E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bakan Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle Türkiye'de artık şirketlerin tüm işlemlerinin elektronik ortamda güvenli e-imzalı yapılabilmesinin olanaklı hale geldiğini, ''dijital şirket'' hayalinin gerçeğe dönüştüğünü belirtti.
''Artık şirketlerin genel kurullarının dijital ortamda yapılabileceğini'' vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:
''Borsaya kote şirketler için bu bir zorunluluk. Bu sistem, ülkemizin yabancı sermaye ve uluslararası yatırım ortamı açısından cazibesini artıracaktır. Sistem, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu'nu sayesinde uygulamaya kondu. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun kazandırdığı en büyük yeniliklerden biri dijital şirket oldu. Şirketin kendi hissedarı, çalışanı, tedarikçileri, diğer şirketler ve devletle olan ilişkilerinin tamamen elektronik ortamda yürütülmesini sağlayan dijital şirketin, en kritik unsurları güvenli elektronik imza, zaman damgası ve kayıtlı elektronik posta olacak.''
''Diğer ülkelere örnek olacak''
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, güvenli elektronik imza ve zaman damgasının en önemli uygulama alanlarından birinin, borsaya kote şirketleri için zorunlu hale getirilen, diğer şirketler için ise opsiyonel olan elektronik ortamda genel kurullar olduğunu belirtti. Elektronik ortamda genel kurul yapılabilmesinin önünü açacak Elektronik Genel Kurul Bilişim Sistemi'nin dünyadaki diğer ülkelere örnek olacağına işaret eden Yıldırım, şunları ifade etti:
''Ülkemizin yabancı sermaye açısından cazibesini artırmaya doğrudan katkıda bulunacak bu sistemle ülkemizdeki tüm yabancı sermayeli şirketlerin ortakları Türkiye'den alacakları bir elektronik imza ile şirketlerinin genel kuruluna, dünyanın herhangi bir yerinden katılabilecek. Yabancı sermayeli şirketlerde şimdiye kadar ortağın oyunu doğrudan kullanamamasından kaynaklanan 'güç boşluğu' sorunu, vekalet zincirlerinden kaynaklanan sıkıntıların hepsi artık sona ermiştir. Artık yabancı sermayeli şirketlerdeki pay sahipleri, Türkiye'deki Elektronik Sertifika hizmet sağlayıcılardan pasaport numaraları veya geçici TC kimlik numaraları ile alacakları bir güvenli elektronik imza ile, şirketin genel kurul toplantısına dilediği yerden katılıp, oyunu bizzat doğrudan kendisi kullanıp şirket yönetimine etkin olarak katılabilecek. Türkiye sermaye piyasaları açısından bilişim teknolojilerini kullanarak dünyaya örnek olarak son derece başarılı, ilk ve tek uygulamaya imza atmıştır.''
Bakan Yıldırım, 1 Ekim itibariyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na kote şirketlerce Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından hazırlanan Elektronik Genel Kurul Sistemi'nin kullanılmaya başlanacağını ifade ederek, bu durumda söz konusu şirketlerin kurumsal yönetiminin etkinliğinin artacağına dikkati çekti.
Sistemin Türk şirketlerinin uluslararası alanda rekabet gücünü de artıracağını kaydeden Yıldırım, Elektronik Genel Kurul Bilişim Sistemi'nin, kurumsal yönetim ilkelerine uyum ve ortaklık haklarının sınır ötesi kullanımını önemli ölçüde kolaylaştıracak şekilde tasarlandığını, ortaklar ve İMKB'ye kote şirketler arasında artan bilgi alışverişi, şeffaflık ve uluslararası mevzuatla uyum gösteren yapısı sayesinde borsaya kote şirketlerin, Türkiye'nin iş yapma ve yatırım ortamının küresel çapta yatırımcılar açısından cazip hale gelmesine katkı sağlayacağını vurguladı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:11)