E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Deniz tutkunlarının merakla beklediği Boat Show Fuarı, TÜYAP’ta açıldı. Boat Show’da en küçüğünden en büyüğüne yüzlerce tekne görücüye çıkarken, binlerce tekne ekipman ve aksesuarı da sergileniyor. Fuar 25 Şubat’a kadar açık ama bu kadar büyük bir fuarı gezmek, zahmetli bir iş... Fuarlarda önce en sükseli standlar, sonra da ilginizi çeken standlar gezilir. Fuardan önce bana gelen bilgilerle, Milliyet okuyucularına yardımcı olmak amacıyla, mini bir Boat Show gezi rehberi hazırladım.
EN BÜYÜKLER
Fuarın en büyük ve en pahalı iki teknesi, Vicem 80 ve Numarin 78... Vicem 80, 24.5 metre boyunda, rahat bir dekorasyonla gezi teknesi olarak tasarlandı. Saatte 40 kilometre hız yapıyor. Fiyatı 3 milyon 850 bin dolar.
Avrupa jet sosyetesi ile Ortadoğu’ya Türk yatçılığını duyuran önemli tersanelerimizden biri olan Numarin, Numarine 78 Fly modelini sergiliyor. Boyu 24 metre, fiyat açıklanmadı.
Türkiye’de, dünya çapında 40 metre ve üstü çok iddialı mega yatlar üretiliyor. Ancak bu boydaki yatlar, karadaki fuarlarda değil, denizde sergileniyor.
SÜRATLİ MOTORYATLAR
Motoryatlarda o kadar çok alternatif var ki... Sirena Marine’nin Azimut 45’i, Trio Deniz’in Sessa 45’i, San Boat’ın 9 metreden 12 metreye kadar olan modelleri, Bavaria’nın Sport 39’u göz kamaştırıyor. Adını anmadığımız teknelere haksızlık yapmayalım. Sürat tutkunları önce bu bölümleri gezmeli.
KÜÇÜK GÜZELDİR
Milyon dolarlık yatların yanı sıra, ikinci el yerli otomobil fiyatına küçük tekneler de var. Ayrıca küçük ama pahalı tekneler de sergileniyor. İlk dikkatimi çekenler ise şunlar: Pea 17; boyu 5 metre 80 santim, 250 kilo ağırlığında. Günübirlik yelken keyfi için ideal. Fiyatı 14 bin euro.
Novurania 19’un da boyu 5 metre 8 santim. Üst gelir gurubuna hitap eden süratli bir ufaklık. Servis botu olarak tasarlandı. Fiyatı 185 bin dolar. Bu iki uç örneği şu nedenle veriyorum; sürekli, ‘Bir tekne kaç para’ sorusuyla karşılaşıyoruz. Bu örnekler, bu sorunun cevabı olmadığını gösteriyor.
Sevimli bir küçük yelkenli de Shrimper 19. Klasik 7 metrelik bir yelkenli, fiyatı 28 bin 800 euro. Türkiye’de üretilen Safter Marin ile Enma Marin standlarını da gezmelisiniz.
TRAWLER MODELLERİ
Ağır deplasman teknesi olan trawler modeli, büyük rağbet görüyor. Klasik modellerin yanı sıra, bu yıl Antalya’da A & Z Marina’nın ürettiği 15 metrelik çelik tekne güven veriyor. Yine yarı deplasman teknesi olarak üretilen Boranova’nın Larus 42’si de dikkatimi çekti.
YELKENLİLER
Boat Show’ların en önemli tekneleri yelkenliler arasında müthiş bir rekabet yaşanacak. Düsseldorf’ta sergilenen, Bavaria Vision 46 teknesi, büyük sükse yapmıştı. Tek bir düğmeyle manevra ve yelken yönetimi sunan bu tekne, çok konuşulacağa benziyor.
Bursa’da Sirena Marine tarafından üretilen Azuree 40 Voyage, yarış performansının yanı sıra gezi için de iddialı. Tabii yelkenli tekne deyince, Jenanneau’nun Sun Odeyssey 44 modelini, Beneteau Oceanis 48’i, gezi ve performansta yıldızı parlayan X Yacht’ın stantlarını gezmeden olmaz... Katamaran meraklıları için, Leopard ve Lagoon stantlarını öneririm.
DENİZCİLİK YAYINLARI
Boat Show’larda deniz kültürüyle ilgili yayınlar da yer alıyor. Denizler Kitapevi, Naviga Yayınları ve Amatör Denizcilik Federasyonu’nun standları bu yayınlarla dolu. En çok ilgi çekenlerin başında, 20 yıldan beri dünyanın etrafında dolaşan Tanıl Tuncel’in ‘Dünya Gerçekten Yuvarlakmış’ kitabı geliyor. Bir gazetecinin kendisinden bahsetmesi hoş değil. Deniz hayatını merak edenler ve denizciliğe yeni başlamak isteyenler için yazdığım Denizde Yaşamak adlı kitabı, kendi reklamımı yapmamak için Milliyet’te hiç duyurmadım.
Ancak, okurlar sağ olsun, kitap tükenmişti. Naviga Yayınları, bu fuar için genişletilmiş ikinci baskıyı yaptı. Fuarda karşılaşırsak imzalarım.milliyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:19)