E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Önde gelen şirketler bilançolarında devasa miktarlarda nakit bulunduruyor. Yaklaşık on yıldır devam eden bu nakit tutma tercihi, pandemi sürecinde alınan önlemler nedeniyle sert bir yükseliş daha gösterdi. Şirketlerin nakit miktarlarını yakından izlemek gerekiyor çünkü şirketlerin bu tercihi gelecekteki yatırım getirileriyle ilgili önemli bilgiler içeriyor.
Euro Bölgesi’nde, Japonya’da ve ABD’de bulunan finans sektörü dışındaki şirketler şimdi yaklaşık 10 trilyon dolar değerinde nakde sahip. Bu rakam ise on yıl öncesine kıyasla iki kat yüksek. Şirketlerin bulundurduğu nakit miktarları, ekonominin boyutuna göre Japonya’da en yüksek seviyede. Japon şirketlerinin nakdi, gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık %60’ına denk. Euro Bölgesi’nde ise şirketlerin nakit miktarı gayrisafi yurtiçi hasılanın %30’una tekabül ederken, oran ABD için %10.
Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre, tüm ülkelerdeki şirketlerin ortak noktası, nakit miktarlarının önemli ölçüde artmış olması. Bunun nedeni ise yalnızca geçtiğimiz yıl ortaya çıkan zorlu koşullar değil. Her ülkedeki nakit bakiyesi pandeminin başlangıcından önce on yıldır artış gösteriyordu. Bununla birlikte, şirketler bu parayı hisse geri alımları ya da yatırım için kullanmadı.
Ardından kurumsallar geçtiğimiz yıl önlem amacıyla nakit tutmak için borçlanma yoluna gitti. Bu durumun sonuçlarının ne olabileceğini görmek için Japonya’yı incelemek önemli. Ülkenin şirketlerindeki nakit birikimi 1990’larda, ülkenin ‘kayıp on yılı’ olarak bilinen süreçte başladı.
Nakit dağları hissedarların özsermaye getirilerini aşağı çekti. Bunun nedeni ise şirketlerin ellerinde bulundurduğu nakdin herhangi bir getirisinin olmamasıydı.
borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre, ülkenin devasa kurumsal nakit bilançosu, bu nakdin nasıl değerlendirileceğini düşünen analistler tarafından genellikle gündeme getiriliyor. Zaman zaman ise aktivist yatırımcılar istediklerini alıyor: Japonya’nın kurumsal alanı son yıllarda giderek daha fazla yatırımcı dostu oluyor.
Ancak genel nakit birikimi şirkelerin mevcut yatırım seçeneklerini incelediğini ve bunları yetersiz bulduğunu gösteriyor. Bir şirket sıfır getiri sağlayan varlıkları elinde tutmaya karar verdiğinde, şirketlerin ekonominin geleceğine yönelik olumlu beklentileri olmadığı görülüyor.
ABD ekonomisi hızlı bir toparlanma gösterdiği takdirde, şirketlerin fonları için sermaye harcamalarının daha iyi olacağına karar vermesi umut ediliyor. Hisse geri alımları ve temettüler ise bu şekilde yükselebilir. Ancak küresel finansal krizin ardından gelen on yılda görülen büyüme, nakit birikimini engellemek için yeterli olmadı.
ABD’de nakit birikimi henüz Japonya’da görülen seviyelere ulaşmadı. Ancak Avrupa hızla Japonya’ya yaklaşıyor. Yatırımcılar ise bu durumda oldukça dikkatli olmalı: Bu seviyelerde nakit birikimi olan şirketlere yatırım yapan yatırımcılar için, gelecekte getiriler beklentilerin altında kalabilir.
Satış baskısı devam etse de tepki alımı ile karşılanabilir
Risk iştahının korunduğu hafta geride kaldı
Piyasalarda merkez bankaları sahneye geri dönüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:22)