E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Savunma sanayiinde, sivil havacılık, savunma ürün ve hizmet satışından oluşan sektör cirosunun 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 24,23 artarak 10 milyar 884 milyon dolara ulaştığını açıklandı. Sektörün cirosu 2018'de de bir önceki yıla göre yüzde 30,9 artmıştı.
Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) sektöre yönelik resmi kayıtlar ve anketlerle elde ettiği verilerden derlediği sektör raporunu gecikmeyle açıkladı. Salgın nedeniyle normal döneminde ciro ve ihracat gibi sadece temel verileri açıklayan dernek, tam raporunda yeniliklere de gitti.
Yeni ürünler devrede
Daha önceki raporlarda yer almayan sektör beklentileri anketinin sonuçları ilk kez yayımlandı. Şirketlerin hemen hemen tamamının gelecek iki yıl içinde büyüme beklentisinde olduğu, önemli bir kısmının da yeni ürünlere yatırım yapmayı planlaması dikkat çekti. Ankete yanıt veren firmaların yüzde 59'u gelecek 2 yılda büyümenin öncelikleri olacağını belirttiler. Yüzde 34'ü ise büyümeyi “düşük-orta ölçekte” gördüklerini söylediler. Firmalara yine gelecek 2 yılda planlarının ne olacağına dair soruda, yeni ürünler ekleme yüzde 65, yeni pazarlara açılma yüzde 55, mevcut pazarlarda daha fazla büyüme yüzde 83 oranında “önemli ölçüde” planlama düzeyi vurgulandı. Yeni hizmet üretmekte firmaların yüzde 50'si “kısıtlı ölçüde” plan belirttiler.
Birleşmeye bakış nasıl?
Önceliklere yönelik soruda ise firmaların yüzde 49'u yatırım yapacağını, yüzde 42'si yatırım yapmaya “olabilir” düzeyinde baktığı yanıtını verdiler. Firmaların yüzde 42'si diğer firmalarla formel işbirliği, yüzde 35'i informel işbirliğine evet diyeceğini belirtirken, yüzde 76'sı birleşme ve satın almaya sıcak bakmadıklarını açıkladılar.
Firmaların yüzde 55'i mevcut ürünlerine iyileştirme-geliştirme yapacağı, yüzde 43'ü birden fazla ürüne önemli ölçüde yeni yatırım planladığını belirttiler. Firmaların sadece yüzde 2'si demode bir ürününü piyasadan çekeceği-mevcut elindeki bir pazardan çekileceğini beyan etti.
Yatırım ve öz kaynak
Firmalara geçmiş 2 yılda öz kaynaklarından ürün-teknoloji geliştirmeye yaptıkları yatırımın yıllık cirolarına oranı ve aynı oranın gelecek 2 yılda nasıl olmasını planladıkları da soruldu. Firmaların yüzde 26'sı öz kaynaklarından finanse ettikleri ürün-teknoloji geliştirme yatırımının cirolarının yüzde 10'dan fazlası olduğunu beyan ederken, yüzde 19'u yüzde 6-10, yine yüzde 19'u yüzde 4-5 olduğunu belirttiler. Aynı oranlara gelecek 2 yıl için bakıldığında, firmaların yüzde 30'u bu oranın yüzde 10'un üzerinde olacağını, firmaların yüzde 20'sinin yüzde 6-10, yine yüzde 20'sinin yüzde 4-5 oranında teknoloji-ürün geliştirme bütçesi ayıracağını belirttiği gözlendi.
Tedarik zincirinde aksaklık var mı?
Firmalara salgın döneminde tedarik zincirindeki duruma yönelik sorular yöneltildi. Buna göre firmaların yüzde 33'ü firma dışı tedarikçinin ürünün üretimi için kritik önemde olduğunu belirtirken, yüzde 52'si bazı kritik ürünleri tedarik ettiklerini açıkladılar. Firmaların yüzde 63'ü alt tedarikçilerini sınırlı olarak izleyebildiğini açıklarken, yüzde 37'si tamamen şeffaf izleme mekanizmasına sahip olduğunu beyan etti.(Mehmet Kaya/Dünya)
Yunanistan savaş hazırlığı yapıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
10 nedir ya, çok az.... en az 100 milyar usd olması lazım. yapmak üretmek lazım. inşaatla ithalatla bu devran dönmez...
Heykel ihracatı isteriz biz boş şeyler bunlar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:49)