E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞimşek: Hedef enflasyonu düşürmek---

Şimşek: Hedef enflasyonu düşürmek

Şimşek: Hedef enflasyonu düşürmek
12 Eylül 2014 - 11:51 borsaningundemi.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu düşük tek haneye indirmek hedeflerinin olduğunu söyledi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bizim enflasyon beklentilerinin kötüleşmesine izin vermememiz lazım . Enflasyonu çok hızlı bir şekilde yüzde 5-7 aralığına, uzun vadede de yüzde 5'in altına çekmemiz gerekiyor" dedi.

Bakan Şimşek, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bu yılın zor olacağını belirten Şimşek, jeopolitik gerginliklerin en üst düzeyde olduğunu, bütün bunların Türkiye'ye yansımaları olduğunu söyledi. Geçen yıl Orta Vadeli Program yapılırken AB ile ilgili beklentilerin çok yükseldiğini ancak AB'nin performansının olumsuz seyretmeye devam ettiğini ifade eden Şimşek, Türkiye'de yaşanan iki seçim öncesi ortaya çıkan siyasi belirsizliğin de olumsuz etkiler oluşturduğunu kaydetti.

Tüm bu gelişmelere rağmen Türkiye'nin yılın ilk yarısında yüzde 3,3'lük büyüme yakaladığını ifade eden Şimşek, "İkinci çeyrekte büyümede bir miktar yavaşlama olsa da büyümeye ilişkin  en sihirli sözcük; daha dengeli büyüme. Büyüme ılımlı, mütevazi ama daha dengeli, daha sürdürülebilir bir büyüme. Bu çok önemli. Net ihracat kanalıyla bir büyüme söz konusu, bu olumlu" diye konuştu. 

Bakan Şimşek, bu yıl için yüzde 4'lük bir büyüme öngördüklerini ancak son rakamlar ışığında büyümenin yüzde 3 ile 4 arasında gerçekleşmesi ihtimalinin arttığını vurguladı. Jeopolitik riskler, AB'deki gelişmeler, yılın başında zorunlu yapılan parasal sıkılaştırma gibi olumsuz etkiler göz önünde bulundurulduğunda, yılın ilk yarısındaki yüzde 3,3'lük büyümenin, yılın tamamında da yüzde 3-4 arasındaki bir büyümenin önemli olduğunu söyledi. 

"Enflasyon ciddi bir sorun"

Enflasyonun ciddi bir sorun olarak karşılarına çıktığını dile getiren Şimşek, Türkiye'nin  ciddi bir enflasyon geçmişi bulunduğunu hatırlattı. Geçmişte en 3 haneli rakamlara kadar çıktığına işaret eden Bakan Şimşek, AK Parti hükümetleri döneminde enflasyonu tek haneli rakamlara indirdiklerini belirtti. Şimşek, "Düşük tek haneye indirmek hedefimiz, o hedeften uzağız" dedi.

Son dönemde özelikle gıda fiyatları ve kur etkisiyle enflasyonda ciddi bir çıkış yaşandığını ve yüzde 9'ları aştığını anımsatan Şimşek, şunları kaydetti.

"Biz bunu çok önemsiyoruz. Enflasyonun kontrol altına alınması noktasında ne gerekiyorsa  yapılmasında en ufak bir tereddüt yok. Son alınan  tedbirler özellikle çekirdek enflasyonun kontrol altına alınmasında yardımcı oldu. Beklentilerin bozulmaması çok önemli. Son yılların en kurak yılını yaşıyoruz, bunun etkisi var. Irak'taki gelişmeler, Rusya ile batı arasındaki gerginlik bizdeki gıda fiyatlarını etkiliyor. Çünkü gıda talebini artırıyor, bu da fiyatları artırıyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında  gıda fiyatları ve kur kaynaklı bir enflasyon artışı söz konusu. Burada bahane üretemeyiz. Bizim enflasyon beklentilerinin kötüleşmesine izin vermememiz lazım . Enflasyonu çok hızlı bir şekilde yüzde 5-7 aralığına, uzun vadede de yüzde 57'nin altına çekmemiz lazım.

Sadece parasal sıkılaştırmayla bu sonucu elde etmek mümkün değil. Parasal sıkılaştırma tabii ki önemli Merkez Bankası üzerine düşeni yaptı, ciddi bir parasal sıkılaştırmaya gitti. Bunun sonucunda Türkiye'deki enflasyon tekrar kontrol altına alınacak ve aşağı yönlü bir trende girecek. Ama şunu da görmemiz lazım gıda fiyatlarına ilişkin son 10 yıllık deneyime bakıldığında Türkiye'deki gıda fiyatlarının çok daha oynak olduğunu, çok daha yüksek seyrettiğini göreceksiniz. Burada mikro reformların yapılması lazım. O nedenle yakında özellikle bu hususu yakından takip edecek bir komitenin kurulacağını ve buna yönelik tedbirlerin, adımların, reformların yapılmasına yönelik çalışmalar yapılacağını söyleyebilirim."

