E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞirketlerden çalışanlarına akademik eğitim---

Şirketlerden çalışanlarına akademik eğitim

Şirketlerden çalışanlarına akademik eğitim
24 Şubat 2017 - 02:21 borsaningundemi.com

Şirketler, uygun nitelikte personeli piyasadan bulamayınca, bünye içinde eğitimin önemi anlaşıldı.

Türkiye’de, şirketler çalışanlarının eğitimlerini stratejik hedefleriyle uyumlaştırmaları gerekliğinin farkına vardı. Birer birer ‘Kurumsal Akademi’ açmaya başladı. Teknosa Akademi, Tofaş Akademi, VodafoneRed Akademi, Yapı Kredi Bankacılık Akademisi, Türk Telekom (TT) Akademi bunlardan bazıları. THY Havacılık Akademisi ise en eskisi, 31 yıldır var. Borusan Holding, Enerjisa, Continental, İnci Holding gibi pek çok kurumun da etkin çalışan akademisi var.

Bunlara dünyada, literatürde ‘Corporate University’ deniyor. Fakat, Türkiye’de şirketler henüz yolun başında. Şöyle: Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Girişimlerde Mesleki Eğitim, 2015 verilerine göre Türkiye genelinde çalışanlarına mesleki eğitim kursu veya konferans, çalıştay, ticaret fuarı, iş başında eğitim ve seminerlere katılım gibi diğer mesleki eğitim türlerini sağlayan şirketlerin tüm şirketler içindeki oranı yüzde 39.8 (2015) oldu. Tabii, mesleki eğitim sağlama oranı büyük şirketlerde daha yüksek. En yüksek oran yüzde 76.3 ile binden fazla personel çalıştıran şirketlerde. En düşük oranı yüzde 32.4 ile 10-19 personel çalıştıranlarda.

Sadece 22 saat

Peki, çalışanlar kaç saat eğitim alıyor? Bu, çarpıcı. Türkiye’de ücretli çalışan başına mesleki eğitim kursu için harcanan süre 2015 yılı için sadece 22 saat, bu 2010 yılında 13 saat düzeyindeydi. En yüksek süre, 25 saat ile 500-999 arası sayıda ve binden fazla sayıda personel çalıştıran girişimlerde. Ekonomik faaliyet alanına göre bakıldığında ise; mesleki eğitim kurslarına en fazla süre, 49 saat ile “Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri” sektöründe harcanıyor.

Yıllık bütçe ayıran az

TÜİK istatistiklerine göre katılımcı başına mesleki eğitim kurs maliyeti 2010 yılında 296 lira iken, bu 2015 yılında 315 liraya yükselmiş. Mesleki eğitim için yıllık bütçe ayıran şirketlerin oranı ise yüzde 15.6. Tabii, yıllık bütçe ayıran girişim oranının en yüksek olduğu girişim büyüklüğü grubu yüzde 60.2 ile binden fazla personel çalıştıran şirketler. Bu oranın en düşük olduğu grup yüzde 12.3 ile 10-19 personel çalıştıran şirketler.

Finans sektörü önem veriyor, tekstilde yok gibi

Mesleki eğitim için yıllık bütçe ayıran şirketlerde ekonomik faaliyete göre en yüksek yüzde 54.6 ile ‘finansal hizmet faaliyetleri, zorunlu sosyal güvenlik hariç sigorta, reasürans ve emeklilik fonları’ sektöründe, en düşük oran yüzde 9 ile “tekstil ürünleri, giyim eşyaları ve deri ve ilgili ürünlerin imalatı” sektöründe.

MEB MÜSTEŞAR YARDIMCISI MUSTAFA HİLMİ ÇOLAKOĞLU:

Çalışan başına yıllık en az bin dolar ayırmalılar

"Şirketlerin çalışan başına yıllık eğitim maliyeti (harcaması) çok düşük, bu değerin de en az 1000 lira olması gerekir. Bu değer gelişmiş ülkeler yıllık 1.000 dolar denilebilir. Zira çalışanların mesleki eğitimine yapılan harcama, iş kazalarının azalması, maliyetlerin düşmesi, verimliliğin artması vb. olumlu sonuçlarıyla ilave katma değer kazandırıyor. Şirketler eğitime harcayacakları bütçeyi oluştururken, eğitim verilmemesinin getireceği zarar ve kayıpları da mutlaka göz önünde bulundurmalıdır."

