E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSigorta şirketi hisselerinde fırsat yatıyor---

Sigorta şirketi hisselerinde fırsat yatıyor

Sigorta şirketi hisselerinde fırsat yatıyor
09 Temmuz 2020 - 14:30 borsagundem.com

Korona virüs sürecinde en çok uzak durulan sektörlerden birisi olan sigorta hisseleri hakkındaki önyargılar şirket hisselerini düşürdü. Fakat sigorta şirketleri beklenmedik bir atağa kalkmaya hazırlanıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün etkisindekisindeki borsalarda yatırımcılar evde çalışmaya uygun hisselere ve kovid-19 aşısı ya da tedavisi üretmesi muhtemel sağlık şirketlerine yöneldi. Bu oldukça mantıklı bir bakış açısı olmakla birlikte Marketwatch ekonomi yazarı Michael Brush’a göre akıllı yatırımcılar korona virüs krizinden yararlanacak klasik hisselerin ötesine geçiyorlar.

Video konferans uygulaması Zoom ve sağlık şirketleri Teladoc, Novavax ve Moderna gibi çok tercih edilen şirketlerin aksine sigorta şirketleri korona virüsten direkt bir fayda sağlamadı. Hatta bunun tam aksi gerçekleşti. Salgın nedeniyle virüse bağlı kayıpları “sosyalleştirmek” isteyen politikacıların müdahaleleri ve sekteye uğrayan poliçe talepleriyle birlikte sigorta şirketlerinde olağandışı bir yavaşlama bekleniyordu.

Michael Brush’ın ifadelerine göre sigorta şirketi hisselerindeki püf noktası tam da burada.

Yatırımcılar söz konusun endişeler nedeniyle aşırı korkuya kapıldı. Bu yanıltıcı korku sigorta şirketlerinin hisse değerlerini oldukça cazip seviyelere çekti.

Nasdaq Kompozit Endeksi yeni rekorlara ulaşırken, S&P 500 ve Dow Jones endeksleri de kendi rekorlarına yaklaşırken birçok sigorta şirketi yıl boyunca %30 veya daha fazla değer kaybetti. Sigorta şirketleri genellikle defter değerinin 1,2 katı seviyesinde ticaret yaparlar. Fakat hisselerin değer kaybetmesiyle birlikte bu oran 0,8 kat seviyesine kadar geriledi. Warren Buffet’ın şirketi Berkshire Hathaway’in S&P 500’teki göreli performansı 19 yılın en düşük seviyelerine kadar geriledi. Bu berbat performansa rağmen birçok yatırımcının uzak olduğu temel endüstri trendlerine göre sigorta şirketleri yıllardır elde ettiği en yüksek kârlara ulaşmak üzereler.

Yatırım danışmanlığı şirketi T. Rowe Price’ın Hisse Senetleri Analisti Greg Locraft sigorta şirketlerinin bulunduğu konuma ilişkin “Bu 1998 yılından beridir izlediğim hisse grubunda gördüğüm en büyük satın alma fırsatı. Tek tek isimler hakkında endişelenmeye gerek yok. Sadece yatırım yapın” ifadelerinde bulundu.

Michael Brush ABD sigorta şirketlerinin oldukça iyi göründüğüne dair üç temel neden öne sürüyor:

Şirket içi alımlar oldukça yüksek seviyede

Marketwatch yazarı piyasa araştırmaları sırasında sigorta şirketlerindeki şirket içi alımların oldukça yüksek seviyelerde olduğunu belirtiyor. Brush geçtiğimiz haftalarda şirket başına 1 milyon dolardan fazla olacak derecede muazzam şirket içi alımların gerçekleştiğinin altını çiziyor. Üstelik bu alımlar hayat sigortası, mortgage sigortası ve araç sigortası gibi sektörün bütün dallarında gözlemlenmekte.

Şu ana kadar en büyük şirket içi alımlar emlak sigortası, kaza sigortası ve sigorta komisyonculuğu alanında gerçekleşti. Bu sigorta alanları kovid-19 sürecinde en fazla tercih edilen alanlar olarak dikkat çekiyor.

Sigorta piyasası sigortacıların lehine dönüyor

Sigorta şirketi yatırımları çarpık bir mantık üzerinden ilerler: Kötü olan iyidir. Görünüşe göre şu anda işler gerçekten kötüye doğru ilerliyor.

