E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSavaş yakın tarihin en büyük gıda krizini getiriyor---

Savaş yakın tarihin en büyük gıda krizini getiriyor

Savaş yakın tarihin en büyük gıda krizini getiriyor
04 Mart 2022 - 10:55 borsaningundemi.com

Rusya işgaliyle birlikte Ukrayna’daki gıda ihracat faaliyetleri neredeyse tamamen durdu. Buğdayın vadeli fiyatı hafta boyunca 1959’dan beridir görülmeyen bir hızla yükseliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali kritik gıda tahılı ihracatını sekteye uğratmaya devam ediyor ve küresel enflasyon korkularını körüklüyor. Vadeli buğday kontratlarının fiyatı geçtiğimiz dört günde yaklaşık üç kat yükseldi ve 1959'dan bu yana en büyük haftalık yükselişe doğru ilerliyor.

Chicago Borsası’nda yumuşak kırmızı kış buğdayı mayıs ayı kontratları Perşembe günü 75 sentlik günlük limitle yükseldi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yüzde 7,1 oranında yükselen fiyatları bir buşel başına 11,34 dolara kadar yükseldi ve Mart 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Buğday haftalık bazda ise şimdiye kadar %31,9 oranında değer kazandı. FactSet verilerine göre bu oran Temmuz 1959’dan bu yana kaydedilen en güçlü haftalık yükselişi işaret ediyor.

Diğer kritik gıda emtialarında da benzeri bir tablo söz konusu. Mısır vadeli fiyatları hafta boyunca %14 yükseldi. Soya fasülyesi vadeli fiyatları ise %5’in üzerinde değer kazandı.

MarketWatch’un haberine göre Illinois Üniversitesi Tarım Ekonomisti Scott Irwin konuyla ilgili açıklamasında, “Bunun küresel tahıl piyasaları için hayatımdaki en büyük arz şoku olacağına eminim” dedi. Irwin Ukrayna’da ihracat sözleşmesi olan 600 milyon buşel mısırın savaş nedeniyle sıkıştığına dikkat çekti. Tarım ekonomisti 2022’deki üretim konusunda da endişe duyuyor.

RBC Capital Markets analistlerine göre, Rusya ve Ukrayna küresel buğday ihracatının %25'ini, Ukrayna ise mısır ihracatının %13'ünü tek başına oluşturuyor.

Dow Jones verilerine göre, buğdayda bu hafta görülen sert yükseliş daha önce Temmuz 1975'te görülen önceki haftalık bazda %21,2'lik rekor artışı büyük bir farkla geride bırakma yolunda.

Kritik gıda fiyatlarındaki artış, varil başına 100 doların çok üzerine çıkan petrol fiyatlarıyla ve diğer kritik emtialardaki ani yükselişlerle beraber geliyor. Yükselen emtia fiyatları, ABD'de halihazırda yaklaşık 40 yılın en yüksek seviyesinde seyreden enflasyonu daha da artırabilir ve büyüme beklentilerini tehdit edebilir.

Irwin, ABD hükümetinin yanıt olarak kullanabileceği tek politika kolunun rezerv muhafaza programını (CRP) açmak olabileceğini yazdı. CRP, ABD Tarım Bakanlığı’nın tarım hizmetleri birimi tarafından yönetiliyor ve çiftçilere çevreye duyarlı arazileri üretimden çıkarmaları için yıllık kira ödüyor. Program için 20 milyon akrelik arazinin kayıtlı olduğu biliniyor.

Standart & Poors’un emtia öngörülerine göre, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgalinden bu yana Karadeniz bölgesinden buğday ihracatı sekteye uğradı. Tüccarlar ayrıca savaşın Ukrayna'da ilkbahar ekimini ve gelecek yılki hasat aktivitesini engelleyeceğinden endişe ediyor.

Atina merkezli Eurobank ekonomistleri Perşembe günü yaptıkları açıklamada Rusyave Ukrayna ithalatlarının kısıtlanmasının yanında bir büyük risk daha bulunduğuna dikkat çekti. Ekonomistler, “Rusya'nın Azak denizi üzerindeki kontrolü durumunda tedarik zincirlerindeki b ir aksaklık yaşanabilir. Bu Rusya, Ukrayna ve Avrupa Birliği arasındaki emtia tedarik zinciri için ciddi bir sorundur. Dahası, uzun süreli askeri operasyonlar ve Ukrayna’daki ilgili altyapının tahrip edilmesi nedeniyle bu yılki hasatta meydana gelen felaketler, bugünün fiyatlarını şişirebilecek tehlikeleri artırıyor” açıklamasında bulundu.

