E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyonun bu sene tek haneye ineceğine inandıklarını belirterek; Merkez Bankası (TCMB) ve hükümet olarak bunun için gerekli çabayı gösterdiklerini ve göstermeye devam edeceklerini söyledi.
Şimşek Reuters ile yaptığı söyleşide, "Bu yıl İç talepteki artış daha ılımlı olacak. Dört beş ana faktör var özetle biz enflasyonun bu sene tek haneye ineceğine inanıyoruz. TCMB ve hükümet olarak enflasyonun tek haneye inmesi için gereken çabayı gösteriyoruz, göstermeye devam edeceğiz" dedi.
Şimşek kamu fiyat ayarlamalarında dezenflasyona destekleyici bir yaklaşım içerisinde olmayı planladıklarına da dikkat çekerek; bir diğer taraftan ise Gıda Komitesi'nde yapısal konuların çalışıldığını, bu kapsamda son olarak sera üretimi artırmak için yapısal tedbirlerin değerlendirildiğini söyledi.
"Enflasyonda dört beş faktör belirleyici" diyen Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birincisi kur. İlave bir dış şok yaşanmaz ise reel efektif kur endeksinde gelinen nokta itibarıyla Türkiye'deki varlıkların dışarıdan cazip görüldüğü gerçeği... Türkiye dışarıdan baktığınızda değerleme olarak cazip. Biz dış dengede bir kötüleşme öngörmüyoruz, aksine geçen yıla göre iyileşme öngörüyoruz. Zaten ciddi bir düzeltme olmuş, dolayısıyla bizim dış bir şokun olmayacağı varsayımıyla enflasyona bu kanaldan destekleyici etki olma ihtimalini yüksek görüyoruz" dedi.
Enflasyonda ikinci etkenin gıda fiyatları olacağını belirten Şimşek, "Gıdada fiyat artışları makulleşme yolunda. Bir taraftan yapısal tedbirler aldık, bir taraftan da konjonktürel tedbirler almaya devam ediyoruz. Burada da kuraklık riski olmaması halinde bu kanalın da enflasyonu destekleyici olmasını öngörüyoruz." diye konuştu.
Enflasyonda üçüncü etkenin petrol fiyatları olacağını belirten Şimşek, "Petrol fiyatları 70 dolara doğru çıktı ancak 60 dolara doğru geri iniyor. Petrol fiyatları 60-70 bandında kalırsa ciddi bir olumsuz etki olmaz" dedi.
Dördüncü etkinin beklenti kanalı olacağını belirten Şimşek "Bu önemli. TCMB sıkı bir duruşa sahip. TCMB şu anda enflasyonu tek haneye indirmeye odaklanmış durumda" dedi.
Enflasyonu etkileyen beşinci kanalın da kamu fiyat ayarlamaları olacağını belirten Şimşek, "Burada maksimum hassasiyet var. İmkanlar olursa buradan dezenflasyona destekleyici bir yaklaşım içerisinde oluruz" ifadelerini kullandı.
GIDA KOMİTESİNDE SERA ÜRETİMİNE YAPISAL TEDBİR ÇALIŞILDI
Kısa vadeli arz şoklarına karşı geliştirilen tedbirler ve orta uzun vadeli arzı artırmaya, fire oranını azaltmaya, rekabet şartlarını iyileştirmeye yönelik reformlar olmak üzere gıda fiyatları için iki kanaldan çalıştıklarını belirten Şimşek,
"Bu reformların bir sürü bileşeni yavaş yavaş devreye giriyor. En son Gıda Komitesi'nde genel anlamda tarım, et gibi konuları ele aldık. Bunlara yönelik orta uzun vadeli anlamında önümüzdeki dönemde kararlar alınacak ve uygulamaya konulacak. En son örtü altı yani sera üretimi artırmak için bir sürü yapısal tedbiri çalıştık" diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Demeyle olmuyor rakamlarla oynarsak 1 de deriz ama gercekler yüzde elliden az değil kim ne derse desin inandırıcı değil bu kadarda olmaźzzzzzzzzzzzz
yıl sonunda yüzde 1 bile olur.sen yeterki hesap şeklini değiştir.
ÇARŞIDA PAZARDA HIZLA ARTIŞ GÖMEKTEYİM.ACABA BEN YANILIYORMUYUM.
Hangi enflasyon namuslu halkın mı ? Saray ve cemaatinin mi ?hangi enflasyon sn.bakan ???
Al kalemi eline kafana göre takıl (A)
Cari açık artıyor, askeri harcamalar artıyor, faizler artıyor, TL değer kaybediyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:00)