E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞimşek: Türkiye cari açık sorununu çözecek---

Şimşek: Türkiye cari açık sorununu çözecek

Şimşek: Türkiye cari açık sorununu çözecek
27 Mart 2018 - 19:34 borsaningundemi.com

Şimşek, "Türkiye cari açık sorununu çözecek çünkü cari açık ülkeyi kırılgan yapıyor, o zaman küresel risk iştahının merhametine kalıyorsunuz. Biz tasarrufları artırarak ve yerlileştirme çabalarıyla ülkemizi çok güçlü bir şekilde konumlandıracağız." dedi.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Türkiye bu cari açık sorununu çözecek çünkü cari açık ülkeyi kırılgan yapıyor, o zaman küresel risk iştahının merhametine kalıyorsunuz. Biz tasarrufları artırarak ve yerlileştirme çabalarıyla ülkemizi çok güçlü bir şekilde konumlandıracağız." dedi.

Şimşek, JW Marriott Otel'de düzenlenen "FZK Mühendislik ve Sınai Yatırımlar AŞ Tanıtım Töreni"nde yaptığı konuşmada, savunma sanayinin Türkiye açısıdan stratejik bir sektör olduğunu söyledi.

Bu sektörde geçmişte dışa bağımlılığın yüksek olduğuna işaret eden Şimşek, "2002 yılında savunma sanayinin dışa bağımlılığını yüzde 76'lardan bugün yüzde 31-32'ye düşürdük. Bu, bir alana odaklanılırsa başarabileceğimizi gösteriyor. Kaynaklarımızı, enerjimizi belli bir alanda yoğunlaştırırsak, özel sektör, kamu birlikte çok iyi çalıştığında sonuç alabiliyoruz." dedi.

Türkiye'nin karşı karşı bulunduğu en önemli sorunun cari açık olduğunu anlatan Şimşek, bunun önemli ölçüde tasarruf açığına işaret ettiğini söyledi.

Tasarrufları artırmak için de şirketlerin Ar-Ge, inovasyon, bilgi, teknoloji yoğun ürünler üretmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, şirketlerin bu ürünleri üreterek daha yüksek kar marjlarına ulaşabileceğini, yatırımlarını önemli ölçüde karlılıklarıyla finanse edebileceklerini ve orta ile uzun vadeli yatırımlar için kaynaklara erişme imkanı bulabileceğini kaydetti.

Yerlileştirmede önceliklendirilen alanlar 

Şimşek, bugünün en önemli gündem maddesinin Türkiye'nin özellikle imalat sanayisinde de girdi bazında ithalata bağımlılığını azaltmak olduğunun altını çizdi.

Türkiye'de özellikle imalat sanayinde dışa bağımlılığı azaltmak, ithal girdi bağımlığını en aza indirmek amacıyla Yerlileştirme Yürütme Kurulunun ilk toplantısını bu ayın ortasında yaptıklarını anlatan Şimşek, "Başlangıç itibarıyla imalat sanayi ithalatımızın ki yaklaşık 105 milyar dolar civarında bir rakamdan bahsediyoruz, 2 bin 768 ürün var, biz 1064 ürünü programa aldık. Kısa vadede önümüzdeki 1 yıl içerisinde hızlandıracağız, 43 ürün çalışmalarına başladık.  Bu 43 ürün yaklaşık 20 milyar dolarlık ithalata denk geliyor." dedi.

Bu ürünlerin yerlileştirilmesi hususunda yoğun bir çaba içerisinde olduklarını vurgulayan Şimşek, bunun klasik ithal ikamesine benzemediğini, bir ekosistem oluşturduklarını ifade etti.

Şimşek, hükümet olarak önemli bir Ar-Ge reformu yaptıklarını ve ilk defa tasarım desteği getirdiklerini anımsatarak, yüksek katma değerli üretimin en önemli bileşeninin tasarım olduğunu, Ar-Ge'nin de bu işin en kritik kısmı olduğunu söyledi.

 Ar-Ge alanında yaptıkları çalışmalar ve verdikleri desteklere de değinen Şimşek,  bu ay içerisinde çok önemli yatırım ortamını iyileştiren devrim niteliğinde reform yaptıklarını aktardı.

Şimşek, şunları kaydetti:

"Yerlileştirme çalışmalarının son derece şeffaf, dışa açık, rekabetçi adil bir ortam sağlayarak, kamunun eğer bir alımı varsa, kamunun alım gücünü kısmen kullanarak, yoksa rekabetçi  şartlarda çok güçlü destekler vererek, biz mümkün olduğunca Türkiye'de  bilgi yoğun, teknoloji yoğun üretimi destekliyoruz. Savunma sanayi stratejik sektördür ama birçok sektör daha var. Bizim önceliklendirdiğimiz alanlar önümüzdeki dönemde kimya ve ilaç sanayi, yarı iletken ürünler, makina teçhizat, motorlu kara taşıtları, raylı sistemler,  gıda ve bilişim gibi alanlarda yerlileştirme konusunda çok hızlı yol katetmeyi umuyoruz. Kamu alımları belli alanlarda önemli bir kaldıraç görevi görecek. Kamu alımlarının olmadığı alanlarda da biz bu ürünleri, bu türden üretimi dünyada en rekabetçi kılacak şekilde destek vermeye hazırız."

