E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yılmaz, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği'nce Sapanca Richmond Otel'de düzenlenen "Savunma Sanayinde İhracat Nereye Koşuyor, Nasıl Koşmalı? Arama Konferansı'na" katıldı.
Savunma sanayisinin, dünyanın en zor sektörü olduğunu anlatan Yılmaz, sektörün yüksek teknoloji ve yetişmiş eleman gerektirdiğini ifade etti.
Yılmaz, savunma sanayisinde sürekli bir yenilemenin olduğuna işaret ederek, "Yüksek ölçüde yatırım gerektirir. Bu sektörde her ülke üretim yapmıyor tabi. İç pazarı olmayan bir ülke, kendi savunma sanayisini geliştiremez. Bunun tek istisnası varsa o da İsrail'dir, o da özel konumundan kaynaklanıyor" dedi.
Türkiye'nin bu sektör için çok şanslı bir konumda olduğunu belirten Yılmaz, "Kendi iç pazar imkanı olabilen bir ülkeyiz ama bu pazarda söz sahibi olabilmek için de ABD, Çin ve Rusya gibi ülkelerle de rekabet edebilir konuma gelmemiz lazım. Dış pazarlara da açılmamız lazım. Bu üretimin sürekli olmasını sağlar ve diğer ülkelerle rekabet gücünüzü artırır" ifadelerini kullandı.
1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleşecek
Bakan Yılmaz, 2023 hedefleri doğrultusunda savunma sanayi sektörünün de önemli bir konumda olduğunu dile getirerek, sektörün ihracatını sürekli artırdığını aktardı.
Sektörde yakalanan ihracat atağının sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bu noktada savunma sanayisi sektörünün iş talepleri bitmemekte ve ihracat da kaçınılmaz hale gelmektedir. Onun için de savunma sanayisi üyelerine teşekkür ediyorum. Ortak akıl içinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu sektörde de ortak akılı bulmak lazım zaten" diye konuştu.
Yılmaz, savunma sanayisi sektörünün, ihracatını en fazla artıran sektör olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Son 8 yılda savunma sanayisi ihracatımız 4 kattan fazla artarak 1 milyar doları aşmıştır. Bu yıl da 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleşecek. Bu başarı şüphesiz bir bütün olan sektörümüzün başarısıdır. Ulaşılan bu nokta ihracat hedeflerimizi ve ufkumuzu bir adım öteye taşımakta bir faktördür. Artık hedefimiz daha da yüksek."
Sektör için belirlenen ihracat hedefi 25 milyar dolar
Türk savunma sanayisi sektörünün her geçen gün büyüdüğünü vurgulayan Yılmaz, bu sektör için belirlenen hedefin 25 milyar dolar ihracat olduğunu bildirdi.
Yılmaz, 2023 hedefinde toplam ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Genel anlamda belirlediğimiz ihracat hedefinin yüzde 5'ini savunma sanayisi oluşturuyor. Bunun üzerinde de bir hedef belirlenebilir. Bunu aşabileceğimize de inanıyorum zaten. Savunma sanayi sektöründeki öncü ülkeler, Körfez ülkelerine bizim üzerimizden gitmek istedikleri ortada. Türkiye'nin bir pazar avantajı var, Türkiye'nin bu konuda bir saygınlığı var. Ortadoğu'daki ülkelerle iyi konumda olmamız lazım, zaten çok iyi bir konumdayız. Yıllardır birçok ülke bizimle bu pazara girmek istiyor."
Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş, konuşmasının ardından Bakan Yılmaz'a plaket takdim etti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bir milyar dolarlik silahi avrupa veya amerika bir haftada satiyor biz daha cook yol almamiz gerekir durmak yok kosmakla yola devam.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:28)