E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan verilerde ABD'nin silah satışına ilişkin rapor ortaya çıktı. Rapora göre ABD'nin silah satışı arttı. Bu durumu Akşam yazarı Dinçer Gökçe köşesine taşıdı. İşte o yazı:
2015 yılında ne kadar silah satıldığı ve silahları kimin kimlere sattığı konusunda ABD Parlamentosu’nda bir rapor hazırlanmış. Raporun özet bilgilerini New York Times yayınladı. 2014 yılında 89 milyar dolar silah satışı yapılmışken, 2015 yılında satış azalmış ve 80 milyar dolara düşmüş.
Silah alıcıların çoğunluğunu gelişen ülkeler oluşturuyormuş. Gelişen ülkeler 2014 yılında 79 milyar dolarlık silah alırken, 2015 yılında azalan bir miktarla; 65 milyar dolarlık silah almışlar. Peki silahları kimler satmakta?
Dünya çapında satılan silahların neredeyse yarısı bir numaralı silah satıcısı ABD tarafından satılmakta. ABD’nin silah satışı 40 milyar dolar civarındaymış. Silah satış şampiyonu ABD en çok barıştan ve sulhtan bahseden ülke aynı zamanda.
Dünyanın iki numaralı silah satıcısı ise Fransa. Fransa 2015 yılında ABD Kongresinin raporuna göre 15 milyar dolarlık silah satmış. Hem ABD hem de Fransa silah satışlarını aslında 2015 yılında arttırmışlar. Amerika 2015 yılında, 2014 yılına göre 4 milyar dolar daha fazla silah satmış.
Fransa da silah satışını çok arttırmış çok olan bir ülke. 2014 yılından 2015 yılına Fransa silah satışında ABD’den daha fazla satış artışı yapmış. Bir yıldan öbürüne satış artışı tam 9 milyar dolar kadar olmuş.
Rusya 2014 yılında 11.2 milyar dolarlık silah satarken 2015 yılında benzer büyüklükte 11.1 milyar dolarlık satış yapabilmiş. Rusya’nın silah müşterilerinin çoğu Latin Amerika ülkeleri. Rusya’nın en çok silah sattığı ülkeyse iki yıldır sefalet yaşayan Venezuela.
Çin de silah satıcısı bir ülke. 2014 yılında 3 milyar dolarlık silah satarken, 2015 yılında satış miktarı 6 milyar dolara yükselmiş.
Gelişen ülkeler arasında 2015 yılında silah satın alma artışı en yüksek olan ülke Katar. Bu ülke 17 milyar dolarlık silah almış. Katar’ı ikinci olarak takip eden ülke ise Mısır olmuş. Mısır 2015 yılında 12 milyar dolarlık silah alış anlaşması yapmış. Suudi Arabistan ise 8 milyar doları aşan silah alışı yapmış.
ABD Kongresi tarafından sipariş edilerek hazırlanan bu rapor kimin ne tür silah aldığını yazmıyor. Ama silah alım ve satış büyüklükleri bilgilerine en güvenilen ve her yıl yayınlanan bu rapor, diğer taraftan enflasyona göre fiyatlar ve de kurlar ayarlandığından, çok sağlam ve güvenilir bilgiler içeriyor.
ABD Kongresinde güvenlik uzmanı olarak çalışan Catherine A. Theohary bir ulusal güvenlik politikası uzmanı ve raporun yazarlarından biri. Silah satışının global çapta azalması bu uzmana göre ülkelerin kamu bütçelerinin 2015 yılında daha yüksek bütçe açığı vermelerinden dolayı gerçekleşmiş. Bütçeler delinince de ülkeler silah alışlarını geciktirmek veya vazgeçmek zorunda kalmışlar.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:42)