E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSilah bırakma çağrısı ekonomiye nasıl yansıyacak---

Silah bırakma çağrısı ekonomiye nasıl yansıyacak

Silah bırakma çağrısı ekonomiye nasıl yansıyacak
02 Mart 2015 - 16:04 borsaningundemi.com

Standard Bank Gelişmekte olan Piyasalar Başekonomisti Ash, silah bırakma çağrısının Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendirdi

Standard Bank Gelişmekte olan Piyasalar Başekonomisti Timothy Ash, PKK'ya yönelik silah bırakma çağrısının uluslararası finans çevrelerinde memnuniyetle karşılandığını belirterek, barış çağrısının Türkiye ekonomisine yansımasının pozitif olacağını kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın, HDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde yaptığı ortak açıklamayı memnuniyetle karşıladığın belirten Ash, ”Çağrı potansiyel olarak Türkiye ekonomisi için oldukça pozitif bir etki yapacaktır” dedi. Türkiye'nin ekonomik dinamiklerini 1999 yılında bu yana yakından takip eden ve gelişmelere ilişkin düzenli olarak ekonomi ve finans raporlamaları yapan Ash, “Bu çağrıyla birlikte dikkate değer bir barış kazanımı görüntüsü oluşacaktır.Çağrı Türkiye ekonomisi için destekleyici bir unsur olacaktır" diye konuştu.

Ortak açıklamanın ardından AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin basın ofisinden yapılan açıklamada da "AB bugün hükümet ve HDP'nin ortak basın toplantısında Abdullah Öcalan'ın PKK'ya silah bırakma kararı için baharda olağanüstü kongre düzenleme çağrısı yaptığının açıklanmasını memnuniyetle karşılıyor" ifadesi kullanıldı.

Çözüm sürecinde kat edilen mesafenin ve elde edilen kazanımların ilerleyen günlerde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerine yansıması da olası görülüyor. Uzun yıllar boyunca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin doğu ve güney doğu illerinde devam eden gerilim ortamının ekonomik istikrarı, güven ortamını, öngörülebilirliği ve yatırım ortamını olumsuz yönde etkilediğini vurguluyordu.

MOODY'S DİKKAT ÇEKMİŞTİ

 Çözüm sürecinde ilk adımların atılmasının ardından 11 Nisan 2013’te uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, doğu bölgesindeki gerilimin Türkiye'nin kredi itibarını zedeleyen siyasi belirsizliğe uzun süredir kaynaklık ettiğini belirtmişti.

Moody's, barış sağlanacağı beklentilerinin yatırımcı güvenini güçlendirdiğini ve Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırım için cazibesini artırdığını kaydederek, bunun sonucunda, Türkiye'nin ekonomik fayda elde edeceği, dış kırılganlıklarının azalacağını ve ülke kredi itibarının artacağına vurgu yapmıştı. Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir' seviyesine çıkaran ilk kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de aynı dönemde bir açıklama yaparak, Türkiye'deki çözüm sürecinin yatırımları artırarak, büyümeyi hızlandıracağını kaydetmişti.

Öte yandan geçtiğimiz ay çözüm sürecinin Türkiye ve bölge ekonomisine katkısını değerlendiren Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen de sürecin tamamlanmasıyla Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde önemli mesele haline gelen işsizlik seviyesinin düşeceğini, işgücü verimliliğinin artacağını dile getirerek, “Sürecin başarısı, kredi notunu yukarı yönlü ivmeleyecektir” demişti.

Uluslararası yatırımcılar açısından Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinde barış ve huzur ortamının oluşmasının doğrudan yabancı yatırımcıların bölgeye olan ilgisini de artırması bekleniyor. Bir süredir çözüm süreciyle devam eden güvenli ortamın ilerleyen süreçte bölgenin İran ve Irak gibi ülkelerle hızla artan ticaret potansiyeli düşünüldüğünde yerli ve yabancı yatırımcıların mevcut teşvik programlarından da faydalanarak bölgeye olan yatırımlarını artırması bekleniyor.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yeni yol02 Mart 2015 16:22

    Asıl düşünülmes gereken Turkler kurtler turkmenler önce siyasi sonra ekonomik ve coğrafik butunluğe gderse, birbirini demografk ekonomik olarak çok iyi tamamlayan coğrafik butunlukle ekonomi ne olur? azilerde uzun sürecte bu birlikteliin parcas olabilirler, hatta kafkasya bile