E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, savunma sanayinin gelişme modelinin, tüm diğer sektörler için lokomotif olması gerektiğini dile getirdi. Komisyon, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve savunma şirketlerinin verdiği bilgileri rapora dönüştürdü. Rapordaki çarpıcı bilgiler şöyle:
- 16 yıl önce, yüzde 80 oranında dışa bağımlı olan bir savunma sanayi, bugün binden fazla şirket, KOBİ’ler, araştırma kuruluşları ve üniversitelerin katılımıyla milli bir yapıya dönüşmüştür.
- İhtiyaçların yurtiçinden karşılanma oranı yüzde 20’lerden yüzde 60’lara yükselmiştir. Dünyanın en büyük 100 savunma sanayii firması arasına ASELSAN Tusaş ve Roketsan girmiştir.
- Savunma sanayi, 2002 yılında 1.3 milyar dolar seviyesinden, bugün yıllık 6 milyar doları aşan üretim gücüne, 248 milyon dolar ihracat kapasitesinden 2 milyar Dolar ihracat kapasitesine ulaşmıştır.
- 2002 yılında 66 olan proje sayısı 2018 yılında 600’e, sözleşmeye bağlanmış proje bedelleri toplamı ise 5.5 milyar dolardan 42.5 milyar dolara ulaşmıştır.
- Savunma sanayi, yıllık 1.25 milyar dolar seviyesinde Ar-Ge harcaması ile Türkiye’nin en fazla Ar-Ge ve teknoloji yatırımı yapan sektörü konumuna gelmiştir.
- HAVELSAN, ASELSAN, TAI ve Roketsan gibi bu sektörün öncülerinin Ar-Ge harcamalarına verdiği önem başarının da kaynağı olmuştur. Çalışanlarının yüzde 60’ı da Ar-Ge personelidir.
- Türkiye, kendi insansız hava aracından kendi füzesini atabilen beş ülkeden biridir. Halen, ASELSAN ATAK helikopteri, F16, ANKA ve gemilere gimballi sistemleri geliştirmektedir.
- ATAK helikopterlerinin yazılımı tamamen Aselsan mühendislerince yapılmıştır. Bomba ve füze atışlarında hedefi gören ve odaklanan gözlerin üretimini gerçekleştirmektedir. Bu gözler 20 kilometreden hedefi görme kabiliyetine sahiptir.
- Yeni yapılacak Skorsky alımlarında milli ekran, milli yazılım, milli donanım ve görev bilgisayarını Aselsan üretecektir. Yurtdışından aldığımız Skorski helikopterlerinin aklı yerli olacaktır. Milli Muhabere Uçağı, 2030 yılında TSK envanterine girecektir. (Hürriyet / Nuray Babacan)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
YERLİLİK ORANI YÜKSELMİŞ AMA 2002 ARALIK AYINDAN BERİ 15 YILDIR F 16 SAVAŞ UÇAĞI ÜRETMEDİĞİMİZ İÇİN YERLİLİK ORANI YÜKSELMİŞTİR SON 15 YILDA KAÇ TANE F 16 ÜRETİLDİ ? KAÇ TANE SAVAŞ UÇAĞI SATIN ALINDI ? 15 YIL ÖNCE DAHA ÇOK SAVAŞ UÇAĞINIZ VARDI BU GÜNE GÖRE DAHA DA YENİYDİLER 15 YILDA F 16 UÇAKLARIMIZ ESKİDİ METAL YORGUNU OLDU ONLARI ELDEN ÇIKARIP YENİ SAVAŞ UÇAKLARI ALMALIYIZ YA DA %100 MİLLİ OLARAK KENDİMİZ ÜRETMELİYİZ ATAK HELİKOPTERİNİN MOTORU DA İTALYA+ABD ORTAKLIĞININ ÜRÜNÜ BASIN/TELEVİZYON HABERİNE GÖRE GEÇEN YIL 9 ADET ÜRETMİŞİZ MOTORU DIŞA BAĞIMLI OLDUĞUNDAN İSTEDİĞİMİZ SAYIDA ÜRETEMİYORUZ HADİ BU YIL 100 ADET ATAK ÜRETELİM DESEK MOTORSUZ HELİKOPTER UÇAR MI?
türkiye ne zaman kendi teknolojisini yapar,o zaman dünyada söz sahibi olur, gerisi yalan....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:50)