E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSeçimlerden sonra hızlı toparlanma olur---

Seçimlerden sonra hızlı toparlanma olur

Seçimlerden sonra hızlı toparlanma olur
11 Haziran 2018 - 10:37 borsaningundemi.com

İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, seçim sonrası piyasalarda hızlı toparlanma bekliyor. Eraslan, piyasaların değerleme olarak cazip olduğunu söylüyor

Merkez Bankası'nın son dönemdeki hızlı faiz artışları ve para politikasında sadeleştirme adımlarıyla birlikte piyasalardaki yüksek volatilite şimdilik yavaşlamış gözüküyor. Merkez Bankası son üç haftada önce 300 baz puanlık faiz artırımı, sonra para politikasında sadeleştirme ve son olarak geçen hafta 125 baz puanlık daha faiz artırımı yaptı. Merkez Bankası'nın para politikasını oldukça proaktif olarak belirlediğini söyleyen iş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, sadeleşmenin de özellikle yabancı yatırımcıların para politikasını anlamalarını kolaylaştıracağını ifade ediyor. Piyasalarda seçim süreci ve sonrasını konuştuğumuz Eraslan, son dönemde gündeme gelen temalı fonlarla ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

-Piyasalar, Merkez Bankası'nın faiz artırımı ve sadeleştirme adımlarıyla artık rahatladı mı?

-Bu aksiyonların ardından piyasalarda önümüzdeki dönem için Merkez Bankası'nın politikalarıyla ilgili soru işaretinin kalmayacağını tahmin ediyorum. Merkez Bankası'nın gevşek para politikasıyla hareket edeceğini düşünen bazı yatırımcıların, gelinen noktada bu stratejilerini gözden geçirmeleri söz konusu olabilecektir. 24 Haziran seçimlerinin ardından politik belirsizlik de ortadan kalkacağı için piyasaların hızlı bir şekilde normalleşeceği kanaatindeyim.

-Bundan sonra piyasalar neyi takip edecek?

-Global piyasalar öncelikli olarak FED'İ takip ediyor. Piyasaların 2018 yılında FED'den üç faiz artış beklentisi var ama ABD büyüme ve istihdam verileri iyi geliyor. Bu nedenle dört faiz artırımı olasılığı da her geçen gün kuvvetleniyor, ikinci önemli unsur olarak, ticaret savaşlarının nasıl bir seyir izleyeceğinin takip edilmesini öneririm. Artan ticaret savaşı ortamında daha muhafazakar yatırım kararları almakta fayda görüyorum. Üçüncü takip edilecek unsur olarak, ülkemizin AB ve ABD ile ilişkilerini listeye ekleyebiliriz. Son dönemde ilişkilerde yumuşama emareleri görülüyor. Seçim sonrasında bunu daha net gözlemleriz. Yine petrol fiyatları ülkemizde enflasyon ve cari açığı çok yakından etkiliyor.

-Yatırımcı bu dönemde nasıl bir strateji izlemeli?

-Yatırımcılar bu yıl genel olarak muhafazakar bir strateji belirledi. Şu anki ortamda varlık fiyatları önemli ölçüde geriledi. Özellikle hisse senedi değerlemesi açısından dünyadaki en ucuz borsalardan biriyiz. Uzun dönemli TL cinsi bonoların ve Eurobondların faizleri ise çok arttı. TL cinsi devlet tahvillerinin faizi iki yıllık vadede yüzde 18'in üzerine çıkarken, banka Eurobond faizleri beş yıllık vadede yüzde 8 seviyesine kadar yükseldi. Bu seviyelerden alınacak pozisyonların uzun vadede yatırımcılarına kazandırması beklenir. Ancak ilgili yatırım araçlarına yatırım yaparken yatırım fonu kullanılması birçok riski ortadan kaldırır. Bu dönemde kurulmakta olan gayrimenkul fonları piyasadaki gelişmeler nedeniyle uygun fiyatlardan portföylerini oluşturabilirler. Girişim sermayesi fonları ise uygun koşullarla yatırım yapma olanağına sahipler.

-Merkez Bankası'nın faiz hamlelerine rağmen dolarda yeniden 4,90 TL zirvesinin görülme durumu olur mu? Ya da 4 TL'nin altını yeniden görür müyüz?

-Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlamak amacıyla faiz politikasında atmakta olduğu adımların dövize olan ilgiyi azaltması beklenir. Ancak Merkez Bankası'nın para politikasına hükümetin de güven artırıcı politikalarla destek vermesi çok daha iyi sonuç alınmasını sağlayacaktır. 24 Haziran'dan sonra güven artırıcı politikaların geniş kapsamlı olarak devreye alınacağını düşünüyorum. Kur seviyesiyle ilgili sorunuzun yanıtına gelecek olursak, 2001 krizinde dolar kuru 1,60 TL'yi gördükten sonra neredeyse 1 TL'ye kadar gerilemişti. Eğer doğru makro, maliye ve para politikalarıyla yatırımcı güveni tesis edilebilirse, kur tekrar 4 TL'nin altına gerileyebilir. Sonuçta dalgalı kur rejimi uyguluyoruz.

-Hisse tarafı çok ucuz dediniz. Ancak şirketlerin notları da rating kuruluşları tarafından düşürülüyor. Borsa endeksi 100.000'in altında. Bunlar negatif faktörler değil mi?

-Rating kuruluşları piyasaları geriden takip ediyor. Piyasalar rating kuruluşlarının not düşürme aksiyonlarından önce büyük oranda bu yönde pozisyon almışlardı. Seçimlerden sonra ekonomi politikalarında gerekli adımlar atılırsa, piyasalar bunu olumlu yönde fiyatlayacaktır. Rating kuruluşları da piyasaları takip edecektir. Son dönemde bankacılık sektörü, reel sektöre kıyasla negatif ayrıştı. Piyasalar toparlanma sürecine girdiğinde bankalar bu defa da pozitif yönde ayrışacaktır.

-Son dönemde fon pazarında gayrimenkul fonları, girişim sermayesi fonları, temalı fonlar gündemde. İş Portföy olarak siz bu konularda neler yapıyorsunuz?

-Portföy yönetim sektörünün büyüklüğü 170 milyar TL. iş Portföy olarak 15 milyar TL'si yatırım fonu olmak üzere 34,1 milyar TL'lik portföyü yönetiyoruz. Yüzde 20,1 payla sektör lideriyiz. Portföy yönetim sektörü çok hızlı büyüme eğiliminde. BES'te devlet katkısı ve otomatik katılım büyüme eğilimini artırdı. Bunun yanında gayrimenkul yatırım fonu, girişim sermayesi yatırım fonu gibi ürünler piyasaya sunulmaya başladı, iş Portföy olarak 510 milyon TL büyüklükle Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım fonuna sahibiz. Aralık 2017'de kurduğumuz girişim sermayesi fonumuzda 180 milyon TL talep topladık. Bu fonumuzla rüzgar enerjisi santrallerine yatırım yapacağız. Önümüzdeki dönemde diğer temiz enerji alanlarına da yatırım yapacak şekilde bu ürünleri geliştirmek istiyoruz.

"ELEKTRİKLİ ARAÇLAR KARMA FONU KURDUK"

“İş Portföy, temalı fonlar kurma kararı alarak bunun ilk somut adımını elektrikli araçlar karma fonuyla attı. Bu fonla elektrikli araç üretim sürecinin tamamına tek bir ürünle yatırım yapılacak. Burada 100 milyon TL’lik bir fon büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyoruz. Portföyün en az yüzde 80’iyle yurtiçinde veya yurtdışında işlem gören elektrikli araç üreten şirketlerin yanı sıra akıllı araç teknolojisi geliştiren, pil üretimi yapan ve pil üretiminde kullanılan madenleri işleyen madencilik şirketlerinin hisse ve tahvillerine yatırım yapacağız. Dünyada 2017’de 86 milyon araç satıldı. Bunun 1,3 milyonunu elektrikli araçlar oluşturdu. Birçok ülke fosil yakıtı bırakma stratejisini açıkladı. 2040’da elektrikli araçların yıllık satış hacminin 60 milyonu bulması bekleniyor. Bundan sonra yatırımcıların karşısına daha fazla temalı ürünlerle çıkmak istiyoruz.” (Talip Yılmaz/Ekonomist Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kenan11 Haziran 2018 21:18

    is yatırım hisse önerilerine bir bakın odaş 6 tl diye öneriyor,

  • Muhsin11 Haziran 2018 21:00

    Seçimlerden sonra hızlı toparlanma olur sallayan sallayana sonuçlar nasıl olacak kimse bilmiyor.Piyasanın sevmeyeceği sonuçlar olursa ne olacak yani sallamasyon bir cümle.Ben size doğrusunu söyleyeyim hükümet kuruluncaya kadar bir cacık olmaz.Hükümet kurulur bakanlar belli olursa işler yoluna girer.

  • baturayersin11 Haziran 2018 11:31

    bir hafta sonra anket sonucuna göre hareket olur

  • Itri11 Haziran 2018 11:21

    Piyasaya gel gel yapıyorlar

  • Okie Dokie11 Haziran 2018 10:45

    En çok da mal satan İş yatırım. Bu ne yaman çelişki.