E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSermaye piyasalarının rolü arttı---

Sermaye piyasalarının rolü arttı

Sermaye piyasalarının rolü arttı
05 Eylül 2015 - 12:32 borsaningundemi.com

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, firmaların uluslararası kabul görmüş kurumsal yönetişim prensiplerini ve uygulamalarını benimsemeleri gerektiğini söyledi

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, firmaların bankadan aldıkları krediye bağlılıklarını azaltabilmek ve uzun vadeli yatırımcıları çekebilmek için uluslararası kabul görmüş kurumsal yönetişim prensiplerini ve uygulamalarını benimsemeleri gerektiğini söyledi.
Yılmaz, G20/OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri’nin tanıtımı amacıyla, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Cevdet Yılmaz, yaptığı konuşmada, OECD’ye politikacılar ve şirketlerin gelecekte yapacakları işlere ışık tuttukları için teşekkür etti.
G20’nin küresel ve mali konular için önemli bir platform olduğuna işaret eden Yılmaz, küresel ekonomi ve mali sistem üzerinde etkisi olacak her konunun G20 gündeminde yer alması gerektiğini dile getirdi.
Yılmaz, G20’de, sürdürülebilir özel sektör büyümesini, yükselen firmaların sıkıntılarını, KOBİ’leri ve sermaye piyasalarının gelişimini ele aldıklarını ifade etti.
Küresel krizin başlangıcından bu yana bankacılık sektörünün risk algısının değişmesiyle fonlama ortamında sıkıntı yaşandığına değinen Yılmaz, bu bağlamda sermaye piyasalarının rolünün arttığını, çünkü iş dünyası için finansman enstrümanlarının genişletilmesi ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi.
Uygun ortamın yaratılması için gerekli adımların atılmasının önemine işaret eden Yılmaz, ancak özel yatırımcıları mobilize etmek için bunun da yetmediğini, yatırımcıların güveninin de kurumsal sektörde öz kaynak finansmanı için etkili bir unsur olduğunu vurguladı. Yılmaz, şöyle konuştu:
“Yatırımcıları sermaye piyasalarından çekmek istiyorsak firmalar gerçekten çok iyi işleyen kurumsal yönetişim mekanizmasına da sahip olmak durumunda. Kurumsal yönetişim dediğimiz zaman, işin bütünlüğü ve disiplini ile kurumsal sektör içerisinde ve mali piyasalarda güveni sağlamak için bu çok önemli.
Firmalar, bankadan aldıkları krediye bağlılıklarını azaltabilmek ve uzun vadeli yatırımcıları çekebilmek için uluslararası kabul görmüş kurumsal yönetişim prensiplerini ve uygulamalarını benimsemeli.”
Yılmaz, Türkiye’nin, iyi işleyen sermaye piyasası ve finans sistemi için kurumsal yönetişim standartlarının geliştirilmesinin öneminin farkında olduğunu vurguladı.
OECD’nin kurumsal yönetişim kodlarının revize edilen versiyonun bir yandan yatırımı bir yandan da büyümeyi desteklediğini belirten Yılmaz, iyi bir kurumsal yönetişimle hanehalkının tasarruflarının yatırıma dönüşmesinin sağlanabileceğini söyledi. Yılmaz, burada yaratılacak güvenin özellikle KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu fonları bulmaları sağlayacağını, KOBİ’lerin bu sayede istihdam artırma, yatırım yapma ve toplumun daha geniş kesimlerine ulaşabilme olanaklarına kavuşacağını dile getirdi.
Cevdet Yılmaz, “İyi kurumsal yönetişim ortaya koyma noktasında revize edilmiş prensipler hem politikacılara faydalı olacaktır hem de iş birliği için gerekli yasal çerçevenin iyileştirilmesine katkıda bulunacaktır. Bu firmalar için de çok faydalı bir araç olacaktır. Özellikle KOBİ’ler eğer kurumsal yönetişime girmek istiyorlarsa bu onlara faydalı olacaktır“ değerlendirmesinde bulundu.
- "Kurumsal yönetişim dünyadaki değişime ayak uydurmalı"
OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ise G20/OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri çalışmasını Başbakan Yardımcısı Yılmaz’a takdim ederken, bu çalışmada Türkiye’nin de önemli katkıları olduğunu söyledi.
Gurria, bu çalışmanın bir (yükseltme/ugrade) olduğunu kaydederek, “Dünya değişiyor, kurumsal yönetişim de bu değişime ayak uydurmak zorunda” dedi. Çalışmada küresel kriz sonrasında değişmeleri ele aldıklarını söyleyen Gurria, çalışmada, kimin neden sorumlu olduğunun detaylı olarak anlatıldığını ifade etti. Gurria, çalışmada G20’nin de önemli katkıları olduğunu bildirerek, “Vergiler konusunda 12 senedir çalışıyoruz ama G20 bu işin içine girdikten sonra 3 bin karşılıklı anlaşma yapıldı. G20’nin bu çalışmaya çok büyük bir ağılık koyduğunu söylemek istiyorum” diye konuştu.
Güçlü bir kurumsal yönetim çerçevenin yatırım için gerekli olan güveni vereceğini belirten Gurria, “Yatırım için güven lazım. Firmaların rahat etmesi noktasında yatırım çok önemli. G20/OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri çalışmamızla çok uluslu şirketlerde yatırımlar konusunda rahatlayacak. Çünkü onlar her ülkede standart ilkelerle çalışmak istiyorlar. Bu ilkeler, yatırımcılar ve ülkeleri için ‘kazan-kazan’  ilişkisi sağlayacak” ifadelerini kullandı. Gurria, dünyada işsizliğin hala çok yüksek seviyelerde olduğunun altını çizerek, küresel anlamda güven noktasında da sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.
Dünyada borsaya kote şirketlerin yüzde 50’sinin gelişmekte olan ülkelerde olduğunu bildiren Gurria, “Bu sürecin içerisinde yeni bir aşama başlıyor. Biz çalışmamızla iyi kurumsal yönetim ilkelerini ortaya koyuyoruz. Türkiye ve G20’ye katkıları için teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantının ardından soruları yanıtlayan Gurria, bir katılımcının “Yolsuzluk konusunda ne düşünüyorsunuz ? Ortaya koyduğunuz kurumsal yönetim ilkeleri bu sorunla nasıl mücadele edecek?” sorusu üzerine, kendilerinin şeffaflık üzerinde durduklarını, bunun da yolsuzluğun düşmanı olduğunu söyledi. Gurria, bu noktada raporlama, iyi yönetim gibi unsurların da büyük önem taşıdığını vurguladı. Gurria ayrıca, erdem ve ahlaki değerlerin ülkeden ülkeye değişebildiğine dikkati çekerek, kurumsal yönetim ilkelerinin bu noktada daha iyiyi yapmayı teşvik edeceğini belirtti. A.A

