E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Enerji Petrol Gaz’ın sorularını yanıtladı. Türkiye ekonomisindeki büyümeye paralel olarak enerji talebindeki artışın, büyüme stratejilerini şekillendirdiğini söyleyen Koç, şirket satın alımlarının en önemli büyüme stratejilerinden birisi olduğunu söyledi. Enerji piyasasında liberalleşme anlamında önemli bir mesafe kaydedildiğini, ancak sağlıklı bir piyasanın oluşabilmesi için daha alınması gereken yol olduğunu belirten Koç, “Liberal piyasada elbette devlet kontrol edici, düzenleyici rolünü sürdürecektir, ancak devletin müdahalesinin sınırlı olması gerekiyor” dedi.
Haksız rekabetin önemine değinen Mustafa V. Koç, kanunların iyi ve herkese uygulanması gerektiğini, Devlet ve düzenleyici kurumların bu konuda daha hassas olmaları gerektiğini ifade etti.
Koç şöyle devam etti:
"Koç Grubu, Aygaz ile 50 senedir Türkiye enerji sektöründe lider bir oyuncu olarak yer alıyor. Liderlikten öte tüpgaz ve otogaz sektörlerini tanımlayan bir şirket. Enerji sahasında ikinci önemli atılımımız 2002 senesinde Opet’in yüzde 50 hissesinin alımı ile oldu. Akaryakıt sektöründe Opet bugün en hızlı büyüyen şirket sıfatını taşıyor. 8 sene içerisinde pazar payını yüzde 9’dan yaklaşık yüzde 17’ye taşıyarak 3. en büyük dağıtım şirketi konumuna geldi. 2006 başında Tüpraş’ın çoğunluk hissesini özelleştirme kapsamında satın alarak rafineri faaliyetini de grup portföyümüze eklemiş olduk. Geçtiğimiz 5 sene içerisinde yaklaşık 2 milyar dolar tutarında yatırım yapılarak ürün kalitesinden, enerji verimliliğine, kapasite artışından insan kaynaklarına kadar Tüpraş’ın rekabet gücü artırıldı. 2011 içerisinde başlamayı planladığımız Residuum Upgrade yatırımı ile beraber Tüpraş, Türkiye piyasasının ihtiyacı olan dizel ve diğer beyaz ürünlerde üretim kapasitesini artıracak. Son olarak 1 Aralık 2010’da elektrik alanında Amerikan AES şirketi ile Entek şirketimizin ortaklık anlaşmasını imzaladık. Amacımız Türkiye ve komşu ülkelerde elektrik üretim faaliyetlerinde önemli bir büyüklüğe erişmek.
Enerji sektöründe büyüme stratejimizi şekillendirirken ilk gözümüze çarpan nokta enerjinin temel bir kaynak olması ve Türkiye ekonomisi büyüdükçe enerji talebinin büyüyecek olmasıydı. Bu noktadan yola çıkarak enerji sektöründe diğer sektörlere göre daha çok ve daha büyük fırsatlar çıkacağını öngördük. Enerji projeleri genellikle yüksek yatırım gerektiriyor. Koç Grubu olarak belli bir büyüklükte işlere girebiliyor olmak enerji sektöründe rekabet gücümüzü artırıyor. Son olarak mevcut enerji şirketlerimiz ile olan sinerji bir sonraki yatırım kararımız üzerinde etkili oldu."
Koç, "Türkiye enerji piyasasının geleceğini, dünya ekonomisindeki trendler ile birlikte değerlendirdiğinizde nasıl görüyorsunuz?" yönündeki soruyu şu şekilde yanıtladı:
"Önümüzdeki 25 senede dünya enerji talebinin gelişmekte olan ülkeler tarafından yönleneceği ve yaratılacağı tahmin ediliyor. Bu talebin karşılanması büyük çoğunlukla fosil yakıtlardan olacak. Yenilenebilir kaynakların hızlı gelişme göstereceği kesin ancak toplam enerji tüketimi içerisinde yüzde 10 sınırına yaklaşmayacağını tahmin ediyoruz. Diğer taraftan doğal gazın çevre ve fiyat avantajı nedeniyle öne çıkacağını öngörüyoruz. Petrol talebinin ise yükseleceğini öngörmekteyiz. Ne var ki doğal gaz da petrol de tüm dünyada sınırlı kaynaklar. Dünyada enerji talebi artarken bu kaynaklar da hızla tükeniyor. Yeni kaynaklar ise ancak daha zor yerlerden, daha zor teknolojiler kullanılarak, daha yüksek maliyetler ile çıkartılabiliyor.
