E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kurtarma Operasyonlarında Son Durum
Bankaların kullandırdığı 2.5 trilyon TL tutarındaki kredilerin; 218 milyar TL’si inşaat sektörüne (takipteki kredi oranı % 3.0) aitken 197 milyar TL’si ferdi konut sektörüne (takipteki kredi oranı % 0.5) aittir. Buna otellere ait 65 milyar TL krediyi de (takipteki kredi oranı % 4.1) eklersek 480 milyar TL nakdi kredi toplamı yapıyor. Bu rakam toplam kredilerin % 18’ine denk geliyor.
6 Kasım 2018: EKGYO “Ülkemizde ki tamamlanmış bağımsız bölümlerin tesbitine ilişkin sektör temsilcileri Konutder, Gyoder, İnder ve Emlak Konut tarafından bir envanter çalışması yapılmaktadır.” açıklamasını yaptı.
15 Kasım 2018: BDDK, portföyünde VDMK bulunduran bankalar için bu kıymetlere uygulanan risk ağırlığını 0'a indirdi.
23 Kasım 2018: SPK, Türkiye Kalkınma Bankası(TKB) bünyesindeki Varlık Finansman Fonu'na 3.25 milyar TL tutarında VDMK ihraç yetkisi verdi.
Çiğdem Toker’in bugünkü haberine göre; “TKB'ce ihraç edilecek VDMK ile bankaların halihazırda ‘canlı' konut kredileri için çıkardığı İpotek Teminatlı Menkul Kıymet'in (İTMK) değiştirilmesi planlanıyor. BDDK'nın sözkonusu kararda VDMK'lerin sermaye yeterlik oranı hesabındaki risk oranını sıfıra indirmesi, bu kağıdın Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ile eşitlenmesi anlamına geliyor. Bir sonraki kritik aşamada ise Merkez Bankası'na bir rol atfediliyor. Merkez Bankası'nın bu kağıtları teminat olarak kabul etmesi öngörülüyor. Kamu bankalarının Merkez Bankası'nda teminat olarak tuttukları DİBS'ler ile bu kağıtlar değiştiriliyor. Geri alınan DİBS'lerin Hazine ve BIST tahvil piyasasında nakde çevrilmesi öngörülüyor. Böylelikle kamu bankalarına yeniden kredi verme olanağı sağlanıyor. Planın sektöre duyurulmasına karşın, bugüne kadar kamuoyuna açıklanmaması ise, ‘Diğer sektörlerin sıraya girmesi' kaygısına bağlanıyor.”
Diğer taraftan BDDK'nın başlattığı ve Bankalar Birliğinin devam ettiği çalışma sonucu Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması, toplam kredilerdeki payı %90 olan bankalar ve diğer finansal kuruluşlar tarafından 19 Eylül 2018 itibarıyla imzalanmış ve uygulamaya girmiştir. Bizim yaptığımız çalışmaya göre borsadaki 402 şirketin 160'ının finansal borcu 100 milyon TL üzerinde! Bunlardan 70 adedinin kısa vadeli varlıkları kısa vadeli yükümlülüklerini karşılamıyor. Basında yer alan habere göre Eylül’den beri borç kesintisi nedeniyle “zimmet” suçu işleyen bankacıyı koruyacak bir yasal düzenleme yapılmadığından ilerleme sağlanamadığı belirtiliyor.
STRATEJI
Dün tahminimize paralel 93 bine kadar geriledik ve ordan döndük. Yukarda ise 95 bin direnç.
Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 750 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 0.6 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor.
Alnus Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yani iyi bir durum değil şirket aşırı borca batmışssa sonuç ne olur ?????? Ben söyleyeyim şirket satılığa çıkar yabancılar dünyadaki büyük holdingler kelepir parasına şirketlerimizi kaparlar yıllar geçtikçe bir bakarız elimizde şirket kalmamış , işadamı kalmamış , sanayi kalmamış yani yabancılar tarafından alınmış olurlar aynen güney afrikaya döneriz.orda öyleymiş , fabrikalar , işletmeler yabancılarınmış , halk ne yapıyor derseniz işçi tarım işçisi yani.Aynen Amerikalı Kızılderililer gibi böyle giderse millet bağlara biz dağlara.Devletin bu gidişata dur demesi lazım,faizler düşürülsün,insanlara,işletmelere faizi düşük krediler verilsin böyle giderse donumuzu satacaz , çıplak vatandaş olucaz galiba.
madem haberi yaptin, tam yapta bilelim bu borclu sirketleri.yayinlasana kardesim somut verileri. yatirimciya adam gibi ışık tutun.
Uydurma şirketler halka hayal arz ediyor Yersen. Git bak şirket sahibi kirada, arabası kiralık yiyecek ekmeği yok. Ama ticari kurnazlığı var. Vatandaş mağdur.
Cumhurbaşkanı "faiz sebeb enflasyon sonuçdur" diyordu ve piyasa delleniyordu. Bu ay enflasyon eksi gelebilir ve piyasa ister istemez faizleri aşağı çekmek durumunda kalır, çekmez ise cumhurbaşkanı ben demedim der"ve piyasaya kızabilir.
faiz enflasyona karşı paranın değer kaybetmemesidir. gerçi enflasyon yüzde 50 civarında faiz yüzde 20 malesef paramız enflasyona karşı çöp durumunda.
Şu sıralar borsada fiyatlar götürü usulü fiyatlanıyor, Kar rakamlarının anlamı yok. Marka değeri, pazar payı, know how birikimi, patronun güveni gibi konular ön planda. Ayakda kalacak firmalara bakmak lazım. Sabancı, Koç ve kamu firmaları ayakta kalır. Enerji işi en riskli sektör, eskiden yüksek döviz borcu ile yapılan pahalı yatırımlar yeni yapılan daha verimli doğal gaz,, güneş ve rüzgar vs ile rekabet edemeyebilir, Borçlu firmalardan döviz faizi %4-5 iken kurtaran firmalar %8-10 da kurtaramayabilirler. Bu arada çimento da sorunlu sektör, İhracatı kısıtlı, maliyetleri arttı ama büyük kapasite fazlası var, öte yandan birleşme ve satın almalar olabilir.
Ya dışarıdan borç almak yada maskeli kuvvetli para basmak lazım
Bizler uyanık olursak kimse bize hayal arz edemez. Adı Şanı duyulmamış şirket hisselerini almayın. Kendiliğinden kaybolup gidecekler.
Kolayı var,,hemen sermaye artırımına gitsinler,,,,kaz çok.
O 60 şirketi halka arz edelim! Yerine yenisini hazırlayalım! , içi boş şirketleri halka arz ederek binlerce yatırımcıyı perişan ediyorsunuz!
normalldir patronlar işi yapmak yerine kurnazlık ac gözlülük yaparsa kazandığını paylaşmazsa sonu böyle olur
Bu da demek oluyor ki dolar da fake düşüş var
2019 kriz i firsata çevirmeli. Faize yatirip para kazaniyorum
erhan sen dolar borsa almıyor musun. haramsa ne işin var burada. paran enflasyon karşısında hiç olunca haram değil para kazanınca haram öylemi
Öbür dünya ki krizi ne yapacaksın ...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:32)