"Dengelenme süreci tesadüfen ortaya çıkmadı"

Bakan Şimşek, ekonomiye ilişkin, 2011 sonrasında çok ciddi tedbirler aldıklarını belirterek, yeniden dengelenme sürecinin tesadüfen ortaya çıkmadığını söyledi. Türkiye'nin büyümesi için yatırıma, yüksek iç tasarruf oranına ihtiyacı olduğunun altını çizen Şimşek, iş ortamını iyileştirmek için ilave adımlar gerektiğini kaydetti.

Bakan Şimşek, kurumların kalitesinin de  çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu konuda son yıllarda bazı soru işaretleri oluştu  bunları gidermemiz lazım" dedi.

Kamu tasarruflarında önemli artış sağladıklarını belirten Şimşek, 2000'li yılların başında yüzde eksi 4-5'ler seviyesinde bulunan kamu tasarruflarının milli gelire oranının yüzde 2-3 aralığına çıktığını ifade etti.

Şimşek, bu noktada mali disiplinin çok önemli olduğunu, yeni dönemde tasarrufları daha verimli, üretken ve dış ticarete konu olabilecek alanlara yönlendirmek için ilave tedbirler alacaklarını kaydetti.

TBMM'ye sunulan gelir vergisi reformunun yanında birtakım düzenlemelerle kaynak tahsisini etkileyebileceklerini dile getiren Şimşek, "Teşvik iyi bir enstrüman ama tek başına yeterli değil. Bazen ilave tedbirlerle caydırmak lazım. Kamu olarak biz kimseyi hangi alanda nerede yatırım yapacağı konusunda zorlayamayız" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın ekonomide önceliğin inşaattan sanayiye kaydırılması gerektiği yönündeki açıklamalarını değerlendiren Şimşek, şöyle konuştu:

"Herhangi bir alanda rant varsa ve vergilendirilmiyorsa, aşırı bir getiri söz konusuysa tabii ki kaynaklar oraya kayar. Bizim bu hususlarda gerekirse ilave tedbir almamız lazım. Sabit fiyatlarla bakıldığında sanayinin milli gelir içindeki payında büyük bir kötüleşme yok. Sanayide rekabet daha yoğun. Asya'da cari fiyatlarla baktığınızda trend aşağı. Katma değer zincirinde daha yukarılara çıkmamız lazım."

Şimşek, imalat sanayi alanındaki yatırımlar olmadan hizmet sektörünün sağlıklı şekilde sürdürülemeyeceğine dikkati çekerek, iki sektörün birlikte düşünülmesi ve tarımda verimliliğin artırılması gerektiğini ifade etti.

Kayıtdışılıkla mücadele daha etkin olacak

Sürekli konut satışı yaptığı halde vergilerini düzgün ödemeyenleri yakın markaja aldıklarını belirten Şimşek, 2009-2012 dönemine ilişkin 1 yıl içerisinde 10'dan fazla gayrimenkul satışı gerçekleştirenleri tespit ettiklerini söyledi. Söz konusu satışların kayıtdışı olma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden Şimşek, daha önce jet yakıtından lüks otomobillere kadar birçok noktada bu tür çalışmalar yaptıklarını ve risk alanlarını belirlediklerini dile getirdi.

Şimşek, kayıtdışılıkla mücadele eylem planını yenilediklerini de belirterek, "Çok somut, sonuç odaklı birtakım tedbirler olacak. Sayın Başbakanımıza sunduktan sonra yıl sonundan önce bunu kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Vergi yükünün yüksek olduğu alanlarda verilen kamu teşviklerinin istismar edilebildiğine de dikkati çeken Şimşek, "Bu konuda hiçbir şekilde 77 milyonun hakkını, hukukunu zamanında ve tam olarak ödemeyenlerin ensesinde olacağız. Bu konuda en ufak bir tereddüt olmasın. Zamanında işini iyi ve doğru yapan, hakkıyla vergisini ödeyenlerin de önünü açmak için kaynak noktasında tereddüt göstermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Şimşek, birkaç yıl önce 4 bin olan vergi müfettiş sayısını da yaklaşık 10 bine çıkardıklarını, denetimde ciddi ilerleme kaydedileceğini bildirdi.

Vergi affı söz konusu değil

Torba yasaya ilişkin soruları da yanıtlayan Şimşek, Maliye Bakanlığı olarak vadesi geçmiş, tahsil edilmemiş alacakların tutarının 67 milyar lira olduğunu, bu miktarın faizi, gecikme cezası gibi hususlara ilişkin birtakım düzenlemeler yapıldığını anımsattı.

Vergi alacaklarının affa dönüşmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

"Kamuoyunda af olarak biliniyor ama biz asla bir alacaktan vazgeçmiyoruz. Ben kendim gittim komisyonda oturdum ve Maliye'nin vergi alacaklarının affa dönüşmemesi için ne gerekiyorsa o duruşu sergiledik, ona göre değişiklik önergesi verdik, ona göre de Yüce Meclisimiz tasarıyı kabul etti. Vergi alacaklarıyla ilgili af niteliğinde bir husus yoktur. Aslını da alacağız, cezasını da alacağız, hatta enflasyon farkını da alacağız."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)