E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Haziran’da 43 ve Mayıs’ta 54 olan BofA Merrill Lynch Büyüme Beklentileri Bileşik Endeksi Temmuz ayında 37’ye düştü. Güven azalmasında en önemli etken kârlarla ilgili görünümdeki şiddetli bozulma. Önceki aydaki net yüzde 19’a karşılık yatırımcıların net yüzde 38’i gelecek 12 ayda kurumsal kârların kötüleşeceğini söylüyor. Bu da Mayıs ayından bu yana yüzde 39 oranında bir düşüş anlamına geliyor. İki ayda meydana gelen azalma, 2011 yılı yazında ülke borçları krizinin şekillenmesiyle meydana gelen güven azalmasına benziyor.
Şirketlerin kârlarını yüzde 10 veya daha fazla artıracaklarına yönelik inanç 2009 yılı Nisan ayından bu yana en düşük noktada bulunuyor. Katılımcıların net yüzde 69’u önümüzdeki yılda kurumsal kâr büyümesinin yüzde 10’dan az olmasını bekliyor. Ankete katılanların yüzde 58’i faaliyet kârlarının düşeceğini belirtiyor. Bu oran Haziran ayında net yüzde 41 idi.
Dünya ekonomisinde zayıflama bekleniyor
Buna karşın iki aylık bir keskin bozulmanın ardından daha geniş makro ekonomik ortam ve risk iştahı istikrara kavuşmuş bulunuyor. Katılımcıların net yüzde 13’ü önümüzdeki yıl dünya ekonomisinin zayıflayacağını ifade ediyor, bu da Mayıs ayından haziran ayına meydana gelen yüzde 26 puanlık düşmenin ardından yüzde 2 puanlık bir düşmeye tekabül ediyor. Yatırımcıların portföylerdeki nakit varlıkları yeniden yüzde 5’in altına düşürmeleriyle BofA Merrill Lynch Bileşik Risk ve Likidite Göstergesi aydan aya hafif bir artış gösterdi. Yatırımcıların çoğu daha fazla parasal gevşeme beklentisinde, ancak çok azı bunun üçüncü çeyrekte meydana gelmesini bekliyor.
BofA Merrill Lynch Araştırma Avrupa Hisse Senetleri stratejisi birim şefi Gary Baker'a göre, "Temmuz ayı araştırması kurumsal kâr beklentilerinin ekonomik görünümde geçtiğimiz iki ayda tanık olduğumuz gerilemeye uyum sağlaması gerektiğini gösteriyor.” BofA Merrill Lynch Araştırma Küresel Hisse Senetleri strateji uzmanı Michael Hartnett ise şunları söylüyor: “Artan hisse senedi fiyatları yatırımcı kötümserliğini ortadan kaldıramadı ve yatırımcıların dörtte birinin halen küresel durgunluk bekleyişinde olduğunu, buna karşın yeni politika kolaylıklarına yönelik umutların ertelendiğini görüyoruz.”
Euro bölgesi kaygıları çekirdek ekonomilere sıçrıyor
Periferiye ilişkin kaygılardaki azalma ve Avrupa’nın çekirdeğine ilişkin kaygılardaki artma ile birlikte yatırımcıların euro bölgesindeki risk algısı kayma gösterdi. Alman ekonomisi çevresinde negatif bir şok riski gören katılımcı oranı Haziran ayında yüzde 10’dan üç kat artışla yüzde 32’ye yükseldi. Yatırımcıların çoğunluğunun (yüzde 55) Fransız ekonomisinin bu yıl negatif bir sürpriz yaratacağına inanmasıyla birlikte Fransa’ya ilişkin kaygılar arttı.
İspanya veya Portekiz’in negatif bir sürpriz yapabileceğine yönelik kaygılar azalırken İrlanda’dan iyi haberler alma beklentisi artıyor –katılımcıların yüzde 32’si bu yıl İrlanda’dan pozitif bir sürpriz bekliyor, bu oran Haziran ayında yüzde 10 idi.- Buna karşın Yunanistan’a yönelik güven zayıfladı. Yunanistan’ın euro’dan çıkmaktan kaçınacağını belirtenlerin oranı yüzde 44’den yüzde 37’ye geriledi.
Avrupa yatırımcıları resesyon riskinde artış görüyor ve kurumsal kârlara yönelik kaygılarda dünya genelindeki artışa iştirak ediyorlar. Avrupa Bölgesel Araştırması katılımcılarının net yüzde 61’i kurumsal kârlarda kötüleşme tahmininde bulunuyor, bu oran Haziran ayı oranının iki katını oluşturuyor.
Teknoloji balonu patlıyor mu?
Geçtiğimiz üç yılda teknoloji küresel yatırımcıların gözde sektörüydü ancak ABD yatırımcıları BT balonunun patlaması olasılığının sinyalini veriyorlar. Genel olarak Bölgesel Araştırmaya ABD’den katılanların net yüzde 22’si teknoloji hisselerinde gösterge üstünde bulunuyor – bu da bir ay önceki net yüzde 41 oranından keskin bir düşüşe tekabül ediyor.- Katılımcıların Haziran ayındaki net yüzde 9’una kıyasla net yüzde 19’u BT’yi gösterge altında değerlendiriyor.
Küresel yatırımcılar da Teknoloji varlıklarını yeniden azalttı. Bu ay teknolojide gösterge üstünde bulunanların oranı net yüzde 32, bu oran Haziran ayında net yüzde 41 idi.
Küresel varlık yöneticilerinin dünya genelindeki net varlıklarını artırmasıyla birlikte ABD hisse senetlerinin popülerliği azaldı. Katılımcıların geçtiğimiz ay net yüzde 31’ine kıyasla net yüzde 14’ü ABD Hisse senetlerinde gösterge üstünde. Aynı zamanda, varlık yöneticileri euro bölgesi, İngiltere ve Japonya hisse senetlerindeki gösterge altı konumlarını azalttılar.
Petrol ve altınla ilgili değerleme tersine döndü
Bu ay bir varlık sınıfı olarak emtia popülerliğini yitirmekteyse de, yatırımcılar altının makul şekilde değerlendiğini ve petrolün düşük değerlendiğini düşünüyorlar. Altının fazla değerlendiğini belirten katılımcıların oranı yüzde 10’dan yüzde 1’e düştü. Haziran ayında petrolün makul şekilde değerlendiğini belirten katılımcıların yüzde 12’si bu ay petrolün düşük değerlendiğini ifade ediyor. Altın, makul şekilde değerlenmiş olarak görüldüğü son seferde altının fiyatı ons başına 1000 dolar seviyesindeydi. Petrolün düşük değerlenmiş olarak görüldüğü son seferden önce ise petrol fiyatında bir yükselme meydana gelmişti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:28)