E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Sektörün geleceği bağımsız finansal danışmanlık’---

‘Sektörün geleceği bağımsız finansal danışmanlık’

‘Sektörün geleceği bağımsız finansal danışmanlık’
24 Nisan 2015 - 13:09 borsaningundemi.com

Portföy yönetimi sektöründe üç alımla dikkat çeken İtalyan Azimut Grubu'nun Türkiye Ülke Müdürü Giorgio Medda Kurumsal Yatırımcı'ya konuştu.

Türkiye'de artarda yaptığı üç alımla dikkat çeken İtalyan Azimut Grubu, halen Azimut Global Portföy'ün yüzde 100'üne, AZ Notus Portföy'ün ve Bosphorus Capital Portföy'ün ise yüzde 70'ine sahip bulunuyor. Grubun Türkiye Ülke Müdürü Giorgio Medda, bundan sonraki hedef ve stratejilerini anlattı.

-Türkiye’de 2011 yılında ilk şirket alımımızın ardından devam eden alımlarla toplam üç şirkete ulaştınız. Bu alımların arasındaki stratejinizi anlatır mısınız?

-Avrupa’nın en büyük bağımsız portföy yönetimi şirketlerinden biri olan Azimut, Türkiye’de bağımsız entegre bir finansman danışmanlık platformu geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bunda tek bir basit hedefi vardır: her türlü çıkar çatışmasından uzak bireysel ve kurumsal en elverişli yatırım çözümlerini ortaya koymak. Bir bankanın müşterilerine finansal danışmanlık sağlamasının, fonlama ihtiyaçları nedeniyle kendi çıkarları ile çatışabileceği için yapısal olarak zorluğuna inanıyoruz. Vadeli mevduat banka için etkin bir fonlama aracıdır, ancak risk, yatırım alanları ve çeşitlendirme gibi boyutları içeren, daima gelişen bir finansal hedefler dizisi için doğru çözümün ortaya konulmasında başarılı olamayabilir. Türkiye'deki ilk fon fabrikamız Azimut Global Portföydeki yatırımı takiben, Notus Portföy ve Bosphorus Capital Portföy ile güçlerimizi birleştirdik. Bu da onların fon yönetim yetenekleri ve yatırımcı erişimlerinin üzerine değer katacaktır. Üç şirket, grup fonlarının bir dizi çeşitlendirilmiş yatırım portföyünde birleştirileceği bir portföy dağılımı hizmet alanı geliştirmek üzere ortaklaşa çalışacaklar. Bu çeşitlendirilmiş yatırım portföyleri dizisi, vadeli mevduat çözümlerinin aşırı basitleştirilmiş yararlarının ötesinde, şirket finansal danışmanları tarafından tanımlanan yatırımcı ihtiyaçlarına yönelik olarak oluşturulacak.
 
-Son düzenlemelerle 1 Temmuz'dan itibaren yeni bir döneme girmeye hazırlanan Türk portföy yönetimi sektörü için beklenti ve hedefleriniz nelerdir?

-Türk portföy yönetimi ve fon sektörünün gelişimi açıkça bazı makro değişkenlere, özellikle yatırımcıların risk davranışlarını esasen etkileyen faiz oranlarının seviyesine bağlıdır. Türkiye'nin temel verilerinin er geç faiz oranlarını aşağı çekeceğine inanmamıza rağmen, bu trendin hızı yavaş olacak görünüyor. Bundan dolayı sektörün kısa vadeli görünümü, sektör yararlarının daima iyileşen farkında-lığı ile olduğu kadar tasarruf oranlarının yapısal iyileşmesiyle daha çok ilgili olacaktır. Bu bazda bizim beklentimiz sektörün 2020 yılına kadar yönetimindeki portföy büyüklüğünü ikiye katlayacağıdır. Bu da GSYH'nin yaklaşık yüzde 8'ine denk gelecektir. Yeni düzenleyici çerçeve, özellikle piyasa oyuncularının finansal ve operasyonel sağlamlığı ve ürün risk yönetimi alanlarında, yatırımcı korunması anlamında en yüksek standartları getirdiği için hayati önemini ortaya koyacaktır. Özellikle düzenlemedeki son iyileştirmeler, yatırımcıların mevduat-bazlı çözümlere doğru doğal bir eğilim yaratan finansal hizmetlerde, bankaların hakimiyetiyle bazen sınırlanan ürün farkındalığında önemli bir ivme sağlayacak.
Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) 9 Ocakta yeni yapısıyla işleme başladı. Sizce platformlar fon sektörüne neler getirmektedir?
TEFAS, Türkiye'yi küresel portföy yönetimi sektöründe stratejik ve teknolojik yeniliklerin ön safına koymaktadır. Görüşümüze göre en yararlı unsuru, yatırımcıların bankaların temelde müşterilerin seçme özgürlüğünü sınırlayan portföy yönetimi çözümlerini içeren, dar sunumunun getirdiği kısıtlamalardan uzak bir şekilde yatırım fonlarına yatırım yapabilmelerini sağlamasıdır. Biz Azimut'ta sektörün geleceğinin, yatırımcılara kendi risk profil ve yatırım alanlarının rasyonelize edilmesi ve tanımlanmasında yardımcı olacak bağımsız finansal danışmanlık rolünün ortaya çıkmasında olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda TEFAS, banka dağıtım kanallarının güçlü pozisyonunun neden olduğu engellerin aşılmasında operasyonel yararları meydana çıkaracak anahtar altyapısal bir unsurdur.

Gelişmekte olan piyasalar için 2015 yılı yatırım öngörüleriniz nasıl?

-Gelişmekte olan piyasalar 2015 yılı boyunca dünya çapında harekete geçirilen parasal politikaların sonuçlarından etkilenmeye devam edecek. Bu kapsamda, ABD getirilerinde kademeli artış, ısrarlı yüksek faiz oranlan kadar yerel para birimlerinde potansiyel zayıflıkla gelişmekte olan piyasalardan çıkışları tetikleyebilecektir. İmalatta güçlü yanları olan ülkelerde hisse senetlerinin, enflasyon üzerindeki olumsuz etkileri dengeleyen muhtemel iyileşmiş ekonomik şartlardan yarar görmesi beklenir. Bu nedenlerden dolayı Türkiye ekonomisinin benzerlerine göre güçlü pozisyonunu koruduğunu düşünüyoruz. Gelişmekte olan piyasaların yatırım portföylerinin çeşitlendirilmesinde gerekli bir unsur teşkil ettiğine inandığımız için, Türk varlık sınıflarının uluslararası yatırımcılar tarafından nispi değer fırsatları için aranmakta olduğunu görüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)