E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinSebze-meyve fiyatları neden düştü---

Sebze-meyve fiyatları neden düştü

Sebze-meyve fiyatları neden düştü
22 Haziran 2019 - 12:48 borsaningundemi.com

Havaların ısınmasına bağlı olarak üretimdeki artış sonrasında fiyatlar soğanda 1 lira 50 kuruş, patates ve domateste ise 70 kuruşa kadar geriledi.

İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (İZKOMDER) Başkanı Orhan Doğan, sebze meyve fiyatlarının dip yaptığını söyleyerek, tüketimin arttıkça hem üreticinin hem de esnafın kazanacağını belirtti.

Geçen ayların en çok konuşulan konularından biri olan sebze ve meyve fiyatları düştü. Üreticiden 1 liraya çıkan domatesin büyük şehirlere gelinceye kadar 12 liraya yükselmesi, tezgahlarda biberin 25, patlıcanın ise 23 liradan satılması tepkilere neden olmuştu.

Vatandaşlar, zorunlu ihtiyaçlar dışında alışveriş miktarını en aza indirirken bu durumdan en zararlı çıkanlar ise üretici ve esnaf oldu. Ancak havaların ısınmasına bağlı olarak üretimdeki artış fiyatları düşürdü.

Sebze meyve fiyatlarının dip yaptığını söyleyen İZKOMDER Başkanı Orhan Doğan, tüketimin arttıkça hem üreticinin hem de esnafın kazanacağını belirtti.

HALDE SOĞAN 1 LİRA 50 KURUŞA İNDİ

Kış aylarında soğan ve patatesin yüksek fiyatlarıyla gündemde kaldığını hatırlatan Doğan, "Bugün halde soğan fiyatları 1 lira 50 kuruş ile 2 lira 20 kuruş arasına geriledi. Patates 70 kuruş ile 1 lira 20 kuruş arasında satılıyor. Domatesin haldeki fiyatı 70 kuruş ile 1 lira 50 kuruş arasında değişiyor. En önemli yaz meyvelerinden karpuz ise halde 50 kuruş ile 70 kuruş arasında alıcı buluyor. Şeftalinin kilosu 2-3 lira, kayısı ise 3 ile 6 lira arasında. Salatalığın fiyatı 70 kuruş ile 1 lira 50 kuruş arasında değişirken biberin fiyat aralığı 2 ile 3 liraya indi. Halde fiyatı en yüksek ürün sadece limon. Limonun kilosu 5-6 lira" dedi.

TÜKETİMDEKİ ARTIŞ YÜZLERİ GÜLDÜRECEK

Bu yıl Antalya'da hava koşullarının soğuk geçtiğini ve güneşli gün sayısının azaldığını söyleyen Doğan, kışın örtü altı sebzeleri bulunduğunu belirterek, "Üretim az olunca talebi karşılayamadı ve fiyatlar yükseldi. Aylarca fiyatların yüksekliğinden şikayet edildi. Ama bunlar arz taleple ilgili. Havaların ısınmasına bağlı olarak üretim çoğalınca fiyatlar düştü. Önemli olan fiyatlardan üreticinin memnun olması. Tüketim arttıkça hem üretici hem de esnaf kazanacak. Biz aracıyız. Üreticinin verdiği sebze meyveyi o günkü arz talep durumuna göre en yüksekten değerlendirdikten sonra satıp müstahsilin parasını ödüyoruz. Üreticinin ve tüccarın malını değerlendiriyoruz" diye konuştu.

SEMT PAZARLARI KALABALIKLAŞTI

Semt pazarlarında domates satarak geçimini sağlayan Esat Karahan da fiyatlardaki düşüşün kendilerini olumlu etkilediğini aktardı. Antalya'dan kilosunu 1 liraya aldığı malı masrafları da ekledikten sonra pazarda 2-2.5 liraya sattığını anlatan Karahan, pazarda eski kalabalık günlere döndüklerini ifade etti. Pazar tezgahlarındaki soğanın kilosu 2,5 liradan satılırken, patates 2 lira, kayısı 6 lira, çilek 7,5 lira, şeftali ise 5 liradan alıcı buldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gokhan temiz22 Haziran 2019 22:30

    2.5 sogan icin cok pahali nasil fiyat dip yapmis soganin olmasi gereken fiyat markette 50 kurus patataes de oyle sonucta patates sogan ya nereye  hangi ulkeye giderseniz gidin en ucuz gida patates ve sogan

  • Osman22 Haziran 2019 22:24

    Türkiyenin ürettiği anca kendine yetiyor.İhracat başladığında fiatlar uçuyor.Yani ihracaat sınırlandırılmalı , en iyi mallar yurtdışına gidiyor çürük çarık yerliye yani çok büyük vicdansızlık var.Kendi ülkemizde ikinci sınıf vatandaş gibi, yaşıyoruz.

  • Bika22 Haziran 2019 18:31

    Tarım ürünleri tarladan tüketiciye gelene kadar olan zincirde olan oluşan zaiyat, vergi, aracıların komisyonları , nakliye maliyeti ve depolama gibi unsurları optimize etmek gerekiyor.

  • Kerim22 Haziran 2019 18:16

    Ölümü gosterip sitmaya razı ettiler.gecen sene 0.75-1 tl olan domates 1.75-2.5 tl 1 tl olan sogan 2-2.5 tl patates gecen senenin 1.5-2 kati bide enflasyon %19 diyorlar

  • Turhan Şengül 22 Haziran 2019 15:37

    Hani hükümete operasyon çekiyorlardı,seçim öncesi neden operasyon çekmiyorlar, sebze ve meyve dip yaptı

  • erol g.22 Haziran 2019 15:34

    HAZİNENİN TARIM ARAZİLERİ ÇİFTÇİLERE KİRALANIP EKİM YAPILAN ALAN ARTIMCA ÜRÜN ARZI ARTTI BU DEFA EKİLİP HASAT EDİLEN ÜRÜN MİKTARI ARTIĞI İÇİN TARIM ÜRÜNLERİNİN FİYATI DÜŞTÜKÇE DÜŞECEKTİR PLANSIZ EKONOMİ DENİLEN OLAY GERÇEKLEŞMİŞTİR BU DEFA ÜRETİCİ ZARAR EDECEKTİR

  • Volkan22 Haziran 2019 14:56

    Menemen yap ye ekmeksiz.

  • Keklik22 Haziran 2019 13:35

    Fiyatlar geçen senenin 2 katı. Bir daha eski sevilerine gelmez

  • EBU AZAD 22 Haziran 2019 13:07

    tarla ürünleri  hasat ediliyor kapalı seralarda verim 1kilo yerine 2 kilo veriyorçünkü bitkinin hem boyu artıyor hem sıcaklardan ara vermeden üremeye devam ediyor ayrıca ihrac ürünlerin geri gelmesi var bakın yumurta fiyatlarına farkı görürsünüz 

  • AhmetK22 Haziran 2019 13:55

    Yunurtalar gerı gelmedi, ithalat yasagı koyuldu. Irak kendi üretıcılerını desteklıuor