Alüminyum fiyatları en iyi haftalık performansa hazırlanıyor

 

Petrol fiyatları yükseldi

 

Emtia fiyatlarındaki artış küresel risk iştahını baskılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cello05 Mart 2022 13:19

    Miras nedeniyle etkilemeyen...paylaşılmayı bekleyen arazilere el atın..yeni bakanın dikkatine!

  • Cevher05 Mart 2022 02:12

    Kimseye verilmeyen iltimas çiftçiye verildi Aldığı krediyi eve dolara yatıran ahmaklar şimdi bizimle beraber ah vah çekiyor defolun lan yüzsüzler

  • ALİ KODUŞ04 Mart 2022 20:45

    kemal kılıçtaroğlu ve meral akşener iktidara gelir ise ekmeği 1 TL yapar.ülkemiz hiç bir enflasyonla karşılaşmaz ve döviz de 1 TL olur.

  • Ahmet Otzbir Vekili04 Mart 2022 22:49

    Ülke tarihinin en yüksek yaşam standardı. Ben geçsem başa faiz kararı ile benzinide 10 tl yaparım.  usd yi de 8 tl yaparım. Kim geçerse geçsin yapabilir.

  • Ali04 Mart 2022 20:21

    Köyler deki insanlar şehirlere göç etti bende o ailelerden biriyim. 20 sene önce 80 hane olsn köyümüz de sadece 5 hane kaldı onlarda yaşlılar. Birçok tarla miras oldugu için ekilip biçilemiyor. Bir Tarlada 80 den fazla mirascı var bu sorun çözülmeli ve köy e göç teşvik edilmeli.

  • Bik04 Mart 2022 19:20

    Kendi çiftçisi yerine başka ülkelerin çiftçisini destekleyen siyasi iktidar, tarımı bitirdi.

  • acacu04 Mart 2022 18:24

    Paramız var ithal ederiz diyen kişiden bunun hesabı sorulmalı. Şimdi paran olsa da ithal edemeyeceksin, ki zaten paran da yok, kasa boş. Cb affedebilir ama vatandaş affetmez. 

  • Alabao04 Mart 2022 19:02

    Rahat ol bizim üretim bize yetiyor hatta artıyor , ihracat yapan firmalara yetmiyecel

  • BORSACI04 Mart 2022 14:24

    NATO TUZLUK OLSUN DİYEMİ KURULDU.

  • Şaka gibi04 Mart 2022 12:14

    Yeni bakan tarım ile alakalı kanunlar yok diyor sanırım beyefendi unutmuş 22 senedir neden yok bana ne soruyorsun yannda oturuyor eski bakan ona sor neden yok diye.

  • Tanzimat04 Mart 2022 11:46

    Tanzim satışlar geri gelsin patatesciler soğanclar buğdaycılar nerdeniz la.

  • Mucise Reis ;)04 Mart 2022 11:36

     onlarca m2 toprak ekilemiyor ? 100 iş insanına ihracat desteği. o parala r ile yem gübre fide fabrikası kurup, çiftçilere kdv ve ötv siz yakıt , karsız yakıt neden satamıyorsunuz ? inanılır gibi değil. Haluk levent ahbab mı yapacak? acun ılıcalı tv den yardım toplayıp çifçi mi kalkındıracak ? nerede bu sınırsız yetkili olupda, hiç bir proje ve yetki üretemeyenler ? tam bir rezil durum... yurtdışından  alacağına kendin ek, ektir, ürettir, ya ne saçma sapan yönetim bu ? kapatın o bakanlığı siz kapadın. milletin ekmeği ilede oynanır oldu. zonun burunun kredi zararlarını üstlenene devlet bankaları, çifçinin zararını , ucuz mazot farkını neden  üstlenmez? yem, gübre zararını neden üstlenmez ? millet ucuz ekmek yesin yahu, ne diye devlet kurduk biz ? millet için mi ? siyasiler için mi ? cidden az fikirli insanlar lazım. az olsa da razıyız... et bal pekmez tahin terayağ demiyorum ekmek yahu buğday. mö xx bin önce ekiliyordu anadolu da.  2023 de neden tarım ekilemiyor ?

  • Hakkı04 Mart 2022 11:11

    Gübre fabrikaları kap bildirimi. " T.C. Tarım ve Orman Bakanı olarak atanan Sn. Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ şirketimizin Yönetim Kurulu üyeliğinden ayrılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur." BU DURUM NİYE MEDYADA DUYULMADI, YOKSA GUBRF YANLIŞ MI DUYURDU.