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • memsa06 Eylül 2015 15:16

    memsa .ihlas. ışıklar gurubu bi bakın allah aşkına böyle borsada gağıtmı olur

  • Çarkçıbaşı06 Eylül 2015 01:42

    Bakana şikayet ettim Borsayı Bana verdiği cevap Yargı yolu açık diye cevap verdi.

  • Oral05 Eylül 2015 22:45

    Partili olanlar borsada her türlü operasyonları yapıyor borsada hep müsamaha, işte Kervansaray operasyoncusu mübarek operasyoncular. İşte clkho içini boşaltan operasyoncular!

  • taco05 Eylül 2015 18:37

    hukuk olmadığı müddetçe bu benden bu paralel şu muhalif böyle olduğu müddetçe artık bizim ekonomi dikiş tutmaz sıcak para bitti artık.

  • mağdur05 Eylül 2015 17:41

    Siz önce kapalı Tahtaları açın.yatırımcı benim gibi mağdur.5 para etmez şirketleri biste soktunuz.

  • dlbyz05 Eylül 2015 13:19

    şirket fiyatları yüzde elli düştü sessiz devalüasyon yapıldı neden mi rekabet güçü artsın diye gercek ise çok yediler ortada para bitti yurt dışına çok para gitti yeni zenginler oluştu yandaş zenginler taşöron kullanımı hiç iş yapmadan zengin olanlar arttı gerisi hikaye doları 5.625 yapında bari çark dönsün

  • ismail 05 Eylül 2015 13:02

    artık sizlere güvenizmiz kalmdı ne oldu yigit bey dolar 2,40 geçmez diyordu sn cumhur başkanı elini yanacak dövüz alanı demişdi şimdi neoldu yok efendim uluslar arası falan filan nasıl 2009 de böbürleniyordunz teyet gececek diye şimdi görelim beyleri sizin becerinizi işde ermeydanaı mızıkcık yapmayın

  • Pargali ibrahim05 Eylül 2015 12:47

    Hikaye okumuş şirketlere uyun dediğini iktidar olarak neden uymadiklarini bir gazeteci sormaya cesaret edemiyor bu hukuk tanimaz sirket cokmelerine ne demeli evrensel hukuk ve ticari kanunlarda böyle bir uygulama varmı bist çöktü kayıplar çok büyük neden o konularda yasa ve mahkeme oluşturuyor vatandaş soyuluyor neden bir şey yapılmıyor bu konuda çok şikayet var co zum yok