CİVİTAS İNSAN KAYNAKLARI KURUCU ORTAĞI TUNÇ ERMAN:

‘Yetenek’ geliştirme programları arttı

"Son 10 yıla baktığımızda şirketlerin insan kaynakları bütçelerinde mesleki eğitim programlarına ayrılan pay artmaktadır. Bugün büyük olarak adlandırdığımız şirketlerde bu bütçeler milyonlarca dolarları bulmaktadır. Son 5 yılda kişi başına ortalama eğitim süresi 13 saatten 22 saate çıktı. “Yetenek programlarında” artış gözlemliyoruz. Buna üniversite öğrencilerine yönelik işveren markası çalışmaları, en iyiyi almaya yönelik projelere güçlü “yönetici yetiştirme” programları da eklendi."

GLOBAL RESTORAN YATIRIMLARI AŞ GENEL MÜDÜRÜ BAHAR ÖZÜRÜN:

Kariyer eğitimleri veriyoruz

"KasapDöner şubelerimizde yeni başlayanlara 40 saatlik bir eğitim veriyoruz. Bu işbaşı mesleki eğitim ve alınması zorunlu yasal eğitimlerden oluşuyor. Sonrasında 3 aylık dönemlerde eğitim ihtiyaçlarını tespit ederek ihtiyaç duyulan eğitimleri veriyoruz. Altı ayda bir de 20 saatlik tekrar eğitimleri veriyoruz. Bunun dışında performans değerlendirme ile belirlenen personele bir üst pozisyona geçmesi üzerine 20 saatlik kariyer eğitimleri veriyoruz."

DEDEMAN TURİZM YÖNETİMİ AŞ GENEL MÜDÜRÜ EMRULLAH AKÇAKAYA:

Üç yıllık planlar yapıyoruz, iş başı eğitimlerini önemsiyoruz

"Tüm otellerimizde mesleki eğitimler düzenleniyor. İşe yeni başlayacak çalışma arkadaşlarımız için oryantasyon programları uygulanıyor. Yıllık eğitim ihtiyaç analizi düzenleyip otellerimizin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim veriyoruz. Üç yıllık planlar hazırlıyoruz. Performans Değerlendirme Raporları ile her bölüm çalışanlarımız üst yöneticisi ile birebir değerlendirmeler yapıyor ve bu değerlendirme sürecinde çalışanlarımızın bireysel eğitimleri planlanıyor. İşbaşı eğitimleri bizim için çok önemli. Bir çalışanımız, misafirle yüz yüze gelmeden önce mutlaka oryantasyon ve iş başı eğitimini alarak hem markamıza hem de bağlı bulunduğu otele uyum sağlaması sağlanıyor."

ABDİ İBRAHIM İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI HAKAN ONEL:

Abdi İbrahim çalışanları yılda ortalama 44 saat eğitim alıyor

"Sektörde fark yarattığımız unsurlardan birinin mesleki uzmanlığımız ve medikal bilgimiz olduğunu biliyoruz. Abdi İbrahim çalışanları yılda ortalama 44 saat eğitim alıyor, bu oranı sektör ortalamalarının üzerinde. Mesleki gelişim konusunda verdiğimiz eğitimler GMP (İyi Üretim Uygulamaları) eğitimleri, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, medikal eğitimler ve her birimin kendi uzmanlık alanında aldığı eğitimler olarak toparlanabilir. Bunun yanı sıra 44 saatin 20 saatinde ise çalışanlarımız davranışsal gelişim eğitimleri alıyorlar. Eğitim ve gelişim faaliyetlerimizi Akademi çatısı altında yürütüyoruz." (Dünya / Kezban Karaboğa)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)