E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto piyasaları bu hafta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından kripto borsalarına açılan davalarla sarsıldı. Forbes’un haberine göre söz konusu hamle kripto para piyasalarına karşı yeni bir saldırı olarak görünüyor.
Blockchain Association Genel Müdürü Kristin Smith konuyla ilgili açıklamasında, “Yeni hamleler görmemiz beni şaşırtmaz. Aynı zamanda bana kalırsa Coinbase’ye uygulanan bu yaptırımlarla SEC Başkanı Gary Gensler bir mesaj vermek istiyor” ifadelerine yer verdi.
SEC kripto para birimlerinin menkul kıymetler birimi olduklarını ve bu sebeple kripto borsalarının kendi yetkisi altına girdiği iddiasında bulunuyor. Habere göre, eğer bu iddia kabul görürse ABD Kongresi’nden sektöre yönelik daha elverişli bir yasa çıkmadığı müddetçe SEC sadece Coinbase ve Binance firmalarına yaptırım uygulamakla kalmayabilir.
Jenner and Block firmasının ortağı Kayvan Sadeghi SEC’in şu anda sadece iki dava yürütmesine karşın diğer ABD kripto borsalarının da tehlikede olduğunu vurguluyor. Sadeghi, “Bu iddiaların ileri sürülme biçimleri benzer bir iş modeline sahip hemen hemen her kuruma karşı uygulanabileceğini açıkça ortaya koymaktadır. Ancak aynı anda tüm kurumların peşine düşmeye çalışıp çalışmadıklarını öngörmek zor” dedi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre SEC kripto firmalarının menkul kıymetler aracılığı ve ticareti yetkilerini sorguluyor. Asıl sorunsa eter, sol, ada vs gibi yüzlerce küçük kripto para biriminin dahil olduğu milyarlarca dolarlık dijital varlık piyasalarının menkul kıymetler olup olmadığı konusunda neredeyse hiç kimse hemfikir değil.
SEC Başkanı Gansler yaptırımlar ve açıklamalar üzerinden SEC, Bitcoin hariç hemen hemen tüm kripto varlıkları bir menkul kıymetler birimi olarak gördüğünü açıkça belirtiyor. Aynı mantığa göre bu nitelikteki bir kripto para birimi bile kripto borsalarında listelenirse bu SEC’in kurallarına aykırı olabilir.
Söz konusu tablo kripto ihraççıları ve diğer borsalar için ciddi bir endişe anlamına geliyor. SEC San Francisco merkezli Ripple’a Aralık 2020’de benzeri bir sebepten dava açmıştı. Davada ödeme sistemleri şirketinin yatırımcılara 1,3 milyar dolarlık XRP kripto para birimi satarak onaylanmamış menkul kıymetler ihraç ettiği suçlamasında bulunulmuştu. Bu dava büyük bir blockchain firmasına karşı uygulanan ilk önemli yaptırımcı ve XRP’nin yasal bir sorun oluşturduğu gerekçesiyle Coinbase dahil birçok borsa adı geçen kripto para birimini listelerinden çıkarmıştı.
Coinbase ve Binance davasına konu olan sol, ada ve matic gibi token’lar sektörün en önemli altcoinleri arasında bulunuyor ve sadece ABD’de değil hemen hemen dünyanın dört bir yanında ticareti yapılıyor.
Peki kripto şirketleri ne yapacak? Birçokları henüz bu soruya cevap vermek için hazır değil. Forbes haberinde kripto aracı kurumluğu yapan ve dijital varlıkların ticaretini yapan Kraken, Gemini, Robinhood, PayPal ve Bitstamp firmalarıyla iletişime geçildi. Ancak habere göre, tüm bu firmalar konuyla ilgili cevap vermekten kaçındıklarını veya kamuya açık zeminde tartışmak istemediklerini belirtti.
Coinbase’in hayatta kalma olasılığı yüzde 33
Kripto milyarderlerinin serveti 2 günde eridi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Kripto coinler ve borsa inanın hicgüzel ve güvenli deyille luna nin cöküşüne izin verildiği gün güveni kaybetmiş dandik ve güvesiz işlemler
Yakında hepsi çöp olacaktır biraz sabır edip bekleyin.
sende zavali biri olacaksin kedinin cigere baktigi gibi bakacaksin
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:47)