E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinSimge, kolye ve küpe olabilecek---

Simge, kolye ve küpe olabilecek

Simge, kolye ve küpe olabilecek
24 Nisan 2012 - 06:53 borsaningundemi.com

Merkez Bankası, Türk Lirası’nın çıpalı yeni simgesinin rakamlardan önce kullanılması gerektiğini açıkladı

Merkez, “Uluslararası uygulamalara paralel olarak simge parasal tutarın solunda ve boşluk bırakılmadan kullanılır” dedi. Ayrıca simgenin küpe ve kolye gibi hediyeli ürünlerde de kullanılabileceği belirtildi.
TÜRK Lirası’nın (TL) çıpalı yeni simgesiyle ilgili en çok merak edilen konular arasında yer alan “TL simgesi rakamın sağında mı solunda mı kullanılır?” tartışmalarına Merkez Bankası son noktayı koydu. Merkez, “Uluslararası uygulamalara paralel olarak simge parasal tutarın solunda ve boşluk bırakılmadan kullanılır” yanıtı verdi. TL simgesinin tescillenerek koruma altına alındığını belirten Merkez, simgenin hak ettiği yere gelmesi için de bilişim dünyasındaki büyük aktörle temaslara başladı.
Resmi yazışmada açıkça yazın
TL’nin yeni simgesi çarşıda pazarda genellikle rakamın sağında ve bir boşluklu kullanılırken, Merkez Bankası simgenin boşluk bırakılmadan rakamın solunda kullanacağını açıkladı. Vatandaştan çıpalı simgeyle ilgili gelen sorulara yanıt veren Merkez, yeni simgenin resmi yazışmalarda açıkça yazılmasını, ancak grafik ve tablolarda simgenin kullanılmasını istedi.
Banka, TL simgesinin çek senet ve hisse senedi gibi değerli evrakta ise bedelin solunda boşluk bırakılmadan kullanılmasında bir sakınca olmadığını açıkladı. Merkez, “TL simgesi, Türk Patent Enstitüsü tarafından koruma altına alınmıştır. TL simgesi etik kurallar çerçevesinde ve marka-patent ile fikir ve sanat eserleri hukukundan kaynaklanan haklara zarar vermemek koşuluyla serbestçe kullanılabilir” ifadesini de kullandı. Banka simgenin kolye, küpe, kol düğmesi ve afiş gibi metalarda etik kurallar çerçevesinde ticari amaçlarla kullanılabileceğini de vurgu yaptı.
Simge farkındalık yaratacak
“Simge kullanımının paranın değeri üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır” diyen Merkez Bankası, “Simgenin, paranın kullanımına özen gösterilmesi bakımından farkındalık yaratma amacına da hizmet edebileceği düşünülmektedir” ifadesini kullandı. Yalnızca bir yazı tipinde kullanılan TL simgesinin önümüzdeki dönemde tüm yazı tiplerine uyarlanması için çalışmalar devam ederken, yazı tipi sahipleri, işletim sistemi ve donanım üreticileri de gerekli güncellemeleri yapınca TL tüm yazı tiplerinde kullanılabilecek.
Kodlama tablosunda yer alacak
MERKEZ Bankası, en çok yanıt arananlar arasında yer alan “Microsoft gibi paket yazılım şirketleriyle bir anlaşma yaparak TL simgesini bir yama ile Windows 7, Vista ve XP içinde kullanmak mümkün olacak mı?” sorusuna da şu yanıt verildi: “TL simgesinin bilişim dünyasında hak ettiği yeri edinebilmesi için banka, bilişim dünyasındaki pek çok büyük aktörle iletişim halindedir. Bu aktörlerin standartlaşma çalışmaları tamamlandıktan sonra yayımlayacakları güncellemelerle TL simgesi popüler işletim sistemlerinin mevcut durumda kullanılmakta olan eski sürümlerinde ve gelecekte yayımlanacak olan yeni sürümlerinde kullanılabilir olacaktır. TL simgesinin Türkçe’ye özel ve birden fazla dili kapsayan tüm kodlama tablolarına dahil edilmesi için uluslararası organizasyonlar nezdinde gerekli girişimler banka koordinasyonunda gerçekleştirilmektedir.”
Banknotlarda kullanılması düşünülmüyor
MERKEZ Bankası, TL simgesinin Türk lirası banknotlarda kullanılmasının düşünülmediğini açıkladı. Bankanın, bu konudaki soruya verdiği yanıtta, “TL simgesinin mevcut banknotlarda ve tertip değişikliklerinde kullanılması öngörülmemektedir. Bununla birlikte, banknotlarda simge kullanımı yeni bir emisyon grubu değişikliğinde tekrar değerlendirilecektir” ifadeleri yeraldı. Bu arada TL simgesinin Türk Patent Enstitüsü tarafından koruma altına alındığı, TL simgesinin etik kurallar çerçevesinde ve marka-patent ile fikir ve sanat eserleri hukukundan kaynaklanan haklara zarar vermemek koşuluyla serbestçe kullanılabileceği belirtildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)