"Türkiye, cari açık sorununu çözecek"

Türkiye'nin cari açık sorununu çözeceğini belirten Şimşek, "Çünkü cari açık ülkeyi kırılgan yapıyor, o  zaman küresel risk iştahının merhametine kalıyorsunuz. Biz tasarrufları artırarak ve bu yerlileştirme çabalarıyla inşallah ülkemizi çok güçlü bir şekilde konumlandıracağız ve mesafe katediyoruz." şeklinde konuştu. 

Tasarrufları artırma anlamında şirketlerin Ar-Ge ve inovasyonla daha yüksek kar marjlı alanlara kayarak, şirket tasarruflarını artırabileceğini söyleyen Şimşek, "Karları dağıtmadan üretime kanalize edecekler. Şirketlerimizin üretken alanlara daha çok kaynak aktarması önemli. Bankacılık sektörünü de bu noktadan sonra, bu tarafa biraz teşvik etmek istiyoruz. "dedi.

Şimşek, vatandaşların tasarruflarını arttırmak için Bireysel Emeklilik Sistemi'nde verilen desteklere değinerek, kamuda da ciddi bir tasarruf fazlası olduğuna dikkati çekti.

Hükümetin beşeri sermaye, eğitim, Ar-Ge ve inovasyona çok önem verdiğini anlatan Şimşek, 4. Sanayi Devrimi'nin dünyada yarattığı dönüşüm dikkate alındığında "IQ'den çok duygusal zekanın" ön planda görüldüğü bir dönemin yaşandığını söyledi.

Altyapıya da öncelik verdiklerine işaret eden Şimşek, "2018 küresel rekabet endeksinin alt bileşenleri açıklandı. Dünya Ekonomik Forumu'na göre Türkiye 28. sıraya çıktı, 27. ülke İngiltere. Demek ki Türkiye odaklanınca başarıyor, biz altyapıda sınıf atladık." ifadelerini kullandı. 

Şirketlere Ar-Ge'ye yatırım çağrısı

Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının son 15 yılda ikiye katlandığını aktaran Şimşek, şöyle devam etti:

"Türkiye, dünyada katma değer zincirinde çok daha yükseklere çıkıp tutunmak istiyorsa, üretim ve ihracatımızın üçte ikisinin orta yüksek yüksek teknoloji kompozisyonunda olmasını istiyorsak, Ar-Ge harcamalarımızın milli gelire oran olarak en az yüzde 2,5-3'e çıkartmamız lazım. Şirketlerimize sesleniyorum, az da olsa cironuzun, gelirlerinizin bir kısmını bu alana yatırın çünkü bunun iki katından fazlasını size destek olarak vereceğiz."

Türkiye'nin geleceğinin parlak olduğunu vurgulayan Şimşek, ülkede reform yapıldığını, önceliklerini doğru saptamış bir hükümet ile siyasi istikrar bulunduğunu ve nüfusun nispeten genç olduğunu söyledi.

"Önemli olan büyümeyi sürdürebilir kılmak"

Son 15 yılda Türkiye'nin yüzde 5,7 büyüdüğünü bildiren Şimşek, "Çin ve Hindistan'dan sonra en hızlı büyüyen ülkelerin başında geliyoruz. Son 10 yılda Türkiye, 8,7 milyon vatandaşına iş bulmuş. Şimdi reform ve doğru yatırımlarla verimliliği arttırma zamanı. Ben inanıyorum ki Türkiye vatandaşının özlem duyduğu kurumsal altyapıyı da gerçekleştirecektir." şeklinde konuştu.

Bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, sermaye piyasalarını geliştirmeye önem verdiklerini söyledi.  

