E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Parasının değerini korumak isteyen yatırımcılar yatırım araçlarındaki büyük oynaklık karşısında oldukça endişeli günler geçiriyor. dolar/TL kuru son bir hafta içerisinde en düşük 3,66 seviyesini görürken en yüksek 3,75’e çıktı. Gram altın 149 liradan 142 liraya kadar geriledi ve haftayı 145 liradan tamamladı. bist 100 Endeksi 89.537 seviyesini test etti ve kapanışını 87.423’ten gerçekleştirdi. Gözlendiği kadarıyla piyasalar oynaklığın yüksek olduğu bir haftayı geride bıraktı. Bu sürede dolara yatırım yapanlar kurdaki en ufak gerilemede düşüşün devam edip etmeyeceği kaygısı taşıdı. Hisse alanlar ise satış gelmeye başladığında büyük bir panikle kayıplarını hesapladı.
Getiride altın önde
Gram altının fiyatı da 145’lere gerileyince elinde altın olanlar ister istemez tedirgin oldu. Görüldüğü kadarıyla kısa süreli hareketlerden yararlanmak isteyenlerin işleri oldukça zor. Çünkü artık saniyelerle alım satımların yapıldığı bir borsa, 24 saat açık bir döviz piyasası, basının da üzerinde bir hızla bilginin paylaşıldığı sosyal medya mecrası var. Bir veri açıklandığında değerlendirilmesi ve fiyatlanması hemen gerçekleşebiliyor. İşte bu nedenle çok hızlı fiyat hareketlerinin yaşandığı bir süreç yaşanmasına pek de şaşmamak gerekiyor.
Bu hareketlilik içerisinde asıl olan yatırımcının gelirini en üst seviyede tutabilmesi. Son bir yıllık getirilere baktığımızda Cumhuriyet altını ve dolar diğer enstrümanların önünde geliyor. Yılbaşından bu yana ise dolar hız keserken Cumhuriyet altını ile borsa performans açısından öne çıkıyor. Cumhuriyet altını yılbaşından bu yana yüzde 11,05 değer kazanırken BIST 100 Endeksi’nin getirisi yüzde 11,95 oldu.
Birikimini yatırım fonlarında değerlendirenler açısından bakıldığında hisse senedi fonları ve kıymetli maden fonlarının yüzde 10’un üzerinde performans kaydettiklerini görebilmekteyiz. Alternatif getiri sağlamaya çalışanlar fon sepeti fonları, karma ve değişken fonları alarak yılbaşından bu yana sabit getirili enstrümanlara göre daha yüksek getiri elde etti. Sabit getirili enstrümanlarda getiriler yüzde 1,5’i aşmazken bu fonlara yönelenler yüzde 3 ila 5 arasında getiri sağladı.
Yükseleni ne yapmalı?
Yatırımda bulunulan enstrümanın aşırı prim yaptığı bir ortamda uzmanların önerisi ilgili enstrümanın portföyde azaltılması ve henüz prim yapmayanların oranının yükseltilmesi yönünde. Onlara göre düşüşlerde portföye alım yapmak, yükselişlerde de satışta bulunmak kârın realize edilmesine olanak tanırken beraberinde kazancın da artmasını sağlayacaktır. Kuşkusuz bunun için piyasaları yakından izlemek ve hareketlerin yönünü tahmin edebilmek önemli. Böylesi bir yaklaşım tarzını istikrarlı şekilde sürdürebilmek ise daha ziyade profesyonelliği gerektiriyor. Bireysel yatırımcılar profesyonellerin bakış açısından istifade edebilmek için fonlardan bir yatırım sepeti oluşturarak düşük riskle maksimum getiriyi elde etmeleri pekala mümkün. TEFAS platformunun varlığı yatırımcıların alternatif fon sepeti oluşturmasına olanak tanıyor. Yatırımcının birikimi hangi banka ya da aracı kuruluşta olursa olsun, TEFAS aracılığıyla performansı yüksek fonları alabilme imkanına sahip. Gelişmelere bağlı olarak fonlar arasında hızlı geçişler mümkün.
Döviz ve döviz bazlı yatırım enstrümanlarının prim yapmasına olanak tanıyan gelişmelerin yaşandığı noktada bu enstrümanlara yatırım yapan fonların alınması mümkün olduğu gibi yabancı para ağırlıklı fonlar ve yabancı hisse senetlerine yatırımda bulunan fonlardan istifade etmek de mümkün.
Hisse ve altın fonları
Aynı şekilde altında yükseliş bekleyenler için kıymetli maden fonları beklentiye göre uygun bir fon türü olarak öne çıkacaktır.
Fonların performansına bakıldığında ise yılın ilk gününden bugüne hisse ve altın fonlarında yüksek getirilerin sağlandığını görmekteyiz. Beklentilere bağlı olarak oluşturulacak fon sepeti ile daha düşük riskle getiriyi yükseltmek mümkün.