Diğer taraftan Kopenhag kriterlerine uygun olarak küresel ısınmayı 2 derece ile sınırlamanın ancak alınacak ciddi önlemler ile mümkün olacağı açık. Özellikle elektrik üretim ve ulaşım sektörlerinde karbon emisyonlarının giderek daha hızlı şekilde azaltılması gerekli. Ancak ülkelerin çaba ve taahhütlerinden yola çıkarak böyle bir senaryonun gerçekleşmesini çok mümkün görmüyoruz.
Bu global tahminler çerçevesinde Türkiye’yi enerji ihtiyacı hızlı büyüyecek ülkeler arasında görüyoruz."
Koç, Koç Holding´in elektrik ve doğal gaz piyasasındaki projeksiyonlarını şu şekilde özetledi:
"AES Entek şirketimiz şu anda 300 MW üretim kapasitesine sahip. Tüm bu kapasite doğal gaz santrallerinden oluşuyor. Elektrik işinde çeşitli kaynaklardan üretim yapacak bir portföye sahip olmak rekabet avantajının olmazsa olmazı. Biz de kısa sürede değişik kaynaklardan elektrik üretimi yapacak projelere yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu kaynakları doğal gaz, kömür, rüzgar, hidroelektrik olarak sayabiliriz. Nükleer enerji ve güneş enerjisi konusunda gelişmeleri takip ediyoruz.
Elektrik sektöründe projeksiyonumuz toplam talebin büyüyeceği yönünde. Önümüzdeki 15 sene boyunca toplam talebin yıllık ortalama yüzde 6 seviyesinde büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Bunun dışında daha detaylı bir projeksiyon yapmak çok mümkün ya da anlamlı değil. Tahmin etmek mümkün olsaydı bir portföy çeşitliliği gerekmezdi. Bunun yanında yükselen petrol ve doğal gaz fiyatları öngörüyoruz. Ancak enerji işinin teknolojik, çevresel ve konjonktürel gelişmelere hassas olduğunu unutmamak gerekiyor.
Opet ve Tüpraş hisselerinin alınmasını inorganik büyüme ya da inorganik pazara giriş hamleleri olarak tanımlayabiliriz. En son imzaladığımız AES Entek ortaklık anlaşması da hisse satışı niteliğinde olduğundan bu kategoriye dahil edilebilir. Büyüme stratejimizi şirketlerimizin kendi büyümeleri ile sınırlı tutmanın yanlış olacağını düşünüyoruz. Elektrik üretim sahası bunun en iyi örneklerinden biri. Kaliteli proje sayısının sınırlı olması şirket satın almalarını zorunlu kılıyor. Aksi takdirde büyümek mümkün değil. Özelleştirme kapsamında varlık ya da şirket satın almayı hedefleyen bir grup olarak zaten stratejimizi bu şekilde oluşturmamız zorunluydu."
Koç, "Türkiye’nin izlemekte olduğu enerji politikalarını ve mevcut düzenleme rejimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu itibarla, bu politikaların gelecekteki yansımalarını da değerlendirmenizi rica edebilir miyiz?" sorusunu ise şu şekilde yanıtladı:
"Geçmiş dönemde önemli işler yapıldı. Liberalleşme anlamında da önemli mesafe kaydedildi. Ancak sağlıklı bir piyasanın oluşabilmesi için daha alınması gereken yol var. Üretim özelleştirmeleri bir an evvel yapılıp devletin üretimdeki payı azaltılmalıdır. Liberal piyasada elbette devlet kontrol edici, düzenleyici rolünü sürdürecektir, ancak devletin müdahalesinin sınırlı olması gerekiyor. Önemli olan sağlıklı bir rekabet ortamının yaratılmasıdır. Rekabet ortamı olursa sağlıklı bir piyasa da olur, fiyatların haksız şekilde aşırı yükselmesinin de önüne geçilir. Tercihleri tüketici yapabilmelidir. Parasını ödeyerek almak istediği bir hizmet varsa, buna engel olunmamalıdır.
Diğer önemli bir konu da haksız rekabet konusu. Kanunlar iyi ve herkese uygulanmalı. Devlet ve düzenleyici kurumlar burada biraz daha hassas olmalılar. Kurallara uymanın ciddi bir maliyeti var. Kurallara uyanların uymayanlara karşı rekabette geri kalmaması, bu yüzden cezalandırılmaması gerekir."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:34)