E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSermayenizi ani çöküşlerden korumanın 7 yolu---

Sermayenizi ani çöküşlerden korumanın 7 yolu

Sermayenizi ani çöküşlerden korumanın 7 yolu
15 Ağustos 2024 - 17:05 borsagundem.com

Yatırım serüveninde ardışık kayıplar, sanılanın aksine yatırımcıların başına sıklıkla gelir.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda alım satımın en önemli püf noktası, kayıpları kısa kesmektir. Minimum düzeyde tutulan kayıplar, sermayenizdeki erimeyi de minimum seviyede tutar.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ‘kayıpları kısa kesmek’ her ne kadar sözde kolay gibi gözükse de birçok yatırımcı bunu başaramaz ve döneceği umuduyla kayıplarının büyümesini izler. Oysa duygular ve piyasaya yönelik tahminlerden arındırılmış bir yaklaşım, kayıpların büyümesinin önüne geçebilir.

Ardışık kayıplar

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, ardışık kayıplarla nasıl başa çıkılacağına odaklanıyor. New Trader U’da yer alan makalesinde Burns, şu soruyu soruyor: “10 ardışık kayıpla hesabınız ne kadar eriyecek?”

Burns, böyle bir durumda bazı yatırımcıların iflas edeceğini, disiplinli olanların ise sermayelerinde yüzde 10’luk bir düşüş yaşayarak kayıp serisinden en az hasarla kurtulacağını ifade ediyor.

Burns, gerçekten saf veya kibirli yatırımcıların, 10 ardışık kaybın kendilerinin başına asla gelmeyeceğini düşünmek gibi bir yanılgıya düştüklerinin altını çiziyor. Burns, çok yüksek kazanma yüzdeli bir yatırım sistemine sahip olan yatırımcıların ise 10 ardışık kayıp yaşamasalar da tek bir büyük kayıpla aynı miktarda parayı kaybedebilmelerinin yüksek olasılık olduğunu hatırlatıyor ve düşüşlerde sermayenizi korumanın yollarını 7 adımda inceliyor…

Düşüşten korunmak için atılması gereken 7 adım

Birbiri ardına işlem yaptığınızda, işlem hacminizi yüzde 50 oranında azaltın. Kazanma serisi başlayana kadar daha küçük boyutta işlemlere girin. Gerekirse pozisyon boyutunuzu daha da küçültün veya hatta işlemlere ara verin.

İşlem başına sermayenizin yalnızca yüzde 1'ini riske atın. Bu standart olsa da, kayıplarınızı telafi etmek için büyük boyutlu işlem yapma tuzağından kaçınmanız gerekir. Bu genellikle sorunu daha da karmaşık hale getirir çünkü piyasa, düşüş trendi sırasında tarzınıza uyum sağlamaz.

Pozisyona giriş ve çıkışlarınızda disiplinli olun; dağınık davranmayın.

Yatırım yönteminizden vazgeçmeyin ve rotanızı koruyun; böylece yatırım yönteminiz tekrar lehinize döndüğünde tekrar kazanmaya başlayabilirsiniz.

Kayıpları kişisel almayın. Kanıtlanmış sisteminizle işlem yapıyorsanız piyasanın kâr elde etmeye elverişli olmaması sizin hatanız değildir.

Kaybeden işlemlerinizin koşmasına izin verme tuzağına düşmeyin. Zor olsa da kayıplarınızı önceden belirlenmiş duraklamalarda disiplinle kesmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

İşlem yaptığınız piyasalar için izleme listenizi takip etmekten asla vazgeçmeyin; sinyaller doğru giriş yerini işaret ettiğinde pozisyona girmeye hazır olun. Birçok yatırımcı bir dizi kayıptan o kadar çok etkilenir ki izleme listelerine odaklanmayı bırakır ve yüksek olasılıklı girişleri değerlendirmekten uzaklaşır. Oysa, şartlar tekrar yelken açmaya uygun olduğunda tekneye geri atlamaya hazır olmalısınız, yoksa kıyıda beklerken boğulabilirsiniz.

Yatırımda hangisi daha kötü: Acı çekmek mi korkmak mı?Yatırımda hangisi daha kötü: Acı çekmek mi korkmak mı?

 

İyi yatırımın 12 kuralıİyi yatırımın 12 kuralı

 

Uzun vadeli yatırımcılar için doğru stratejiUzun vadeli yatırımcılar için doğru strateji

 

Amatör yatırımcıların yaptığı 7 hataAmatör yatırımcıların yaptığı 7 hata

 

Ortalama yatırımcı en çok hangi hataları yapıyor?Ortalama yatırımcı en çok hangi hataları yapıyor?

 

‘Yatırımda az çoktur’ felsefesinin 5 uygulama alanı‘Yatırımda az çoktur’ felsefesinin 5 uygulama alanı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)