E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaŞimdi gözler kredi derecelendirme kuruluşlarında---

Şimdi gözler kredi derecelendirme kuruluşlarında

Şimdi gözler kredi derecelendirme kuruluşlarında
02 Nisan 2014 - 10:45 borsaningundemi.com

2014 yerel seçimlerinin sona ermesiyle netleşen yurt içi belirsizlikler sonrası gözler, rating kuruluşlarının değerlendirmelerine çevrildi

BORSAGUNDEM.COM

​Yerel seçim sonuçlarının siyasi risklere ilişkin endişeleri hafifletmesinin ardından dikkatler, kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody’s’in Nisan ayında, S&P’nin Mayıs’ta yapacağıTürkiye notu değerlendirmelerine çevrildi.
    
4 Nisan Cuma günü Fitch, 11 Nisan’da Moody’s, Mayıs ayında ise S&P Türkiye’nin ülke kredi notunu açıklayacak. İki kuruluş da Türkiye’yi “yatırım yapılabilir” ülke sınıfında, “durağan” görünümle değerlendiriyor. S&P ise Türkiye’yi spekülatifolarak değerlendiriyor.
Geçtiğimiz günlerde Moody’s’in ülke ekonomisinin kırılganlığına işaret eden açıklamaları ve bankalara ilişkin olarak yaptığı değerlendirme ile bankaların görünümlerini negatife çeviren uyarıları gelmişti. Moody’s, geçen hafta 10 Türk bankasını not indirimi için izlemeye aldığını açıklamış ve Yapı Kredi Bankası'nın kredi ve mevduat notunu düşürmüştü. Moody's önümüzdeki 1-1.5 yıllık dönemin bankacılık sektörü için zorlu geçeceğini ifade ederken nedenlerini de; büyümedeki yavaşlama, küresel unsurların da etkisiyle artan fonlama maliyetleri ve mevcut politik ortamın getirdiği belirsizlik olarak değerlemişti.
 
Fitch ise özel sektörün döviz açığına ilişkin olarak uyarılarda bulunmuştu. Fitch, Türkiye’de şirketlerin ekonomik yavaşlama, artan faizler ve döviz kuru artışı karşısında Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’daki gelişen ülkeler arasında en hassas olan grubu oluşturduğunu söylüyordu. Bu uyarılar aynı zamanda dolaylı olarak bankaları ve ülke risklerini etkilemesi nedeniyle endişelerin temel noktasını oluşturuyor.

Bununla birlikte Fitch kırılganlıklara karşı, döviz borcunun sınırlı olması, kamu borç yönetimindeki iyileşme gibi pozitif unsurlara da dikkat çekmişti. Yerel seçimlerin ardından politik risklerin hafiflemesi ise bir başka pozitif unsur olarak değerlendiriliyor. Bunun yanında seçimlerin sona ermesi ile yurtiçi belirsizliğin ortadan kalkması ülke risk primlerine olumlu yansıdı, 5 yıllık CDS’ler de gerileme yaşandı.

Kredi kuruluşlarından gelecek not açıklamalarına odaklanan piyasalarda bugün temkinli bir hava gözleniyor. Borsa İstanbul, seçimler öncesi başladığı ralliye, seçimlerin hemen ardından 71.000'i test ederek devam etti. Bu seviyenin geçilip geçilmeyeceği ise kredi notuna ilişkin beklentilerin satın alınıp alınmamasıyla belli olacak.

Döviz tarafında dolar/TL, 2,13 seviyesine gerileyerek seçim sonuçlarına cevap verdi. Kurda 2014'ün ilk gününden bu yana en düşük seviyeye gelinmiş oldu. Euro/TL'de 3 TL'nin altına gelerek 2,94 TL'de destek buldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Secocell02 Nisan 2014 14:30

    "mali" ne Fitch ne Moodys ne yazık ki milletin seçtiği-inandığı siyasi otoritenin durumuna göre puan ayarlaması yapmıyorlar. Ülkenin ekonomik duruşu ve mali politikalarına göre bir risk belirleyip buna göre belirliyorlar. Bence her 2 kuruluşda not indirimi ya da görünümü değiştirme yönünde karar kılacaklar. Hem endeks bu kadar çıkmış ve yukarıda anlamsız bir şekilde duruyorken bu düzeltme fırsat olabilir. Saygılarımla,

  • nn02 Nisan 2014 13:34

    JCR ı unutmuşsunuz o da türkiye ye yatırım yapılabilir BBB- not vermişti

  • mali02 Nisan 2014 11:11

    Millet istikrar ve ekonomi dedi. Öyleki cumhurbaşkanlığı da dahil belirsizlik ortadan kalktı. Kredi notları ya aynı kalır yada yükselir.