E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Merkez Bankası (FED) yıl başından bu yana yükselen enflasyonu kontrol altına alabilmek için politika faizlerini agresif bir biçimde artırıyor. Yükselen faiz oranları ise uzmanların resesyon endişelerini her geçen gün yükselmesine sebep oluyor.
CNBC’nin haberine göre, Wharton School Finans Profesörü Jeremy Siegel FED’in faizler fazla hızlı artırdığını ve bu politika devam ettiği sürece resesyon risklerinin “olağanüstü” seviyelere ulaştığını söyledi.
Siegel FED’in para politikasına ilişkin açıklamasında, “Sıkılaştırmayı çok çok daha önceden başlatmaları gerekiyordu. Şimdiyse frenleri çok sert sıktıklarından endişeleniyorum” ifadelerine yer verdi.
Finans profesörü FED’in 2020 ve 2021 yılları arsındaki enflasyon politikaları hakkında ilk uyaran isim olduğunu hatırlattı. Siegel şimdi ise “sarkacın çok fazla diğer yöne doğru gittiğini” belirtiyor:
“Para politikasında söyledikleri kadar sıkı kalırlarsa, gelecek yılın başlarında bile faiz oranlarını artırmaya devam ederlerse, resesyon riskleri son derece yüksek olur.”
Siegel genellikle bir ay geriden takip eden resmi verilerde para politikasındaki değişimlerin reel ekonomideki etkilerinin hemen görülmeyeceğini sözlerine ekledi. Finans profesörü, “Enflasyon sorununun büyük bir kısmı artık geride kaldı. Bugünse en büyük tehdit enflasyon değil resesyondur” dedi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre eylül ayındaki ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz oranlarının üçüncü kez üst üste 75 baz puan yükseltilmesi kararını açıklanmıştı. Politika faizlerini %3-%3,25 seviyesine yükselten FED yönetimi 2023’te nihai faiz oranının %4,6’ya kadar yükseltilebileceğinin sinyalini vermişti.
Siegel faiz oranlarının şu anki seviyesinin enflasyonu %2’ye çekmek için yeterli olacağını ve nihai faiz oranının %3,75-%4 aralığında olması gerektiğini belirtiyor. Finans profesörü FED’in faiz planına ilişkin açıklamasında, “Politikanın reel ekonomiye etkisindeki gecikme göz önüne alındığında bu bana kalırsa çok yüksek olacaktır ve gerçekten de ekonomiyi bir resesyona zorlayacaktır” ifadelerine yer verdi.
CME Group’un FED fonlarına ilişkin vadeli yatırımlarını izleyen ve FED faizlerine ilişkin piyasa öngörülerini işaret eden FedWatch endeksi gelecek yılın şubat ayında faizlerin %4-%4,75 aralığında olması ihtimalini %58,3 olarak gösteriyor.
Siegel elinde olsa faizleri kasım ayında 50 baz puan artıracağını ve daha sonra bekle ve gör politikası izleyeceğini belirtiyor. Ancak eğer emtia fiyatları yükselmeye devam ederse ve para arzı yükselirse FED de daha fazlasını yapmak zorunda kalabilir.
Finans profesörü ise bunun böyle gerçekleşmeyeceğini görüşünde:
“Değişken emtia fiyatlarına, varlık fiyatlarına, konut fiyatlarına ve hatta kira fiyatlarına baktığımda yükseliş değil düşüş öngörüyorum.”
Ancak Siegel’ın görüşlerine tüm piyasa çevreleri katılmıyor. Kansas FED’in eski Başkanı Thomas Hoenig FED’in faizleri daha uzun bir süre artırması gerektiğini savunuyor. Hoenig, “Benim görüşüme göre faizleri artırmak zorundasınız. Eğer enflasyon %8’de ise faizleri de çok daha fazla artırmanız gerekir” dedi.
Faiz artışlarına ilişkin 2023 projeksiyonlarına da değinen Hoenig, FED’in faiz artışlarının ardından erken pes etmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Erken bir faiz indiriminin enflasyonu yeniden alevlendireceğine dikkat çeken Hoenig daha serbest bir politikaya geçişin 2023’teki ikinci veya üçüncü çeyrekte olabileceğini söyledi.
Yaklaşan resesyon tarihin en kötüsü olabilir
Kur artışları şirket bilançolarını nasıl etkileyecek
Ayı piyasasının yeni kaynağı bilançolar
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
KEŞKE OLSADA BORSALAR SIFIRLASA NE GÜZEL OLUR DĞİL Mİ.BEN FULL VE KEŞ NAKTE GEÇTİM.
ENFLASYON RESESİYON BİZİM PİYASALARI VIZ GELİR TIRIZ GELİR.SİZ KENDİLERİNİZE BAKIN DERİM.BAK BİZİM BORSAMIZ ŞEYİNE BİLE SALLAMIYOR.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:59)