E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çalışanların önemli bir bölümü Sosyal Güvenlik Kurumu'yla (SGK) davalık oluyor. sigorta primlerinin ödenmesiyle ilgili aksaklıklar, sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesintisi konusundaki sorunlar, Bağ-Kur ödemeleri, emekli aylığının eksik hesaplanması gibi nedenlerle anlaşmazlık çıkabiliyor. Ancak işin püf noktasına dikkat edilmezse davacı baştan kaybediyor.
SGK aleyhine açılacak davalarda, dava açılmadan önce SGK'ya başvuru zorunluluğu var. 2014'te yürürlüğe giren kanun maddesine göre, SGK aleyhine dava açacak kişiler öncelikle konuyla ilgili olarak SGK'ya başvuru yapmak zorundalar. SGK'ya başvuru yapılmadan açılmış davalar usulden reddediliyor.
RET SONRASI DAVA AÇILMALI
SGK aleyhine dava açmaya hazırlanan bir kişinin öncelikle SGK'ya dilekçe ile başvurması gerekiyor. SGK'nın bu dilekçeye vereceği cevaba göre dava açılıp açılmayacağı netleşiyor. SGK dilekçeye talep ile uyumlu cevap verirse dava açmaya gerek kalmıyor. Ancak SGK'nın dilekçeye olumsuz cevap vermesi halinde ancak bu cevap sonrası dava açmak mümkün hale geliyor.
60 GÜNDE CEVAP GELMEZSE
SGK'nın bu şekilde kendisine verilen dilekçelere cevap vermesi için 60 gün süresi var. Bu süre içerisinde SGK dilekçeye cevap vermezse, talep reddedilmiş sayılıyor ve dava açılabiliyor. Bu süre davacının SGK'dan cevap alamaması nedeniyle dava açma hakkının engellenmemesi adına tanınmış durumda. Bu süre beklenmeden dava açılmış ise usulden reddedilme söz konusu oluyor. Yerel mahkemelerin bu konuda vermiş olduğu kararlar Yargıtay tarafından da onanıyor. Yargıtay SGK'ya başvuru yapılmadan açılan davaların usulden reddedilmesine yönelik yerel mahkeme kararlarını onuyor. Dolayısıyla sigortalıların SGK'ya başvuru yapmadan mahkemeye gitme ihtimalleri yok.
HİZMET TESPİTİ İSTİSNA
Diğer yandan 4/a'lıların yani eski adıyla SSK'lıların hizmet tespiti davası açmaları için SGK'ya başvuru yapmalarına gerek yok. Hizmet tespiti davası açacak bir 4/a'lı doğrudan mahkemeye gidebiliyor. Bu davalara SGK feri müdahil olarak katılıyor. Türkiye işgücü piyasasında ne yazık ki halen sigortasız işçi çalıştırılması çok yaygın görülen bir sorun. Bunun bir sonucu olarak hizmet tespit davaları ile çok sık karşılaşılıyor. Bu davalara zaten SGK müdahil olduğu için kişilerin dava açmadan önce SGK'ya başvuru yapması gerekmiyor.
ZAMANAŞIMI DURUR
SGK'ya karşı açılan davaların eğer zamanaşımı veya hak düşürücü süre gibi bir kısıtı var ise, SGK'ya yapılan başvuru süresi bu süreler içerisinde dikkate alınmıyor. Yani zamanaşımının 5 yıl olduğu SGK aleyhine açılacak bir davada, SGK'ya dilekçe verildiği tarih ile SGK'nın dilekçeye vereceği cevap arasında geçen süre zamanaşımı açısından dikkate alınmıyor. Dolayısıyla dava açacak kişiler SGK'nın dilekçeye geç cevap vermesi veya hiç vermemesi nedeniyle mağdur olmuyorlar.
YARGITAY YENİ BİR İSTİSNA TANIMLADI
Yargıtay bu konuda yeni bir istisna daha tanımlamış durumda. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun gereğince açılmış davalarda da SGK'ya başvuru şartının söz konusu olmayacağı yönünde karar veren Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak davanın kabul edilmesi gerektiği yönünde karar vermiştir. Dolayısıyla bu kapsamda açılacak davalarda SGK'ya başvuru şartının olmadığı yönünde bir durum oluşmuştur.
BAŞVURUNU YAP, DAVANI AÇ
SGK'ya başvuru yapmadan dava açılmaması, hem dava açacak kişiyi korumaya, hem de mahkemelerin iş yoğunluğunu azaltmaya yönelik bir düzenleme. Bu sayede dava açılmadan çözülebilecek konuların kolayca çözülmesi hedefleniyor. Bu şekilde mahkemelerin de iş yükünün azaltılması sağlanmaya çalışılıyor.
Kaynak: Akşam
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:13)