E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSerbest tüketiciye EPDK koruması---

Serbest tüketiciye EPDK koruması

Serbest tüketiciye EPDK koruması
15 Nisan 2017 - 06:21 borsaningundemi.com

Elektrikte serbest tüketici olarak tedarikçi şirketlerle yapılan anlaşmalarda tüketici mağduriyetleri yaşanması üzerine EPDK devreye girdi

2017 yılı itibariyle serbest tüketici olma limiti 2.400 kwh ve üzeri olarak belirlendi ve kapsama yaklaşık 8.4 milyon tüketici girdi. Ancak uygulamada tedarikçi şirketlerle tüketiciler arasında yapılan anlaşmalarda tüketici mağduriyetlerinin yaşandığı görüldü.

Şirketlerin, çeşitli adlar altında tüketicilerden ek bedeller aldığı aktif elektrik bedeli haricinde olan bu bedellerin tüketici tarafından da anlaşılamadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da serbest tüketicilerin elektrik enerjisi tedarikçisi firmalarla yapacakları anlaşmalar için yeni şartlar getiriyor. Düzenleme ile tüketici ile tedarikçi arasındaki anlaşmalar iki yılı geçemeyecek, elektrik bedeli açıkça yer alacak.

EK BEDEL KONMUŞ

EPDK’nın hazırladığı Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik taslağına göre ikili anlaşmada enerji bedeli kurul onaylı bedel ile zorunlu olan vergi ve fonlardan oluşan aktif enerji bedeli olacak. Buna göre aktif elektrik enerjisi bedeli kuruş/kWh üzerinden sabit bir bedel şeklinde veya bir endekse göre değişen değişken bedel olarak belirlenebilecek. Tüketiciler ikili anlaşma yapmaya ikna edilirken zaten aktif enerji bedeli üzerinden yapılıyor. Ancak EPDK’nın tespitlerine göre uygulamada tüketiciler bu şekilde sözleşme yapmaya ikna edilirken, anlaşmalarda tüketicilere çeşitli adlar altında ilave bedellerin yansıtılabileceğine ilişkin hükümler konulduğu görüldü.

Elektrik piyasasına yabancı olan tüketicilerin de bu adlar altında gösterilen bedelleri anlayabilmesinin mümkün olmadığı ortaya konuldu. Anlaşma müzakerelerinin açık ve dürüstlük kurallarına uygun olarak yürütülmesi, elektrik bedellerinin anlaşmada düzenlendiği şekilde açık ve yanılgıya sebep olmaması için böyle bir düzenleme getiriliyor. Ayrıca ikili anlaşma koşullarında ve aksi anlaşmada kararlaştırılmadıkça anlaşma bedelinde tek taraflı olarak tüketici aleyhine değişiklik yapılamayacak. Tedarikçi aktif elektrik bedelinde değişiklik yapma yetkisine sahipse yapmayı öngördüğü değişikliği 45 gün önce tüketiciye açık, anlaşılır ve yazılı olarak vermek zorunda olacak. Bu bildirimde tüketicinin değiştirilecek olan bedeli kabul etmediği takdirde anlaşmayı her zaman feshetme kararına sahip olduğunun belirtilmesi gerekecek.

SÜRESİ İKİ YIL

Serbest tüketiciler ile tedarikçiler arasındaki ikili anlaşmalar belirsiz veya belirli süreli olarak düzenlenebilecek. Belirli süreli anlaşmanın süresi iki yılı aşamayacak. Böylece tüketicinin sürekli aynı tedarikçiye bağlı kalması önlenecek. Bu süre sonunda taraflardan birisi anlaşmayı fesih etmezse anlaşma aynı koşullarda ve bedelle belirsiz süreli anlaşmaya dönüşecek. İkili anlaşma yazılı şekilde yapılacak. İki nüsha halinde düzenlenecek ve anlaşmanın birisi tüketiciye verilecek.

TÜKETİCİNİN SORUNU 15 GÜNE ÇÖZÜLECEK

EPDK’nın taslağına göre tedarikçiler, tüketicinin şikayetlerinin iletilmesini kaydedecek, kendisine iletilecek talepleri 15 gün içerisinde sonuçlandırarak, tüketiciyi bilgilendirecek. Faturaların kredi kartı ile tek çekim ya da taksitli ödenebilecek. Bu durumda masraflar talepte bulunan serbest tüketiciye ait olacak. Tedarikçi tek çekim ya da taksitli kredi kartı ödemelerinin masraflarını faturada gösterecek. İkili anlaşmada ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeme riskine karşılık olarak tüketiciden belirli bir güvence alınması kararlaştırılabilecek. Güvence bedelinin tutarı, iade şekli ve zamanı da anlaşmada yer alacak. Tüketicinin borcunu ödememesi halinde günlük gecikme zammı uygulanacak. Tüketiciden fazla tahsil edilen tutarlar günlük gecikme zammı ile tüketiciye iade edilecek. Tüketici kendisine gelen faturalardan üst üste ikisini ödememesi halinde tedarikçi sözleşmeyi fesih edebilecek. Ya da tüketicinin düzenlenen faturalardan bir yıl içerisinde üç faturayı son ödeme tarihine kadar ödememesi halinde de tedarikçi sözleşmeyi fesih edebilecek. (Hürriyet / Neşe Karanfil)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)