E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bir limitet şirket ortağı iseniz, şirketin kamu borcu olup olmadığını mutlaka soruşturun. İhsan Amca’nın komşusunun banka hesabına 720 bin TL ihtiyati e-haciz gelmiş. Bakın neden...
İhsan Amca aradı ve bir komşusunun meselesini anlattı. Komşusunun eniştesi bundan 10 yıl kadar önce bir limitet şirket kurup tekstil işine girmek istemiş. Eniştesi demiş ki, “Seni de şirkete yüzde 20 ortak edeyim, sermaye koymana bile gerek yok.”
İhsan Amca’nın komşusu da, “Bana ne zararı olacak, hem hiç sermaye koymayacağım, hem de kâğıt üstünde de olsa bir limitet şirketin yüzde 20 ortağı olacağım” diye düşünüp sevinmiş.
Şirket kurulduktan sonra ara sıra eniştesine soruyormuş, “İşler nasıl, şirket kâr ediyor mu” diye. Eniştesi de “İşler çok iyi, hem ihracaat yapıyoruz, hem ithalat yapıyoruz, biraz bekle sana da kâr payı vereceğim” dermiş. Eniştesi arabaların modelini yeniledikçe de umutla dağıtılacak kâr payını beklemiş. Yıllar yılları kovalamış, ne kâr dağıtılmış, ne de bir şey.
Sıfıra sıfır...
Geçen sene eniştesi, “Şirkete müşteri çıktı, satacağım, ama sen de yüzde 20 ortak göründüğün için noterde senin de yüzde 20 hisseni satman gerek” demiş. Hep beraber notere gitmişler. Enişte yüzde 20 payının satış sözleşmesini imzalamış. Ama satış karşılığı bir para vermemişler, o da istememiş. “Sıfıra sıfır, elde var sıfır” misali “Zaten yüzde 20 sermaye koymadım ki, karşılık alayım” diye düşünmüş.
Geçen hafta bankadan para çekmek istediğinde şok olmuş. Vergi dairesi banka hesabına ihtiyati e-haciz uygulamış, hesap blokeli, beş kuruş para çekemiyor... İhsan Amca’nın komşusunun bilgilerini alıp, vergi dairesi ile görüştüm. Tabii ki kötü bir sürpriz. Sebebi, bir şirkete ortak olurken, bir şirket kurarken hukuken ne sonuçları olacağının iyice araştırılmaması.
Normalde her şirket kendi vergi borcundan kendisi sorumludur. Şirketlerin vergi borçlarından ortakları sorumlu olmaz.
Siz siz olun...
Hem niye olsunlar ki? Bir şirkette yüzde 20 paya sahiptir, şirket yönetiminde hiçbir söz hakkı yoktur. Şirketi yöneten, istediğini yapan çoğunluğa sahip ortaklardır. Olsa olsa, şirketin vergi borçlarından da şirketi yöneten ortakları sorumlu olur, diye düşünür vatandaşlarımız.
Ama maalesef limitet şirkette ortak iseniz, ister çoğunluğa sahip olun isterseniz olmayın, sizler de şirketin ödeyemediği, müdürlerden de tahsil edilemeyen vergi borcundan sorumlu olursunuz.
Açıkçası, bir limitet şirkette, hangi oranda ortaklık payınız varsa, şirketin vergi borcundan da o oranda sorumlu olursunuz. Mesela şirketin yüzde 20’sine mi sahipsiniz, şirketin vergi borcunun da yüzde 20’sinden sorumlu olursunuz. Hisse oranınız yüzde 40 mı, toplam kurumlar vergisi borcunun da yüzde 40’ını sizden ister vergi dairesi.
Şirketin yönetiminde olup olmamanız, şirketin genel kurul toplantılarına katılıp katılmamanız da önemli değil.
İhsan Amca’nın komşusunun başına gelen de bu. Eniştesi ile birlikte kurdukları şirketin yüzde 20’sine sahip olduğundan, vergi dairesi şirketin 5 yıllık ödenmeyen toplam kurumlar vergisi borcu ve gecikme faizlerinin toplamının yüzde 20’sini hesaplayıp, 720 bin TL’lik ihtiyati e-haciz koymuş. Meğer enişte işler iyi derken, 5 yıldır hiç kurumlar vergisi, çalışanların SGK primlerini ödemediği gibi, bir de 80 bin TL gümrük vergi borcu birikmiş.
Okuyucularıma tavsiyem, limitet şirket ortağı iseniz, şirketiniz kamu borcu olup olmadığını mutlaka soruşturun.
“Sıfıra sıfır, elde sıfır” hesabı yerine “sıfıra sıfır, elde var bir ton vergi borcu” olmasın. Şirketteki payınız satmak da sizi kurtarmaz...
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:16)