E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSinüzit ameliyatında "Navigasyon" mucizesi---

Sinüzit ameliyatında "Navigasyon" mucizesi

Sinüzit ameliyatında Navigasyon mucizesi
11 Nisan 2015 - 15:10 borsaningundemi.com

GATA'da düzenlenen toplantıda, kapalı sinüzit ve tiroid ameliyatlarında kullanılan teknolojik cihazlarla canlı operasyonlar yapıldı

Kulak burun boğaz ameliyatları, gelişen teknolojinin tıpta kullanılması sayesinde artık korkutmuyor, hastanın konforunu artırıyor, istenmeyen yan etkiyi önlüyor.

Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) düzenlenen Türk Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Vakfı 12. Akademi Toplantısı'nda, kulak burun boğaz ameliyatlarında kullanılan teknolojik cihazlarla Türkiye'nin dört bir yanından gelen hekimlere yönelik canlı operasyonlar yapıldı. 

GATA Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı ve toplantı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gerek, gazetecilere yaptığı açıklamada, yüksek teknolojinin en fazla kullanıldığı alanlardan biri olan kulak burun boğaz ameliyatlarında başarı oranının çok arttığını, komplikasyonların ise en aza indiğini belirtti.

Toplantıda iki gün boyunca yüksek teknolojinin kullanıldığı canlı ameliyatlar yapılacağını aktaran Gerek, "17 hasta üzerinde yapılan en modern yöntemlerin kullanılacağı ameliyatlar katılımcı hekimlerimize tanıtılacak" dedi. 

-Navigasyonlu sinüzit ameliyatı

 Türk Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Vakfı 12. Akademi Toplantısı'nda tanıtılan ameliyatlardan birinin 3 boyutlu görüntüleme ve navigasyon sisteminin kullanıldığı kapalı sinüzit operasyonu olduğunu kaydeden Gerek, şu bilgileri aktardı:

 "Endoskopik sinüs cerrahisinde hastanın tomografisi üç boyutlu cihaza yükleniyor. Navigasyon sistemi sayesinde ise kullandığımız enstrümanlar nereye, hangi seviyeye ulaşıyor ekranda izleyebiliyoruz. Sinüsler göze, beyne, beyni besleyen damar sistemine, göze giden sinirlere komşuluk yapan bölgede bulunuyor. Üç boyutlu ekranda tehlikeli sahada olup olmadığımızı, kullandığımız enstrümanların hangi seviyeye ulaştığını görebiliyoruz. Tehlikeli noktadaysak buradan uzaklaşma, tehlikeli noktada değilsek bu bölgedeki rahatsızlığı temizleyebilme imkanına sahip oluyoruz."

Bu sistemin sinüslere komşu bölgedeki diğer dokuların zarar görmesini, dolayısıyla komplikasyonların önüne geçilmesini sağladığını belirten Gerek, böylece hata oranının düştüğünü, başarı oranının yükseldiğini kaydetti. 

-Tiroid ameliyatları 

Tiroid ameliyatlarında kullanılan yeni teknolojiyle ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Gerek, bu ameliyatlarda en büyük sorunun, ses tellerini uyaran sinirin bu dokuya çok yakın bir yerde bulunması olduğunu söyledi. 

Bu ameliyat sırasında sinirin hasar görmemesi için bölgesel elektrotlar yerleştirdiklerini ve böylece cerrahın çalışırken sinir dokusuna yaklaşınca uyarı aldığını anlatan Gerek, "Bu sayede güvenli bir ameliyat yapılabiliyor. Bu sistemi aynı zamanda yüz sinirinin çıktığı tükürük bezindeki yerde de kullanıyoruz. Dolayısıyla hem tiroid hem de tükürük bezinde yüz sinirini veya ses tellerini uyaran sinirleri koruma şansına sahip olabiliyoruz" dedi.

Prof. Dr. Gerek, tiroid cerrahisinin en bilinen komplikasyonunun tek veya çift taraflı ses teli felçleri olduğunu belirterek, "Tek taraflı felç olunca hasta sesinde sorunla karşılaşıyor ancak çift taraflı felç olunca ciddi solunum problemi, hayati tehlike söz konusu. Böyle olunca nefes yoluna hava yolu açmak zorunda kalıyoruz. Bu da hastayı üzen ve hekimi sıkıntıya sokan bir durum" şeklinde konuştu. A.A

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)