holding’in Yapı Kredi’deki hisse satışı oldu. 25 Temmuz’da yaptığı açıklama ile holding Yapı Kredi Bankası’ndaki payları ile ilgili olarak 1 TL nominal değerli paylar için satış fiyatı 11,75 TL olmak üzere toplam 575.000.000 TL nominal değerli payın hızlandırılmış talep toplama yöntemiyle borsa dışında satış işlemi gerçekleştireceğini belirtti. Bu satış bankanın çıkarılmış sermayesinin yüzde 6,81’ine tekabül ediyordu. İşlemin takası 28 Temmuz’da tamamlandı. Bu işlem sonucunda, Koç Holding’in, banka sermayesindeki doğrudan payı yüzde 20,22’ye, Koç Holding ve bağlı ortaklığı Koç Finansal Hizmetler’in bankadaki toplam sermaye payı ise yüzde 61,17’ye düştü. Ama holdingin, banka üzerindeki yönetim kontrolü devam etti ve bankanın halka açıklık oranı 38,83’e yükseldi. İşlem toplam 6 milyar 756 milyon 250 bin TL karşılığında gerçekleşti.
CONSUS ENERJİ’DE ÖZEL EMİRLİ SATIŞ
Yeni modaya uyan bir diğer holding ise Global Yatırım Holding oldu. Holdingin 22 Ağustos’ta tamamladığı hisse satışı Consus Enerji şirketinde gerçekleşti. Holdingten KAP’a yapılan açıklamaya göre Consus Enerji payları ile ilgili olarak 1 TL nominal değerli pay için satış fiyatı 7.50 TL olmak üzere toplam 20.636.788,-TL nominal değerli pay Borsa İstanbul’da özel emir ile satıldı. Bu işlemle birlikte Global Yatırım Holding’in Consus Enerji’deki pay sahipliği oranı yüzde 62,6’ya düşerken, Consus Enerji’nin halka açıklık oranı yüzde 37,34’e çıktı. Consus Enerji’nin çıkarılmış sermayesine oranı ise satışın yüzde 5,35 seviyesinde oldu. İşlem sonrası Global Yatırım Holding 154 milyon 775 bin 910 TL kazanç sağladı.
OYAK, HEKTAŞ’TA SATIŞ YAPTI
Ordu Yardımlaşma Kurumu ise Hektaş hisselerinde yabancı uluslararası kurumsal bir hissedara satış işlemi gerçekleştirdi. 21 Ağustos’ta başlayan işlem KAP’a yapılan açıklamaya göre OYAK’ın Hektay’ta sahip olduğu payların plasman yoluyla satışı yapıldı. OYAK, Hektaş’ın ödenmiş sermayesinin yaklaşık yüzde 3,45’ine tekabül eden 87.3 milyon adet hisseyi sattı. Hisse başına 23.37 TL’den yapılan satışta brüt hasılat 2.04 milyar TL oldu. İşlemin borsa dışı bir işlem olarak tamamlandı. İşlemin tamamlanmasına bağlı olarak OYAK, HSBC ile mutat istinalara tabi olmak üzere, elinde kalan Hektaş paylarına yönelik 60 günlük bir satmama taahhüdü ile bağlı olacağını belirtti.
OYAK, Hektaş’ın çıkarılmış sermayesinin yaklaşık yüzde 58,82’sine doğrudan ve yaklaşık yüzde 0,62’sine dolaylı olarak (OYAK Grup şirketlerinin sahip olduğu paylar da dahil olmak üzere) sahip olurken satış sonrası Hektaş’taki doğrudan hissedarlık oranı yaklaşık yüzde 55,37 oldu. OYAK, Hektaş’ın çoğunluk pay sahibi olmaya devam etti.
Yarın Kayseri Şeker'in genel kurulu olacak
Yarın 4 hisse üzerinde tedbirler olmadan işlem görecek
Bakan Şimşek: Turizmde patlama yaşanıyor
Cevdet Yılmaz'dan "enflasyon" mesajı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsada bekleyip duran para ekonomiye yani borsa dışı yatırıma ve tüketime kaymasında fayda olabilir diye düşünüyorum.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:33)