E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaŞelale Borsası---

Şelale Borsası

Şelale Borsası
29 Kasım 2015 - 07:25 borsaningundemi.com

BİST 100 Endeksi 20 gündür teknik olarak şelale düşüşü yaşıyor

BİST 100 Endeksi teknik olarak takip edildiğinde; son 20 günde ara ara çok düşük tepkilerle birlikte şelale düşüşü yaşadığı görülüyor. Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan gerilim hisse yatırımcısını ‘risk artarak devam edebilir’ kaygısına yöneltirken mevcut pozisyonların da sorgulanmasına neden oldu. 
 
Güçlü hisselerdeki pozisyonlar bile gözden geçirildi. Bu da satışı getirdi. Gerilimin bir yerde duracağını düşünenler de düşüşü fırsata çevirmeyi umut ediyor. Özellikle temettü verimliliklerinden dolayı güvenle yatırım yapılan şirketlerle bankalar, volatiliteden yararlanmak isteyenler için fırsat olarak görüldü. Ancak satış ayağının güçlü olması fiyatlarda düşüşü öne çıkardı. Neticede Borsa İstanbul, bir kez daha 74,824’e geriledi. Piyasa değerlerine bakıldığındaysa yılın en düşük seviyelerinde olduğu görülmekte. 
 
Yatırım guruları dikkatsiz bir yatırımcının endişe, mutluluk ve teslim olma aşamalarından geçtiğini anlatır. Önce borsanın düşeceğinden ya da ekonominin kötüye gideceğinden endişelenerek iyi hisseleri uygun fiyattan satın almaz. Endeks yükselince bu defa daha da yükseleceği beklentisi ve iyimserliğiyle hisseleri yüksek fiyattan alır ve fiyatlar yükseldiği için mutlu olur. Aslında şişen fiyatlardan dolayı endişeye kapılıp yatırımcısı olduğu şirketin değeriyle ilgili inceleme yapması gerekirken iyimser beklentilerle gerçeklere gözünü kapamayı tercih eder. 
 
En sonunda da elindeki hisselerin değeri düşünce pes eder ve moral bozukluğuyla zararına satar. Uzun vadeli yatırımcılar bile ilk düşüşte kısa vadeli yatırımcıya dönüşebiliyor.

Putin’in sert yaklaşımı
Piyasalarda gerilim tırmandı. Uçak krizinde Putin’in gerilimi tırmandırması sıkıntıları artırdı. Borsa’da düşüş 10 bin puana ulaştı. BİST 100 Endeksi, 74.824 seviyesine kadar geriledi. 
Dolar kuru 2.79’dan 2.92’ye tırmandı. Yabancıların borsadaki payı ise yüzde 63.61 seviyesinde. 1 Kasım’dan hemen önce yabancı payı yüzde 65 seviyesinin üzerine kadar çıkmıştı. 
 
Yabancı payı sürekli geriliyor. Oysaki seçim sonrasında borsada iyimser dalgayla çıkış yaşanmış, FEN'in faiz artırım kararının beklenmesi nedeniyle hızını bir miktar kesmişti. Ancak ciddi bir düşüşü gerektirecek hava gözlenmemekteydi. Piyasaların bir bakıma beklentileri fiyatlandırdığı dahi söylenebilirdi. Fakat uçak olayında Rusya'nın sert tepki vermesi tansiyonu artırdı. Gerilen ilişkiler piyasalardaki beklentileri de olumsuz yönde etkiledi. 

Yüksek volatilite
İnişli çıkışlı ortamda paniğe kapılmak çok kolaydır. 10 yılda borsa beş yılı getiriyle tamamlarken diğer beş yılı da değer kaybı ile tamamladı. Ancak üst üste iki yıl hiç değer yitirmedi. Yılbaşından bu yana hisselerdeki ortalama değer kaybı dolar bazında yüzde 29.6 seviyesinde. 
 
Hisse senetlerinin son on yıldaki ortalama dalgalanmalarına baktığımızdaysadolar bazında yüzde 100 seviyesinde bulunuyor. Bu denli yüksek dalgalanma hisse senetlerinde al-biriktir yerine al-sat işlemlerine yöneltiyor. Büyük yükseliş dalgalarında satış, büyük düşüş dalgalanmalarında da alım yaparak kazancın artırılması yolu öne çıkabiliyor. 
 
