E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
FINANSGUNDEM / ÖZEL Başbakan Erdoğan’nın son Amerika gezisinde Silikon Vadisi’ni ziyaret etmesi ile birlikte ülkemizde kurulması planlanan Silikon Vadisi’nin yeri hakkında tartışmalar yeniden başladı. Teknoloji şirketleri, eğitimde başlanan Fatih projesini uzun süredir yakın takibe almışlardı. Teknoloji devleri Başbakanın Amerika ziyaretini değerlendirerek, projeye yönelik sunumlarını ve yeni teknolojileri Başbakan Erdoğan’a gösterme fırsatı buldular. Başbakan Erdoğan ilk olarak Microsoft’u ziyaret etti. Burada Microsoft CEO’su Steve Ballmer tarafından karşılandı. Milli Eğitim Bakanlığının FATİH projesiyle ilgilenen Steve Ballmer, hazırladıkları eğitim yazılımları hakkında Erdoğan'a brifing verdi. Buradan Apple şirketinin merkez binasına geçen Erdoğan’ı şirketin Başkan Yardımcısı Jeff Willams karşıladı. Willams, Başbakan Erdoğan’a Apple şirketi ile ilgili ve yeni çıkaracakları ürünler hakkında bilgi verdi. Google’a gelen Başbakan Erdoğan’ı, Google Kd. Başkan Yardımcısı Rachel Whetstone ve sürücüsüz araç proje koordinatörü Seval Öz karşıladı. Bina içerisinde görüşmelerin ardından Erdoğan, sürücüsüz araca binerek test sürüşüne çıktı. Erdoğan’ın ayrıca, Google’ın yeni çıkardığı akıllı gözlüğü test etti.
Gelecek hafta FATİH projesiyle ilgili bir ihale düzenleneceğini hatırlatan Erdoğan, "Bu ihale öncesinde Silikon Vadisi'ni görmek suretiyle bilişim teknolojisinde neler oluyor, yeni gelişmeler neler, bunları yerinde görelim istedik. Çünkü, bizim bu proje benzeri bir projeyi İstanbul'da gerçekleştirme hedefimiz var. Bu konuyla ilgili daha önce arkadaşlarımızı çalıştırdık. Şimdi de FATİH projesinde ilk hedef 10 milyon 600 bin tablet üretimi söz konusu. Üretimin ardından da 2-2,5 milyon tablet üretimi olacak" diye konuştu.
Bunun yanı sıra her sınıfa akıllı tahta yerleştirilmesi konusunda da çalışmaların devam ettiğini söyleyen Erdoğan, "Bütün bunların üretimi, gerek bu ihaleyi kazanacak ana yüklenici ve Türkiye'den buna ortak olabilecek firmalar, araştırma geliştirme noktasında Türkiye'deki genç mühendislerimizi yetiştirmeyi hedefliyoruz. Silikon Vadisi'ni görmek suretiyle, aldığımız brifinglerle deneyimimizi, birikimimizi artırma fırsatı bulduk" dedi.
Erdoğan, "Gerek Microsoft, gerek Apple ve gerekse Google olsun, sürekli bilgiyi, uygulamayı geliştirmenin gayreti içindeler. Bu noktada adeta, insansız otomobili de üretme konumuna geldiler. Bütün bunlar, geleceğe yönelik hayalleri gerçeğe dönüştürmenin adımlarıdır. Bunları yerinde görme, tanıma fırsatı bulduğumuz için mutluyum" açıklamasında bulundu.
Silikon Vadisi’nin Türkiye’de kurulacağı şehir
Başbakanın Amerika’da ki bu beyanatında Silikon Vadisi’nin İstanbul’da kurulacağını işaret etmesi sonrası, vadinin kendi şehirlerine kurulmasını bekleyen bazı şehirleri bu açıklama, hayal kırıklığına uğratacağı kesin.
Kocaeli - Gebze Muallimköy
Silikon Vadisi projesinin 12.Haziran seçimlerinden sonra hükümetin proje için çıkardığı kararnamede Kocaeli - Gebze Muallimköy sınırları içinde kurulması öngörüldüğü ve Teknoloji Merkezi'nin kurulacağı bölgenin krokisine yer verildiği haberleri çıkmıştı.
