E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kripto para XRP’nin ardındaki şirket Ripple Labs Inc.’e dava açarak, tescil edilmemiş olarak tanımladığı “dijital menkul kıymetlerden” 1,3 milyar dolar getiri sağlamakla suçladı. Bitcoin, Ethereum ve XRP’nin fiyatlarında kısa vadede dalgalanmalar görülse de, davanın daha önemli ve büyük etkileri uzun vadede ortaya çıkacak. Bu durumun tüm kripto paralar için ne anlama geldiğini analiz etmek oldukça önemli.
SEC direktörü Bitcoin ve Ethereum’un şimdilik menkul kıymet olmadığını düşünüyor
Yahoo Finans Zirvesi’nde konuşan SEC Kurumsal Finans Birimi Direktörü William Hinman, özellikle Bitcoin ve Ethereum’un menkul kıymet olarak tanımlanamayacağını düşündüğünü söyledi.
Açıklamasında, “bugün Bitcoin’e baktığımda, çabaları şirketin belirleyici faktörlerinden olan bir merkezi üçüncü parti göremiyorum” dedi. Hinman, mevcut koşullar altında, Ethereum’u tanımlarken de benzer bir mantık kullandı.
Hinman’ın gördüğü merkezsizleştirme seviyesi, kripto paranın yapabileceği hamlelerin sayısında önemli bir fark yaratıyor. Bitcoin’de hukuki suçlamalarını takip edecek kadar güçlü herhangi bir CEO ya da yönetim ekibi bulunmuyor. Bu durumun ise radikal olarak farklı bir liderlik altında bile değişmesi beklenmiyor. Ancak Ripple ve XRP için durum daha farklı.
Hinman’ın ifadeleri kesin bir hüküm olmamakla birlikte, SEC’in yaptırım birimden de gelmedi. Ancak SEC yetkililerinin bu konularla ilgili ne düşündüğü konusunda bazı ipuçları verdi. Bu düşünce biçimine bakılacak olursa, menkul kıymetlerin düzenlenmesinden sorumlu olan SEC’in Bitcoin ve Ethereum’a savaş açma ihtimalinin düşük olduğu görülüyor.
Ancak bu durumda, Ripple Labs ve XRP arasındaki ilişki öne çıkıyor ve SEC’in tam olarak da bu ilişkiyi araştırdığı açıkça görülüyor.
SEC’in önceki hamleleri
SEC daha önce de, dijital varlık alanında menkul kıymetler olarak değerlendirilen araçları sunan insanlara daha açmıştı. Chat şirketi Kik, 5 milyon dolarlık cezaya çarptırılmıştı. Aynı zamanda, 2017 yılında sonuçlanan davada, şirket gelecek üç yılda herhangi bir dijital varlık satışını SEC’e bildirmek zorunda bırakılmıştı.
Telegram da SEC’e 18,5 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmiş, 1,2 milyar doları da yatırımcılara geri vermişti. Aynı zamanda, EOS yaratıcısı Block.One, 24 milyon ceza ödemiş ancak nihayetinde, EOS aracılığıyla 4,1 milyar dolar getiri elde etmişti.
SEC, ilk dijital para arzlarına (ICO) bir sayfa ayırdı ve şirketlerden, satıcılara cezalar konusunda güncel bilgileri aktarıyor. Ripple’a karşı açılan bu yeni dava, eğer Bitcoin ve Ethereum menkul kıymetler olarak değerlendirilmiyorsa, en büyük dijital varlığı hedef alıyor. Forbes’un haberine göre, XRP, CoinMarketCap’de, piyasa değeri açısından üçüncü büyük dijital varlık.
Bu davanın en muhtemel sonucu, EOS’la benzerlik taşıyan bir para cezası olabilir. Ancak bu durum birçok duruma göre değişiklik gösterebilir. Bu faktörlerin arasında Ripple’ın ne kadar sert savaşmaya hazır olduğu da var.
Kripto paraların fiyatlarında kısa vadede dalgalanmalar görülecek olsa da, uzun vadede etkileri daha büyük bir sarsıntı olabilir. Ripple şimdiden, dava haberlerinin ardından 2 milyar dolar değer kaybı yaşadı.
Alibaba'ya tekelcilik soruşturması
Küresel borsalar yeniden dot-com krizine ilerliyor
Borsalarda Noel Baba rallisini iptal edecek üç gelişme
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hileli maden cilik hiçbir karşılıgı yok
çöp olur
Haklarında yasal düzenleme yapılmadıkça o paralardan almam
Ben 2008 yılında tanesi 6 dolardan 20 adet aldım şu an tanesi 24.000 dolar ve 2025 yılanda 200.000 olacak şimdiden al tavsiye ederim
Zaten menkul kıymet olamaz! Birileri canı sıkılmış internette madencilik yapmış ta sonra al gülüm ver gülüm oynayalım oyalanalım! Sonra da kendi kendimize değer biçelim! Eee sonra biz değerimizi biçtik buyur al! İster al ister alma! Akıl izan mantık hak getire!
Mevcut paralarda devletlerin gücü ve garantisi var! O saçma şeyleri garanti olması için elde etmenin karışık olması yeterli mi oluyormuş? Karışık işlere girdin diye bir nevi takdir mi bekliyorsun? Bu soruyu sormanız bile nasıl bir boşlukta olduğunuzu gösteriyor! Anladığım kadarı ile önce Amerikan dolarını çökertmek için bir proje hazırlanıyor! Tabi sonra da kendisini de imha edecek bu kripto zımbırtılar.
Mevcut paralarda nasıl bir manrık grüyorsunuz kağıt ve boyadan ibaret istedikleri zaman basıyolar. Bir bitcoini üretmek çok daha karmaşık
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:59)