E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Siemens Finansal Hizmetler (SFS) yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan "sonuca göre ödeme" iş modelini mercek altına alan yeni bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Giderek daha fazla küreselleşen ticaret, kar oranları üzerinde baskı yapmaya devam ederken, şirketleri de maliyetlerini ve verimliliklerini sıkı bir şekilde gözden geçirmeye zorluyor. Bu modelde finansman, sadece son teknoloji ekipmanlara erişimi sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yatırımdan elde edilecek üretkenlik ve verimlilik sonuçlarına göre değerlendiriliyor.
Söz konusu çalışma sırasında 13 ülkedeki iş dünyası örgütlerinin görüşleri alındı. Araştırma, 2020'ye yaklaştığımız şu günlerde bu iş modellerinin mevcut durumda nerelerde uygulandığını, "kullandıkça öde" finansman modelinin devam eden büyümesini ve muhtemel gelişme trendlerini inceliyor. Dünya genelinde farklı ülkeler "sonuca göre ödeme" modelini farklı seviyelerde hayata geçirmiş durumda. SFS'nin araştırması ABD'deki ve Batı Avrupa'daki kuruluşların, Doğu Avrupa ve Asya'dakilere kıyasla daha çeşitli finansman yöntemlerine sahip olduklarını gösteriyor.
Araştırma, böyle olmakla birlikte, kuruluşların alınan iş sonuçlarına göre ödeme yaptıkları çözümlerin son birkaç yıl içinde kayda değer bir oranda yaygınlaştığını ve ilgi gördüğünü gösteriyor. Söz konusu bu "istenen" sonuçlar imalatta verimlilik artışı, daha az enerji tüketimi, işlem başına daha düşük maliyet, daha hızlı hasta döngüsü veya daha az çevre kirliliği gibi geniş kapsamlı konuları içeriyor.
Çalışma, kuruluşların kurulu makinelerinin, ekipmanlarının veya kullandıkları teknolojinin kendilerine önümüzdeki on yıl boyunca rekabet avantajı sağlayacağını beklemediklerinin altını çiziyor. Bunun bir sonucu olarak, finansal kiralama (leasing) gibi tekniklerin kullanıldığı "kullandıkça öde" düzenlemeleri de son 20 yıl içinde yaygınlaşmaya başladı. Bu tür uygulamaların önümüzdeki dönemde de yaygınlaşmaya ve gelişmeye devam etmesi bekleniyor. Bu düzenlemeler, teknoloji piyasalarındaki trendleri barındıran ve kucaklayan bir niteliğe doğru evrim geçirmeye devam ediyor.
Teknolojinin kendisine değil ama teknolojinin kullanılması nedeniyle alınacak sonuca göre ödeme yapılarak maliyetler daha şeffaf bir nitelik kazanıyor ve böylece teknolojinin güncelliğini kaybetmesi veya belli miktarda bir sermayenin bağlı tutulması gibi sorunlar bertaraf ediliyor. Bu iş modelleri de bu gibi faydaları nedeniyle son kullanıcıya hitap eden kuruluşların rekabet güçlerini korumalarına ve müşterilerine yaratıcı çözümler ve hizmetler sunmalarına yardımcı oluyor.
Siemens Finansal Kiralama A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Aydın Yusufoğlu bu model hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor: "İmalat, hizmet, altyapı ve sağlık hizmetleri alanlarında elde edilen sonuçlara göre ödeme yapılabilmesi, finansman temelli iş modellerindeki yeni bir gelişme olarak ortaya çıkıyor. Hızla artan teknolojik yenileme gereksinimlerinin yatırım riskini artırdığı bir dünyada bu model önemli bir avantaj sunuyor."
İmalat, altyapı ve sağlık kuruluşlarında çalışan 40'ı aşkın üst düzey finans yöneticisi ile Eylül-Ekim 2016 tarihleri arasında telefon görüşmeleri yapıldı. Bu kişilere "kullandıkça öde" ve "sonuca göre ödeme" iş modelleri ve bunların potansiyel büyüme davranışları hakkındaki görüşleri soruldu. Aynı sorular temsil gücü bulunan ticari birliklere de yöneltildi. Röportaj yapılan başlıca ülkeler: Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Kuzey Avrupa, Polonya, Rusya, İspanya, Türkiye, İngiltere ve ABD. Çalışma sırasında 100'ü aşkın başka röportajdan derlenen bilgiler de kullanıldı ki bu röportajlar, 2015-2016 döneminde imalat, sağlık ve altyapı dijitalizasyonu alanlarında faaliyet gösteren şirket, hastane ve şehir yetkilileriyle yapıldı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:40)