Ankara
Bir diğer kurulması planlanan şehir Ankara için, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından bizzat Amerika’da ki Silikon Vadisi ziyaret edilerek kapsamlı bir çalışma yapılmıştı. Savunma sanayinin ve diğer büyük sanayi kuruluşlarının Ankara’ya gelmesiyle, Silikon Vadisi için bu şehirde de umut doğmuştu.
İstanbul
Geçmişte Silikon Vadisi’nin kurulması planlanan bir diğer yerde İstanbul – Kurtköy’dü. Başbakan Erdoğan'ın davetlisi olarak gelen Microsoft'un patronu Bill Gates'in geldiği 2006 ve 2008 yıllarında konuşulan ve Bill Gates’in de kurulmasına destek vereceğim dediği yerler arasındaydı. Bu bölgede kurulması planlanan Tekno Park Savunma Sanayii Müsteşarlığı, İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ) ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ arasında, TeknoPark İstanbul şirketinin kurulumu için sözleşme imzalandı.
Ancak şehirde yeni yapılacak 3. havaalanının, yeni kurulacak yerleşim yerlerinin ve Kanal İstanbul’un şehrin kuzeyinde Arnavutköy yakınlarına yapılacak olması, Silikon Vadisi’nin de şehrin bu bölgesine kurulabileceği ihtimalini doğuruyor. İstanbul’daki Teknik Üniversitelerin çokluğu, merkezi ulaşımın kolay ( Avrupa, Asya, Ortadoğu, Afrika ) bir şehir olması, diğer rakiplerine göre şehri daha avantajlı konuma getiriyor.
Peki Amerika’da Silikon Vadisi ne zaman ve nasıl kurulmuş?
Sizler için bunu araştırdık. Silikon vadisi 1939 yılında Stanford Üniversitesinden mezun olan Bill Hewlett ve David Packard’ın üniversitenin desteği ile kampüs yakınında bir garajda Hewlett Packard (HP) şirketini kurması ile silikon vadisi olma yolunda ilk adım atılmıştır.
Silikon Vadisi, Güney Kaliforniya’daki San Francisco vadisinde yarı iletken, yonga, chip üretim ve geliştirme faaliyetinde bulunan şirketlerden ismini alan teknoloji sahasıdır.
Vadi 1939 HP’nin kurulmasından sonra, 2. Dünya savaşı, bilgisayarların ilk icat edildiği 70’li yıllar ve 90 yıllarda bilgisayarlarımızda kullanılan devrelerin tümünün bu şehirde tasarlanmasıyla birlikte dünyanın teknoloji üretim&tasarım merkezi oldu. 90’lı Yıllardan günümüze 20 yıllık sürede ileri teknoloji ürünler üreten, toplam değeri trilyonlarca dolar değerine ulaşan şirketlerin bulunduğu ve dünyada örnek alınarak her ülkenin sahip olmak istediği teknoloji sanayi bölgesi oldu.
Slikon Vadisinde bulunan önemli şirketlerden bazıları Apple,Intel, Cisco, Google,Yahoo, Hp, Xeros, Maxtor, Microsoft, Oracle, Facebook, Nvidia, Ati, Mozilla gibi markalardır.
Silikon Vadisi günümüzde önemli teknolojilerin geliştirildiği ve elektronik yeniliklerin gerçekleştiği, üniversitelerden kalifiye elemanların, mühendislerin ve bilim adamlarının toplandığı büyük bir havuz haline gelmiştir. Doğal olarak bunu büyük ve ufak çaplı birçok şirketin kurulması takip etmiştir. Amerikada’ki kurulum süreci bir asıra yaklaşan vadinin ülkemizde kurulması önemli bir adımdır. Amerikan teknoloji şirketlerinin, Türkiye’de kurulacak oluşuma FATİH projesi ile birlikte teknolojik destek vermeleri durumunda, vadinin bizdeki oluşum süreci daha çabuk olabilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bencede en uygun bölge Kocaeli/Gebze/Muallimköyüdür.
aloo anadolu ya neden kimse yatırım yapmıyoo sizi iktidar yapanlar anadolu insanı ...
en uygun yer,Kocaeli-Gebze-Muallimköy
başbakan amerikadanmı yönetecek artık
o gözlükle Reyhanlı ve Türkiye nasıl gözüküyor ?
bişeyide istanbula yapmasa şaşardık. türkiye bir tek istanbuldan ibaret sanki.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:39)