E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSermaye piyasasına yeni ürünler gelecek---

Sermaye piyasasına yeni ürünler gelecek

Sermaye piyasasına yeni ürünler gelecek
14 Kasım 2017 - 10:11 borsaningundemi.com

Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi, başkanların konuşmaları ile başladı. İlhami Koç, "Sermaye piyasası araçlarının değeri ise 1 trilyon TL" dedi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç'un konuşmacı olduğu oturumla başladı. İlk konuşmayı yapan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç, 2017 yılında girişimcilere 30 milyar dolar, geçtiğimiz yedi yılda da 200 milyar dolar kaynak aktardıklarını söyledi.

Yeni ürünlerin de gündemlerinde olduğunu söyleyen Koç, "Sermaye piyasalarında yaklaşık 1 trilyon TL'lik finansal varlık var. Borsanın piyasa değeri 850 milyar TL'ye ulaştı" diye konuştu.

TSPB Başkanı Koç'un konuşması şöyle:

"İlkini geçtiğimiz yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla geçen yıl yaptığımız Türkiye Sermaye Piyasaları Kongremizin 2.cisini gerçekleştiriyoruz. Birliğimiz Kanunla kurulmuş bir meslek örgütüdür. Üyelerimiz, aracı kurumlar, bankalar, portföy yönetim şirketleri ve yatırım ortaklıklarından oluşan 224 kurumdan oluşuyor. Bu anlamda, finans sektörünün en büyük meslek örgütüyüz.

Sermaye piyasaları, sadece yatırımcıların kendi aralarında menkul kıymet alım-satımı yaptıkları yer olarak bilinir. Oysa bizim asıl fonksiyonumuz, girişimlerin finansmanıdır. Bu kapsamda, 2017 yılında yapılan sermaye artırımı ve ihraçlarla şirketlere 31 milyar Dolar kaynak sağlandı. 2010’dan bu yana sağlanan kaynak tutarı ise 210 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Bunun 25 milyar doları özkaynak, 184 milyar Doları ise borçlanma aracı şeklinde oldu.

15 yıl öncesine kadar sermaye piyasalarımız sadece 2 üründen oluşuyordu; hisse senetleri ve kamu borçlanma araçları. 2002 yılından itibaren düşen enflasyon ve faizlerle birlikte sermaye piyasalarımız çeşitlenmeye başladı. Türev ürünler, kaldıraçlı ürünler, özel sektör tahvilleri, kira sertifikaları, serbest fonlar, korumalı fonlar hayatımıza girdi. Artık, sermaye piyasaları gelişmiş ülkelerde olan ürünlerin hemen hemen hepsi bizde de var.

Halen ülkemizde finansal varlıkların toplamı 2,6 trilyon TL. Bunun %61’i mevduattan oluşuyor. Sermaye piyasası araçlarının değeri ise 1 trilyon TL ile toplamın %39’u civarında. Borsamızdaki şirketlerin halka açık piyasa değeri kabaca 300 milyar TL, kalan 700 milyar TL ise sabit getirili kıymetlerden oluşuyor. Bu tutar gayrisafi milli hasılamızın yaklaşık %40’ına denk geliyor. Bu kıymetlere  doğrudan ya da fonlar aracılığıyla yatırım yapan vatandaşlarımızın sayısı yaklaşık olarak 8 Milyonun üzerinde. Bireysel emeklilik katılımcıları ise, otomatik katılımla beraber 10 milyon kişiye yaklaştı.

2017 yılının sektörümüz açısından oldukça bereketli bir yıl olduğunu belirtmek istiyorum. Borsamızın piyasa değeri 2017 yılında Ekim sonuna kadar %38 artarak 849 milyar TL’ye ulaştı. Pay piyasasının ortalama günlük işlem hacmi yılın ilk on ayında %16 artarak 4,7 milyar TL’ye, Vadeli işlemlerin günlük ortalama işlem hacmi %30 artarak 3 milyar TL’ye ulaştı. Yönetilen fon büyüklüğü, emeklilik fonları da dahil olmak üzere yılın ilk yarısında %14 artarak  140 milyar TL’ye çıktı.

Aracı kurumların toplam karı ilk 6 ayda, önceki yılın ilk yarısına göre %57 artarak 387 milyon TL’ye, portföy yönetim şirketlerinin karı ise %49 artarak 62 milyon TL’ye ulaştı. Ancak, bu büyüklükler bizim için yeterli değil. Daha gidecek çok yolumuz var. Bu kongre ile sermaye piyasalarımızı hızla bir üst aşamaya taşıyacak politika önerilerinin oluşturulmasını hedefliyoruz.

Bu yıl ana temamızı “Geleceğimiz İçin Büyüme” olarak belirledik. Bu ana tema altında, 25 alt konu başlığı belirledik. Başlangıç aşamasındaki yatırımların finansmanından halka arzlara, menkul kıymetleştirme ve islami ürünlerden altyapı yatırımlarının finansmanına, Endüstri 4.0’dan Dijital paraya kadar 25 ayrı konuda 25 ayrı panel yapılacak. Bu panellere, 24’ü yurtdışından davet ettiğimiz konuklarımız olmak üzere toplam 121 panelist katılıyor.

Ayrıca, Bu kongrenin 3 ana amacı var. İlki, sermaye piyasalarımızın gündeminde olan konuları bütün tarafların etkin katılımıyla tartışmak. Bu tartışmalardan çıkan sonuçları kısa bir rapor haline getirerek ilgili taraflarla paylaşacağız.

Diğer amaç, sermaye piyasalarımıza olan ilgiyi artırmak. Kongremize şu ana kadar 5.700 kişi kayıt yaptırmış durumda. Geçtiğimiz yıl katılımcı sayısının yaklaşık 4.000 olduğu dikkate alındığında katılımcı sayısının artmasını memnuniyet verici buluyoruz. Elbette hedefimiz, medya üzerinden çok daha geniş kitlelere ulaşmak.

Son olarak, bir başka amacımız da, İstanbul’un bir bölgesel finans merkezi olduğu algısını güçlendirmek. Bu amaçla, başlıklarımız arasında, Entegre Raporlama, Fintech, Dijital Para ve Blockchain gibi uluslararası alanda gündemde olan konuları da tartışacağız. Kongremize yurtdışından da 100’ü aşkın katılımcı katılıyor.

Sözlerime burada son verirken, Kongremize katkıda bulunan bütün taraflara teşekkür ediyor ve hepimize başarılı bir kongre diliyorum."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)