Ziraat Katılım Bankası ile Fikssan Fikstür Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Türkiye’de ilk defa ortak yatırımlar modeli ile hayata geçirdikleri FZK Mühendislik ve Sınai Yatırımlar AŞ ile bankanın aslında yatırım bankacılığı rolüne girdiğini anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Önemli olan burada, başarılı örnekleri ortaya çıkarmak ve Türkiye'de var olan imkanlarla sınırlı kalmayıp, bu örneklerin küresel uzun vadeli kaynaklarla finansmanını sağlamak. Ülke olarak bizim iştahımız büyük, biz hızlı koşmak istiyoruz, biz daha hızlı büyümek istiyoruz. Onun için de uzun vadeli kaynak. Bizim makro finansal istikrarı koruma noktasında da irademiz devam ediyor. Bu zorlu dönemin yansımaları piyasalarda hissediliyor ama enflasyonu aşağıya çekmek bizim en önemli önceliklerimizden biri. Genelde büyüme çok konuşulur, büyüme herşeyin başıdır. Büyüme önemlidir ama önemli olan bunu sürdürülebilir yüksek kılmak. Bunun için de fiyat istikrarı olmazsa olmazdır. O nedenle yine bütün kurumlar üzerine düşeni yapıyor, yapacak."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cari açık27 Mart 2018 23:57

    Öncelikle her kez milliyetçiliğini yerli mali ütün olarak göstermediği sürece bu sorun çözülmez.bakınız Kore’ye önce kendi ülkelerinde üretilen her mala 4 elle sarılmışlar.Milliyetçilik böyle olur.özenti içinde Alman malı Fransız malı diye koşarsan açıl devam eder.

  • ithal oto.. cep telefonu..27 Mart 2018 22:02

    ithal oto.. cep telefonu. na bir şekilde vergi koyun. almanlar pahalı arabalarını satıp da fetö ye destek veremesin. hangi ülke pazarını bu kadar peşkeş çektirip de hem de teröre karşı mücadelede yalnız bırakılıyor. alaman, fıransız araba istemiyoruz..abd ipohne istemiyoruz. bunlara engel koyun zaten cari açık kalmaz. yerli malının ...oku mu çıktı. herkes yerli alsın..

  • Ahmet 27 Mart 2018 23:06

    Senin sandıklarını zaten onlar kullanıyor sıradan vatandaş nasıl alacak bunları kıtakıllı...

  • misafir27 Mart 2018 21:17

    bişi olmaz bakanım insan oğlunu memnun etmek zor insanlara bakın hele kulandıkları tlf 4 tl lik kaçkişide var acaba yok dolar 4 tl olmuş bunlar boş senelerce iktidarlar yatmış biri bi teklonoji yapmamış iyiki varsınız yoksa şimdi dilenmiştik deprem paralarıyla memur maaşı ödeyen iktidarlar gördük

  • Ahmet 27 Mart 2018 23:05

    Ulen millet telefon alıyorsa kendi parasıyla çalışarak alıyor devletin hakkından fazla vergi alması sana normal mi geliyor....

  • Haramzadeler 27 Mart 2018 21:13

    16 yıldır her şeyi hallettiniz ya sorun mu kaldı?

  • Bengin27 Mart 2018 21:08

    MB BAŞKANI MURAT BEYE BİR EMİR VERİN USD BASMAYA BAŞLASIN ANCAK ÖYLE DÜŞER.BAŞKA YOLUNUZ VARSA ONU DA SÖYLEYİN BELKİ SİZİ DİNLER BU ZAMANA KADAR REİS BİLE SÖZÜNÜ DİNLETEMEDİ FAİZ BİR TÜRLÜ DÜŞMEDİ USD 4 TL OLMUŞ HERŞEYİ BİLEN SİYESETÇİLERİMİZ FAİZİ DÜŞÜRTECEKMİŞ SESLERİNİ KİM DUYACAK ACABA.

  • Kraliçenin Kel Valisi27 Mart 2018 20:44

    At memet at....nasılsa ortalık boş....

  • HASAN27 Mart 2018 20:42

    16 Yıldır iktidarda CHP var nasıl çözeceksiniz? :o) :o)

  • KILIÇ27 Mart 2018 20:39

    SAYIN BAKANIM HALKIN TEK İSTEGİ VAR ŞU KURA DUR DENMELİ TL DÜNYADA EN FAZLA DEGER KAYBEDEN PARA KAYGIMIZ BUDUR TÜM YÖNLERİYLE HÜKÜMET BAŞARILI AMA EKENOMİDE ZAYIF.

  • Tam komedi27 Mart 2018 20:09

    Aptalca yapılan özelleştirmeler , yabancıya satılan özel şirketler gelen parayı telefona , televizyona , arabaya , betona , lux tüketime harcar iseniz ne cari açık kapanır nede ülke gelişir. Üstüne birde anlamsız yandaş projeler daha bugünler başlangıç. VATANDAŞA DOLAR BOZDUR ÇAĞRISI YAP SONRA YANDAŞLAR DOLAR STOK YAPSIN SONUÇ= Dolar 4 tl.

  • ARMAGEDON27 Mart 2018 19:56

    fırtına geliyor,hatta geldi

  • cingöz27 Mart 2018 19:43

    16 yıldır çözülemedi. tam tersine büyüdü cari açık sorunu