E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsalardaki çalkantılı süreçlerden korunabilmek için savunma odaklı fonlarına milyarlarca dolar pompalayan yatırımcılar bu hafta yaşanan satış dalgası sırasında büyük kayıplara maruz kaldı. Financial Times’ın haberine göre söz konusu tablo borsalardaki belirsizliklerden kurtulmanın yollarını arayan perakende yatırımcıların karşı karşıya kaldığı tehlikeleri gösteriyor.
Morningstar verilerine göre “korumalı alım opsiyonlu” (covered call) ETF’ler son yıllarda yatırımcılar için oldukça revaçtaydı. 2022’nin başlarında 18 milyar dolarlık varlığı yöneten bu fonlardaki varlıklar temmuz ayı itibariyle 80 milyar dolara kadar yükseldi. Korumalı alım opsiyonu stratejisi bir hisse senedi sepeti alımı ve dayanak varlıklara bağlı gelir getirici türevleri satımı anlamına geliyor.
Fonlara olan bu yüksek talep, tahvil tipi gelir ve düşük oynaklık ile birlikte hisse senedi benzeri fiyat artışları beklentisi nedeniyle gerçekleşti. JPMorgan'ın ABD'de aktif olarak yönetilen en büyük ETF'si olan popüler Hisse Senedi Prim Gelir fonu (JEPI), fonun pazarlama materyaline göre "S&P 500 endeksi ile ilişkili getirilerin önemli bir bölümünü daha az oynaklık" sağlamayı hedefliyordu.
Ancak piyasalar hızlı hareket ettiğinde, opsiyonların satılmasından elde edilen nispeten küçük gelir, temel hisselerdeki düşüşü dengelemek için yeterli olmadı. Birçok fon aynı anda düşük performans gösteriyor ve keskin dalgalanmalar yaşıyor.
Korumalı alım stratejili fonların performansını izleyen CBOE'nin S&P 500 Buywrite endeksi pazartesi günü yüzde 2,8 düştü. Bu oran S&P 500'ün yüzde 3'lük düşüşüne göre çok da iyi bir performans değildi. S&P yıl başından bu yana yüzde 9 yükselirken, Buywrite endeksi ise yüzde 4'ten daha az arttı.
Ciddi piyasa dalgalanmalarına karşı korunma konusunda uzmanlaşmış bir fon olan Universa Investments'ın Araştırma Direktörü Ronald Lagnado, "Bu fonlar oynaklığı sevmiyor. Buna gelir stratejisi diyorlar ama aslında sadece volatilite satıyorsunuz. Bu, uzun süreler boyunca işe yarayabilir, ancak ciddi bir kriz geldiğinde geçirdiğinizde tamamen dayak yiyebilir” uyarısında bulundu.
Korumalı alım stratejisinin sunduğu potansiyel portföy savunma cazibesi, hem hisse senedi hem de tahvil piyasalarının yavaş ve istikrarlı düşüşlere maruz kaldığı 2022'de özellikle ilgi gördü. Ancak Lagnado bu fonların uzun vadeli performanslarının klasik bir 60/40 hisse senedi ve tahvil karışımı portföyden biraz farklı olduğunu söyledi.
JPMorgan Varlık Yönetimi Birimi’nin sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında, yatırımcıların opsiyon stratejileri üzerinden uzun vadede borsaların geneline göre daha iyi performans beklememeleri gerektiğini kabul ediyor. Ancak sözcü fonların muhafazakar öz sermaye riski veya belirli türlerdeki kredi yatırımlarının yerini almak için ‘saf gelir’ yatırımı olarak yararlı olabileceğini de sözlerine ekledi.
Şirket, son piyasa türbülansı sırasında "bu stratejilerin daha savunmacı doğasının hayata geçtiğini gördüğümüzü" savundu. Wall Street menşeili varlık yönetimi firması, JEPI'nin ağustos ayının başından bu yana S&P 500'den yaklaşık yüzde 2,5 daha iyi performans gösterdiğini söyledi. Bununla birlikte, son düşüşler mutlak anlamda daha az keskin olsa da fonun yılbaşından bu yana getirileri gösterge endeksten çok daha zayıf kaldı.
Wall Street faiz indirimi tuzağına hazırlanıyor
Ünlü ekonomistten geri adım: Acil faiz indirimi gerekli değil
Borsalarda fırtına hafifledi: Kaos geri gelecek mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:19)