E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ASELSAN AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Antalya Bilim Üniversitesi Konferans Salonu'nda Türk savunma sanayisinin uluslararası markası ASELSAN'ın yerli ve milli teknolojide konumuna ilişkin sunum yaptı.
Türkiye'nin girişimcilik kültürüne uzak olmayan bir ülke olduğunu belirten Görgün, turizmin başkenti Antalya'nın da bilişim ve yazılım alanında girişimcilik örneği sergileyebileceğini kaydetti.
ASELSAN'ın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli ve özgün olarak karşılanması amacıyla başladığı faaliyetlerini geliştirerek bugün uluslararası ölçekte bir firma haline geldiğini anlatan Görgün, hiçbir şeyi olmayıp parmağındaki alyansını bozduran çiftlerin, tarlalarını bağışlayan çiftçilerin girişimleriyle kurulan şirketin, bugün birçok gencin hayalini süslediğini ifade etti.
Türkiye'nin askeri teknolojisinin başladığı yer olarak ASELSAN'ın görüldüğüne işaret eden Görgün, "Dünyanın en büyük 100 savunma şirketi arasında yer alıyoruz, gün geçtikçe de üst sıralara yükseliyoruz. Şirketimizde bir tane yabancı çalışanımız yok, tamamı bizim gençlerimiz." diye konuştu.
Dünyada teknolojiyi şekillendiren unsurun savunma sanayisinde üretilen teknolojiler olduğuna dikkati çeken Görgün, ürünlerin önce savunma alanı için üretildiğini, ordularda kullanılmaya başlandığını, ardından sivil teknolojilere uygulandığını kaydetti.
"Türkiye, dünyada 15'inci sırada"
Dünyadaki toplam savunma sanayisinde yapılan harcamaların 1 milyar 730 milyon dolar civarında olduğunu anlatan Görgün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu harcamalar yüzde 23 teçhizat, yüzde 35 cari harcama, yüzde 40 personel. Dünyadaki toplam savunma sektöründe yapılan harcamaların yüzde 40'ı personel giderlerine gidiyor. İnsan kaynağı ne kadar önemli. Bugün böyle bir toplantıyı üniversitede yapıyor olmamız da ne kadar önemli olduğuna işaret etmek istiyorum. Türkiye'de yaklaşık olarak öğrencisi, akademisyeni, sanayicisi, sivil toplum kuruluşları, çeşitli kurumlarına toplamda baktığınızda savunma sanayinde çalışan personel sayısı 35 binin biraz üzerinde, 40 bin bile değil. Eğer dünyada savunma sanayine yön veren söz sahibi bir ülke olmak istiyorsak personel sayısının en az 400 binler seviyesinde olması gerekiyor."
Savunma sanayisinin dünyadaki yüzde 40'lık personel payını her şekilde değerlendirdiğini ifade eden Görgün, Türkiye'nin yetişmiş, bilgili, vatanını, milletini seven genç mühendislere, tasarımcılara ihtiyacı olduğunu belirtti.
"Savunma sanayisinde Türkiye, dünya sıralamasında 18,2 milyar dolarlık harcamayla, gayri safi milli hasılanın yüzde 2'sine denk gelen bir karşılıkla dünyada 15'inci sırada." diyen Görgün, Türkiye toplam savunma havacılık cirosunun 6 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti.
Sektörün büyüklüğünün her yıl arttığına vurgu yapan Görgün, "Özellikle son 10 yılda 4-5 kat seviyesinde büyümekte. İhracatımız da aynı şekilde, yaklaşık 2 milyar dolar bir ihracatımız var. Son 10 yılda ise ihracatımızın arttığını görüyoruz. Dışa bağımlılığımızın azalması, ihracatımızın artması Cumhurbaşkanımızın bu konudaki ortaya koyduğu iradenin sonucudur."
ASELSAN'ın "Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri", "Mikroelektronik Güdüm ve Elektro-Optik", "Radar ve Elektronik Harp Sistemleri", "Savunma Sistem Teknolojileri", "Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon Sistemleri" sektörlerinde faaliyet gösterdiğini anlatan Görgün, bu alanlarda yapılan ürünleri tanıttı.
"Geçen yılki ciro 1 milyar 430 milyon dolar"
Görgün, ASELSAN'ın tüm üretiminin bugün Türk Silahlı Kuvvetlerince kullanıldığını söyledi. Son operasyonlarda da ASELSAN'ın geliştirdiği ürünlerin kullanıldığına değinen Görgün, bundan dolayı da gurur duyduklarını belirtti. ASELSAN'ın sivil sektöre de ürün geliştiren, yerlileştirmeye ve millileştirmeye katkı sağlayan bir şirket olduğunu vurgulayan Görgün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen sene ASELSAN'ın cirosu 1 milyar 430 milyon dolar olarak gerçekleşti, bu önemli bir ciro. Bu cironun yüzde 52'si Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ürün olarak sağlandı. Yüzde 20'si ihracata, yüzde 20’si diğer kurumlara yapılan satışların teşkil ettiği ciroydu. ASELSAN’ın çalışan sayısı 6 bin 300, her geçen gün sayımız artıyor. ASELSAN, her daim istihdam oluşturan insan kaynağını geliştiren bir kurum. ASELSAN'ın toplam çalışanlarının yüzde 58'i mühendis, yani ASELSAN bir mühendislik şirketi."
ASELSAN'ın Ar-Ge çalışmalarına da ağırlık verdiğini belirten Görgün, kendi içinde 6 Ar-Ge merkezi bulunduğunu ve burada 3 bin 620 personelin çalıştığını dile getirdi. ASELSAN'ı mühendislik ve Ar-Ge şirketi olarak tanımlayan Görgün, "Sadece geçen sene ASELSAN'ın Ar-Ge bütçesi 473 milyon dolardı. Bunun 88 milyon doları öz kaynaklardan sağlandı. Dış kaynaklı Ar-Ge bütçesi ise 385 milyon dolardı. Projelerini ürüne dönüştürmeyi başarabilen bir şirket." diye konuştu.
ASELSAN'ın geçen yıl 47 üniversite ile çalıştığını kaydeden Görgün, bu üniversitelere 117 aktif proje için toplam 150,2 milyon dolar destekte bulunduğunu bildirdi. KOBİ'lerle de iş birliği içinde olduklarını aktaran Görgün, 23 stratejik ortaklarının olduğunu ve bunu 150'ye çıkarmak istediklerini kaydetti.
Kendisini geliştirmiş, ufku açık herkesi ASELSAN'a davet eden Görgün, üniversite öğrencilerini de not ortalamalarını yüksek tutmalarını önerdi.
Görgün açıkladı!"Lazer silahımızla vurabiliriz"
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bide övünüyorsunuz bilmem kaçıncı sıradayız diye bir sene önce milletin cebinde ki üç kuruşu nasıl hortumladınız unutmadık aselsan
Tabiki baska isler var. varlik fonj var. hirsizlik var. cebellezi var
Madem bu şirket bu kadar büyük, bir o kadar ciro ve kar ediyor bunlara güvenip te hisseyi alan küçük yatırımcı niye yerlerde sürükleniyor. Ağlama duvarına döndü zavallılar. Yoksa başka işler mi var ?
Aselsan eskiden aselsandi. Ne zamanki bir kisiye baglandi o gunden beri yabanci yatirimci gelmiyor kaciyor. Ben olsam ben de kacarim tabiki
Aselsanmis:) turkiyenin yuzde 5 inin parasini calan aselsan
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:39)