E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSavunmada 4 milyar dolarlık ihracat---

Savunmada 4 milyar dolarlık ihracat

Savunmada 4 milyar dolarlık ihracat
05 Ekim 2022 - 07:35 borsaningundemi.com

Uluslararası Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi'nde konuşan Okyay, bu yıl Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatının 4 milyar doları geçeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Ankara Sanayi Odası’nın organizasyonuyla düzenlenen Uluslararası Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi'nin konuşmacıları arasında ASO Başkanı Nurettin Özdebir ve SASAD Başkanı Osman Okyay yer aldı. İki konuşmacı da Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayisi ile ilgili önemli konulara değiniirken gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundular. Dünya'dan Mehmet Kaya'nın konuyla ilgili haberi şöyle:

Zirvede konuşan ASO Başkanı Özdebir, küresel savunma harcamalarının 2.1 trilyon dolara ulaştığını, Türkiye’nin 15,5 milyar dolar ile dünyada en fazla savunma harcaması yapan ülkeler arasında 18. sırada bulunduğunu söyledi. Özdebir, toplamda 60 milyar dolarlık 800 projenin yürütüldüğü sektörde, yıllık cironun 10 milyar doların üzerine, ihracat birim fiyatının ise 70 dolara ulaştığını ifade etti.

Ankara’nın savunma ve havacılık alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Özdebir, savunma ve lojistik alanında daha fazla rol üstlenmek istediğini belirterek "TSK envanterindeki bütün araç, gereç ve platformlar; neler varsa bunların lojistiğinin özel sektöre açılması verimlilik ve teknolojinin yayılması açısından büyük değer taşıyacağına inanıyorum. Askeri fabrika ve tesislerdeki bakım onarım lojistik hizmetleri sivil sektöre açılmalıdır" dedi.

"Değişen konjonktüre konum almalıyız"

SASAD Başkanı Okyay da konuşmasında, Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatının 2021’de 3.2 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, bu yıl 4 milyar doları geçileceği tahminin ettiklerini söyledi. Okyay, Türkiye için tedarik kesintileri ve ambargo gibi risklerin de bulunduğunu vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti:

Ülke ve sanayi olarak, değişen bu konjonktürde kendimizi doğru şekilde konumlandırmamız gerekiyor. Bir de var olan altyapıların göreve hazırlık kabiliyetleri üzerinden konuyu değerlendirmek gerekiyor. Özellikle dış yaptırımlar, tedarik zincirlerindeki kesintiler, yüksek teknolojiye dayalı kritik platformların harbe hazırlığını riske atabiliyor. Askeri lojistiğin sağlıklı bir biçimde sürekliliğini sağlamak için, planlarımızda bu riskleri de öngörmemiz gerekiyor

 

İhracatta yeni rekor

 

OTKAR: İhracat sözleşmesi

 

Otokar, 14 milyon euroluk ihracat sözleşmesi imzaladı

 

Türkiye'nin İHA üreticisi Baykar, uzay sektörüne giriyor

 

Baykar Ukrayna'ya "Bayraktar TB2" bağışlayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi05 Ekim 2022 11:09

    Havacılık alanında potansiyele sahipsek neden kendi savaş uçağımızı yapamıyoruz. F 35 lerin imalatından başlayarak ortak olup para ve emek / yedek parça desteği sağladık amaS 400 leri aldık diye uçaklarımızı vermediler. F 16 lar için de bin dereden su getiriyorlar. Başkasının uçağı ile savaşacağımıza kendi uçağımızı yapabilsek keşke

  • HASAN HÜSEYİN KIZILKOÇ05 Ekim 2022 12:52

    CUMHURİYET YILLARINDA OTOMOBİL VE KENDİ UÇAĞIMIZI YAPIYOR İDİK.MALESEF İÇERİMİZDEKİ ABD NİN VATANINI SATAN ŞEREFSİZ HAİNLER YÜZÜNDEN HEPSİ TEK TEK KAPITTIRILMIŞTIR.

  • ALİ YILDIRIM05 Ekim 2022 10:53

    ABD 7 MASAYI İKTİDARA GELİTİRİP TÜM SİLAH VE OTOMOTİV SANAYİMİZİ KAPATTIRIP KENDİSİNİN SATACAĞINA DAİR YORUMLARA RASTLIYORUM BENDE AYNI FİKİRDEYİM.MUHALEFET DAHA BİR SENE OLMUŞ DAHA BAŞKANINI SEÇEMEZ İKEN BU KONUYA AİT HİÇ BİR VİZYON VE PROJELERİNİ DE DUYMADIK BIRAKIN DUYMAYI HEP DE KÖSTEK OLUP MİLLETİN KAFASINI KARIŞTIRMAKTADIRLAR.

  • Mucise Reis : )05 Ekim 2022 08:26

    savunma sivil kaymalı. arge ürünler ile hayat değişmeli. örnek. aya çıkan ilk sistemlerde var olan devreler entegreler, bugumuzun apple ının dedesinindedesi idi... yani 3d yazıcılar, iletişim araçları vb şuan yansanayi kullanıyoruz sivilde. İnternet iletişim ve ileri gelişmiş yazılım kod ları ve dilleri... ilk uzaya giden araçların kodları pc değil elle yazılmıştır. zamanla sistem pc ye sanala yönelmiştir. serverlar, wifi ler bunlar araştırmalar sonrası sivil hayata kaymış hayatımız modernleşmiş gelişmiştir.. yani  bu alanda birim kurulup, elde edilen bilgilerin yeni ürünler, kullanım alanları ve sivil hayata entegrasyonunu çalışmalı... burada ciddi eksiklik görüyorum. yılardırda yazarım... almanya savaşı kaybedince roket birimleri, çalışanları abd ye ailelelri ile davet edildi. o bilgiler nasanın aya gitmesine zein hazırladı. Demek ukraynadan bazı firmalar alınabilir TC ye gibi. varmı birimimiz  çalışan ? :D tabi yoktur

  • baran05 Ekim 2022 09:37

    ....tir  oradan!