Dolarda yükseliş marjı daralacak mı?
Dolar kuru seçim sonrasında test ettiği 2.79 seviyesinden hareketle önce 2.88’lere sonrasında da 2.92’lere tırmandı. Gerek Türkiye-Rusya gerginliği gerekse Fed’in 15-16 Aralık toplantısının yaklaşması kurda beklentileri güçlü tutuyor. Dolar kurunu güvenli liman görenlerin gerçekleştirdiği alımlar, yukarı hareketi destekliyor. Teknik olarak bakıldığında da kurdaki yukarı harekette, aşağı doğru sarkmaların geçici olduğu, kurun önümüzdeki dönemde daha dar marjlarda da olsa yükseliş ivmesini koruyacağı beklentisi korunuyor. Yatırım bankalarının raporlarında, Fed’in faiz artışı sonrasında kurdaki hareketin daha da sınırlı kalacağına vurgu yapılıyor. İsviçreli UBS, geçen hafta; Fed’in gelecek ay faiz artışına gittikten sonra parasal sıkılaştırmaya kademeli olarak gideceği için dolardaki yükselişin de sınırlı olacağını belirtti. Teknik göstergelere bakıldığında dolar kurunda yeni dip 2.8855 seviyesinde oluştu. Dolar kurunda 2.81-2.93 aralığında gözlenen çanak oluşumunun tamamlaması ve 2.93’ün üzerinde yeniden 3 seviyelerinin test edilmesine neden olabilir. Aralık ayı da volatil hareketlerin yüksek olduğu bir ay olacak.
 
 
Gerginliğin BİST şirketlerine etkisi
Rusya ile Türkiye arasındaki gerginliğin BİST şirketleri içerinden en fazla hangi şirketleri etkileyeceği ise yatırımcıların merak ettiği husus. Sektör olarak özellikle içecek, şişe, cam, gayrimenkul, havayolları, turizm ve gıda etkilenecek sektörler arasında yer alıyor. Yaşanan gerilimle birlikte yedi şirketin doğrudan etkileyeceği anlaşılıyor. Anadolu Efes, Anadolu Cam, ENKA İnşaat, Pegasus, Şişe Cam, Türk Hava Yolları, Trakya Cam gerilimden en fazla etkilenecek şirketler arasında yer alıyor. Bu şirketlerin son bir haftadaki değer kayıpları incelendiğinde de yüzde 10’un üzerine çıkan firmalar olduğunu görebiliyoruz. Turizm en çok etkilenebilecek sektörlerin başında geliyor. Öte yandan çeşitli kısıtlamaların gelebileceği gıda kategorilerinde de etkilenmeler yaşanabilecektir.
 
 
Tepki alımı gelebilir
Hisse senedi piyasasında yaşanan aşağı doğru sert dalgalanmanın ardından tepki gelebilir. Erdoğan ve Putin’in pazartesi günü İklim Konferansı’nda biraraya gelmesi her ne kadar düşük bir ihtimal olarak görülse de tansiyonu düşürmede ilk adım olabilecektir. BİST 100 Endeksi’nde 75.000’li seviyelerin kısa vadede destek olduğunu görüyoruz. Alıcıların bu seviyelerde güçlenmesi BİST 100’de yukarı yönlü bir tepki gelişmesini sağlayabilir. Kısa vadeli teknik göstergelerin de aşırı satım bölgelerinde toparlanma çabasıyla 78.000’lere doğru bir atak beklenebilir. (ZEYNEP AKTAŞ - MİLLİYET)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekci30 Kasım 2015 06:21

    dolar alan kazanır, borsada omrunuzu de servetinizi de tuketırsınız anca

  • bora29 Kasım 2015 21:33

    thy sanki sadece rusyayya gidiyormuş gibi ne etkilenmesi, millet puslu hacvada açığa satış yaptığı için bu kadar düştü,açığa satışlar yasaklansaydı bir milim dahi düşmezdi borsanın işleyiş tarzı kumardan farkı yoktur acil düzeltilmeli

  • karlar projeksiyonuna bakmalı artık seneye29 Kasım 2015 18:48

    yıl sonu yabancıların bilanço satışları gelir daima,ayrıca seneye şirketlerin karlılık projeksiyonları da önemli bu yıldan daha iyi şartlar dünyada yoksa ki öyle o zaman yatırımcılar borsalardan kaçar nakit ve faizli varlıklara yönelir daima dikkatli olmlı küçük yatırımcı daima.