Yıl boyunca karşılaşılan tüm garip fırtınalar ve orman yangınlarının yanında sigorta şirketleri kovid-19’la ilgili ödemeler nedeniyle oldukça sert bir darbe alacaklar. Tüm bu ödemeler şirketler için para ya da sermaye harcanması anlamına gelecek. Bu işletmeler içerisinde sermaye kapasite anlamına gelir zira sigorta yapabilmek için potansiyel kayıplarda ödenebilecek paranın olması gerekir. Sigorta endüstrisinde kapasite ne zaman düşerse bu eksiklikler fiyatların yükselmesine neden olur. Yükselen fiyatlar sigortacılar ve sigorta işletmeleri için gelecek yıllardaki kazanç anlamına gelir.

Yatırım şirketi Cambiar’ın Agresif Değer Fonu Analisti Ania Aldrich “Sigorta şirketlerine yatırım yapmanın en doğru zamanı çok fazla kayıpla karşı karşıya kaldıkları dönemlerdir” ifadelerinde bulunuyor. Tıpkı şu anda olduğu gibi.

Davis Finans Fonu yöneticilerinden Chris Davis büyük kayıplar irrasyonel sigortacıları ortadan kaldırdığını ve sektöre yeni girecekleri vazgeçirdiğini bunun da arzı kısıtladığını belirtiyor.

Bununla birlikte korona virüsün oluşturduğu tüm belirsizlik ve zayıf ekonomi yöneticileri ve toplumun büyük bir kısmını güvensiz hale getirdi. Bu nedenle de sigortaya olan talep artabilir. Locraft konuya ilişkin, “İnsanlar daha fazla sigorta satın alacaklar ve bunun için daha fazla para ödeyecekler” ifadelerini kullandı. Tüm bunlar sigortacılar için dinamik olarak bilinen endüstride sert bir piyasanın oluşması için uygun fiyatlandırma trendleri oluşturuyor.

Locraft, “Kaza ve mülkiyet sigortalarında klasik bir sert Pazar yaklaşıyor ve bu 2001 yılından beridir görülen ilk sert pazar olacak. Bu nedenle sigorta şirketlerinde iç alımlar gerçekleşiyor. Ne olacağını biliyorlar. Daha önce gördüler ve satın alıyorlar” dedi.

Yatırımcılar yanlış nedenden dolayı endişeleniyorlar

Yatırımcıların sigorta şirketleri ile ilgili en başta gelen endişesi art arda gelen davaların sigorta şirketlerine kovid-19 mağduru şirketler için ödeme yapmaya zorlaması yönünde. Fakat bu çok uzak bir ihtimal. Birçok işyerinin poliçelerinde salgınlar, virüsler ve bakteriler muaf tutuluyor. Ödemeler için firmaların fiziksel bir zarara uğraması gerekiyor.

Bunu iddia etmenin bir yolu kovid-19 nedeniyle restoran masaları, ofis masaları ve fabrika ekipmanları yüzeylerinde mevcut bir hasar oluştuğunu iddia etmek olabilir. Fakat bu muhtemelen işe yaramayacaktır.

Yatırımcıların kapıldığı ikinci bir endişeyse eyalet politikacılarının sigorta şirketlerini virüs nedeniyle kayıplar veren firmalara ödeme yapmaya zorlayacak yasa oluşturmaları ihtimali. Bunun da hiçbir sonuç vermeyeceği büyük bir ihtimal olarak görünüyor. Birçok ABD eyaletinde politikacılar geri adım atmaya şimdiden başladı.

Cambair Agresif Değer Fonu’ndan Aldrich, “Politikacılar bunun eşi benzeri görülmemiş bir şey olacağını anlayacaklar ve sigortacıları bu zararları ödemeye zorlarlarsa sektörün istikrarını bozacaklarını fark edecekler” dedi.

Son olarak yatırımcılar sigorta şirketlerindeki düşük talep ve düşük getirilerin sürekliliği nedeniyle yatırım şirketlerinden uzak duruyorlar. Bunun en önemli sebebi uzun sürecek durgun ekonominin neden olduğu düşük fon getirisi.

Fakat Michael Brush güçlü teşviklerin ekonominin hızla geri dönüşünü sağlayacağını bunu faiz oranları ve işletme taleplerinin takip edeceğini belirtiyor. Union Bank’ın Özel Bankacılık Birimi Hisse Senetleri Stratejisti Todd Lowenstein konuya ilişkin, “Veri eğrisi dikleşiyor ve ekonomi iyiye gidiyor. Oluşabilecek enflasyon baskısı faiz oranlarının yukarı çıkmasına sebep olabilir” ifadelerinde bulundu.

Salgın sağlık sigortası şirketleri için fırsat oldu

 

Wall Street’te fırtına yaklaşıyor

 

Borsada bu fırsat hayatta bir kez çıkar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)