E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi'nin gelişim sürecini ve Türk savunma sanayisindeki ilerlemelerin Türk toplumu üzerindeki etkisini kaleme aldı.
Uluslararası ortamın jeopolitik açıdan dengesiz ve tehlikeli olduğu, kutuplar arası rekabetin üst düzeye çıktığı dönemlerde, ülkelerin kendi imkanları çerçevesinde geliştirebildikleri bağımsız savunma kabiliyetine sahip olmaları çok önemli hale gelir. Bazı askeri ittifakların içinde yer almak göreceli bir güvenlik ortamı sağlasa bile o ittifakın her zaman güvenilir ve iç krizlere karşı dayanıklı olup olmayacağı şüphelidir.
Uluslararası politik dengeleri değiştiren güç: Türkiye
Türkiye 1952’den beri NATO üyesi olmakla birlikte, öz savunmasını NATO’ya karşı da güçlü tutmak zorunda olan bir ülke. Bütün çevresi bir istikrarsızlık alanı olan Türkiye, NATO'nun Güneydoğu kanadını savunması itibarıyla İttifak açısından çok önemli bir coğrafyada yer almasına rağmen, NATO tarafından istediği gibi yönlendirilemedi ve her krizde yalnız başına bırakıldı. Nitekim 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türkiye’ye karşı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) liderliğinde ağır bir ambargo uygulandı. Bu ambargo sonrası geliştirdiğimiz kendi savaş sanayimizin belkemiği olan ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN ve ROKETSAN gibi kurumlar ise bu bağımsızlaşma ihtiyacından doğdu.
Son dönemde ABD ve NATO ile güven sorunu yaşayan Türkiye ister istemez kendi ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kaldı ve kendisine yeni bir yol çizdi. Son 20 yılda savunma sanayinde millileşme, yerlileşme gibi söylemlerle beslenen bir “Milli Teknoloji Hamlesi” başlatıldı. Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş gibi efsane ve simge isimlere Bayraktar ailesi de katıldı. Türkiye dört koldan savunma sanayisini geliştirirken ve kendi savunmasını güçlendirirken onu aynı zamanda ekonomik bir kazanç kapısı haline getirmeye de yöneldi. Türkiye, dünyanın en büyük insansız hava aracı (İHA) ihracatçılarından birisi olarak piyasaya hızlı bir giriş yaptı ve uluslararası politik dengeleri değiştirebilecek şekilde Azerbaycan-Ermenistan savaşında ve Ukrayna’da etkin bir rol oynadı.
Psikolojik eşik aşıldı
Savunma sanayinin güçlenmesi toplumsal düzlemde de olumlu karşılık buldu. Yapılan bütün araştırmalarda savunma sanayindeki atağımızın partiler üstü bir destek gördüğü, ulusal onur ve dayanışma duygumuza olumlu katkı yaptığı ve bir aygıt olarak devlete yönelik güveni yükselttiği görüldü. Savunma sanayimiz sadece güvende olma duygumuza değil, uluslararası imaj ve itibarımızı da artırması sebebiyle toplumsal kimliğimize ve dayanışma arzumuza da katkı sağladı. Buna mukabil hem bölgesel hem de küresel düzeyde askeri bir güç olarak eskiden geleneksel güç unsurlarına dayanılarak yapılan değerlendirmeler, artık askeri sanayi ve teknolojik üstünlüğümüz üzerinden tanımlanıyor. Milli muharip uçağımız KAAN ve insansız savaş uçağımız Bayraktar KIZILELMA havadaki, TCG Anadolu ise denizlerdeki gücümüzü temsil ediyor.
Savunma sanayisinin sadece sıcak çatışmalarda kullanılmadığını, o çatışmaları bertaraf edebilecek caydırıcılık gücü açısından da önemli olduğunu ifade edelim. Dosta güven, düşmana korku salmanın yolu, zaten başkalarının ipiyle kuyuya inmekle mümkün olamıyor. Son dönemde AK Parti hükümetlerinin Türkiye’ye sağladığı en büyük kazanım kanımca ulusal askeri gücümüzü millileştirme yoluna girmeleri ve bunun yolunun teknolojik üstünlükten geçtiğini görmeleri oldu. Bu aynı zamanda yıllardır Türkiye’yi kıskacına alan bir öğrenilmiş çaresizlik duygusunu yenmeye ve sadece Batı merkezli bir dünya kurgusu gibi kabul edilen, Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş uygarlık düzeyine ulaşabilme ufkunu geliştirmeye yardımcı oldu. Uluslararası ortamda Türkiye’nin neler başarabileceğini, gerçekte hangi politik ligde olduğunu, kapasitesini ve gücünü hem Türk toplumunun hem de dünya kamuoyunun görmesine vesile oldu. Öz güvenimizi ve öz saygımızı tahkim etme arayışımız, Türk savunma sanayinin verdiği ivme ile güç kazandı.
[Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı, Politik Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesidir.]
Erdoğan: Türkiye savunma sanayiinde destan yazıyor
Savunma Sanayii Akademisi'nin dersleri kredilendirilecek
Türk savunma sanayiinden Suudi Arabistan çıkarması
ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 6 milyar liralık anlaşma
Savunma sanayisinde 2023 ihracat şampiyonu Baykar
Türk savunma sanayisi 2024'te de aynı hızda devam edecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:27)