Tahviller öne çıkıyor
Risk almak istemeyenler mevduata alternatif olarak özel sektör tahvillerine yöneliyor. Bunun en bariz örneğini yatırım fonlarında görüyoruz. Yatırım fonlarında toplam portföy büyüklüğünün yüzde 51,75’i özel sektör tahvillerinden oluşmaya başladı. Mevduata göre birkaç puan fazla getiri sunan özel sektör fonları yatırımcılar açısından alternatif seçeneklerden biri. Yüksek getiri elde etmek isteyenler yatırım fonu alsalar da fon sepetleri içerisinde sadece sabit getirili yatırım enstrümanların fonlarını değil aynı zamanda riskli olarak görülen hisse senedi, esnek fonlar, değişken fonlar, karma fonlar gibi değişik fon guruplarını da portföylerinde yer vererek getiri ortalamasını artırmaları mümkün olabilmekte.
DOLARDA BU SEVİYE KALICI OLMAYABİLİR
1Fiyatlar sürekli yükseliş kaydetmez. Dolar, teknik olarak en büyük çıkışlarından birini yaptı. 3,94’ler gerek yurtdışı gerekse yurtiçi gelişmelerle zirve olarak kalabilir.
2 Merkez Bankası’nın alternatif yöntemlerle dövizi baskılama çabası olumlu sonuçlar veriyor.
3 Trump’ın sert adımları dolar kurunun küresel para birimlerine karşı zayıflamasını getirebilir. ABD’de açıklanan veriler faiz artışı konusunda FED’in elini güçlendirmiyor.
4 Belirsizlik azalıyor. Nisan ayında referandumun da atlatılması piyasaların rahatlamasını sağlayacak.
5 Not düşüren kredi kuruluşları zaten sonuçları açıkladı. Şimdiden sonra bir gelişmenin olup olmadığına bakılacak.
6 Döviz açığı bulunan şirketler kurdaki her düşüşü alım fırsatı olarak görüyor. Kurda istikrarın sağlanacağına yönelik güvenin artması, bu şirketlerin döviz talebinin azalmasına neden olabilir. Kurda ivmeli bir yükselişin yaşanacağına dair beklentilerin kırılması döviz tevdiat hesaplarının çözülmesini getirebilir. Bu da kurun düşüşüne katkı sağlayacak.
7 Yabancı raporlarında yükseliş bekleyenler olduğu kadar düşüş bekleyenler de var. Ancak düşüş bekleyenlerin sayısı şu an için fazla değil. Kurda volatilitenin azalması dolar/TL kuru için hedef fiyatların aşağı yönlü revizyonunu sağlayabilir. Bu da referandum sonrasında dolar kurunda kayıpları artırabilir. Son açıklanan yabancı raporlarda dolar/TL hedefleri şöyle...
Societe Generale: ‘Merkez’in fonlama maliyetlerini yukarı çekmesi, faiz koridorunun genişlemesi ve swap ihalelerinin yanı sıra artan enflasyon baskılarının farkında olunması kurdaki oynaklığı azalttı.
Commerzbank: Dolar/TL kuru için, ‘Merkez’in para politikasını daha fazla sıkılaştırmaması durumunda, gelecek aylarda sert bir şekilde yükselebilecektir.
JP Morgan: Gelişmekte olan piyasa döviz portföyünde “ağırlığını azalt” tavsiyesi Türk lirası ve Kolombiya pesosu için ‘piyasa ağırlığı’ seviyesinde bulunuyor. Yerel tahvil piyasaları için genel olarak ‘nötr’ beklenti. ABD doları/Türk lirası için Mart, Haziran, Eylül ve Aralık 2017 tahmini 3,74; 3,83; 3,92 ve 4,01.
İstikrar şart!
Piyasalarda yılın ilk çeyreğinde volatilite sürüyor. Kurdaki yüksek oynaklık ikinci çeyrekten itibaren azalırken piyasalarda da güveni oluşturacak. Dolar/TL kuru bir kez daha 3.66’ya kadar geriledi. Dolar/TL’de 3.94 seviyesinden başlayan aşağı hareket sürüyor.
Referandum süreci kurdaki hareketi canlı tutsa da nisan ayıyla birlikte volatilitenin azalması beklenebilir. Merkez Bankası’nın aldığı önlemler, üst seviyedeki güvenlik kaygılarının azalması, ekonomik büyümenin yeniden ivmelenebileceği beklentileri piyasalara ilgiyi canlı tutacak.
Zeynep Aktaş - Milliyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Patron şirketlerini ekranınızdan atın. Yok öyle hisseler.
Temettü veren fabrika üretimi yapan sirketleri secin alin biriktirin
BORÇ YÖNETİMİ YAPAN ÜLKEDE HER KAZANÇLAR ENFİLASYONA DAYALI ZAM OLARAK GERİ VERİLECEKTİR
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:47)