E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tüm dünya Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal girişimine odaklanmış durumda. Enerji fiyatları yükseliyor, enflasyon küresel ekonominin yeni sorunu haline geldi. Artan emtia maliyetleri üretimde daralmalara neden oluyor. Tedarik zincirinde yaşanan kopmalar 2022 yılının sıkıntılı geçeceğini işaret ediyor. Gerçi hisse senedi piyasalarında şimdilik bu gelişmelerin etkisi henüz hissedilmiyor. Son gelişmeleri analiz eden ve 3 önemli senaryo yazan UBS analistleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana her ne kadar güvenli liman arayışı artsa da küresel hisse senetlerinin çok fazla etkilenmediğini belirtiyor.
Sadece Rusya değil AB ekonomisi de sarsılacak
Savaşın bu kadar uzayacağı tahmin edilmediği için artan enerji ve emtia fiyatları enflasyon riskini daha önemli hale getiriyor. Bu gelişmelerin ışığında İsviçre yatırım bankası hisse senedi önerilerini yeniliyor.
UBS'nin temel senaryosu borsaların yılı bugünkü değerlerinin daha üzerinde kapatacağı yönünde. Ancak Putin'in nerede duracağı, Çin'in duruşu, gelecekteki yaptırımların kapsamı, askeri sonuçlar, savunma NATO politikalar, enerji ve emtia fiyatlarını yukarı çekmeye devam edecek. Bu durum da yükselişe geçen enflasyonu daha da yukarılara taşıyacak bu da büyümeyi yavaşlatacak. Bu gelişmeler de merkez bankalarının faiz politikalarını belirleyecek.
" Tarihsel olarak, jeopolitik olaylar, hatta tarihin akışını değiştirmiş olanlar bile, nadiren piyasalarda uzun vadeli bir iz bıraktı" denilen UBS raporunda, uzun vadede hiss senedi yatırımlarının her zaman kazandırdığının altı çizildi.
Bu dönemde portföylerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanan raporda, enerji hisselerinin tercih edilmesi önerildi.
Bankanın önümüzdeki dönem için olası 3 senaryosu şöyle:
1-TEMEL SENARYO
Banka analistleri, emtia fiyatlarının, özellikle enerjinin kısa vadede yüksek kalacağını, ancak savaşta ateşkes sağlanmasıyla birlikte 2022'nin ikinci yarısında fiyatların düşeceğini tahmin ediyor.
"Bu senaryoda, yaptırımlar kapsamında, enerji akışının derhal kesilmesine yol açmak yerine, Rusya'nın küresel enerji tedarik zincirinden kademeli olarak çıkarılmasına yol açmasını bekliyoruz. Brent ham petrolünün Haziran'da varil başına 125 dolar, Eylül'de varil başına 115 dolar ve Aralık'ta varil başına 105 dolar olacağı tahmin ediliyor.” Diye yazan raporda, artan emtia fiyatlarının büyüme ve şirket kazançları üzerinde olumsuz bir etkisi olacağı kaydediliyor. Yılın ikinci yarısından sonra enflasyon fiyatlarında da düşyme öngörülürken merkez bankalarının da buna bağlı olarak kademeli
olarak faiz oranlarını yükseltecekleri belirtiliyor.
Borsada yön yukarı, faizlere dikkat!
2-OLUMSUZ SENARYO
UBS analistlerinin olumsuz senaryosunda, emtia fiyatlarında önemli bir artış öngörülüyor. Savaşın daha da uzayacak olması halinde yeni yaptırımların devreye alınacağı öngörüsüyle hazırlanan ikinci senaryoda petrol fiyatlarının 150 dolara fırlayacağı ve Avrupa ülkelerinin bu gelişmeden ağır hasar alacağı öngörülüyor. Bu senaryoda, 2023 yılına kadar Avrupa'da ekonomik büyüme ve şirket karları üzerindeki olumsuz etki olacağı belirtilirken ABD’nin bu gelişmelerden çok fazla etkilenmeyeceği vurgulanıyor. Bir diğer dikkat çekilen nokta ise enflasyon oranların uzun süre yüksek kalacak olması. Bu yüzden yeniden değerlemelerin başlayacağı ekstra ücret artışlarının gündeme geleceği belirtiliyor. Bu tablo karşısında merkez bankalarının çok daha agresif faiz artırımlarına gidebileceği de öngörüler arasında yer alıyor. UBS, bu senaryoda S&P 500 endeksi için hedefin, mevcut seviyelerden yaklaşık %15 daha düşük olan 3.700 puan olduğuna dikkat çekiyor.
Küresel piyasalar Fed'in kararlarına odaklandı
3-OLUMLU SENARYO
Son olarak, olumlu senaryoda ise ateşkesin sağlanması ve emtia fiyatlarında hızlı bir geri çekilmenin yaşanması baz alınıyor. Belirsizliklerin azalmasıyla tüketimin yeniden artamaya başlayacağı belirtilen senaryoda, küresel büyümenin yeniden ivme kazanacağına işaret ediliyor. Bu senaryo gerçekleşirse UBS anilistlerine göre S&P 500 , mevcut seviyelerden yaklaşık %17 daha yüksek olan 5.100 puanda yılı kapatabilir.
Moody's: Rusya-Ukrayna çatışması mevcut riskleri şiddetlendiriyor
Rus Borsası gelecek hafta da kapalı
Bu dönemde öne çıkacak hisseler
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ne senaryosu başka çeteler açılacak 3 dünya savaşı adam planlama nato üstünü vurdu
Hisse senetlerinizi zararda iseniz sakın satmayın .haziran ayından itibaren her şey çok güzel olacak ve yılsonuna endeksin 3500 olmasını bekliyorum.
RUSYA takla, TÜRKİYE ise ZİRVE yapacak, KÜRESEL GÜÇ olup yeryüzünü SALLAYACAK.
Ahmet Ozbir denen zubuk yine gelmiş her konuda olduğu gibi bu konuda da fikrini beyan etmiş eleman olmak kolay mı
Aynen ruble 130 felan TÜRKİYEDEKİ ler dolar ruble 50 ya felan gelse turist sayısı artar alış veriş artar diye hayal kurarken dolar ruble 100 ün üstünde kalıcı olacak gibi bu durum sadece turizm için değil işsizlik için de problem ayrıca otellere binlerce firma tedarik yapıyor onlar için problem sahil ekonomisi biter bunu fırsata çevirin bari tüm sahilleri tüm plajları Antalya Konya altı gibi doğru düzgün Bi hale sokun da turizmin geleceğini kurtarın bari geçen sene Antalya ayvalık arasını sahilden gittim bazı yerler berbat ötesi
UKRAYNA DİYE BİŞEY KALMADI UKRAYNADAN TURİST BEKLEMEYİN RUSYA İLE DE PARA TİCARETİ VE ULAŞIM VAR AMA EKONOMİK PROBLEMLER RUSYA DA VAR AVRUPADA DA EKONOMİ VE TURİZM NE OLUR BİLMEM AMA TURİZİM DEN BİŞEY BEKLEMİYORUM
Potin amacına ulaşmadan durmaz hayal görmeyi kesin aksi halde biter bunu göze almaz boş boş haber aklı sıra
Rusya bu savaşı kaybetmez kaybedecek olsaydı savaşa girmezdi Rusya ukraynayı düm düz eder ölenler umurunda olmazdı ama oradaki insanlar Slav o sebeple merhametli davranıyor normalde tankları böyle göndermedi önce füzelerle yıkılmadık Bi ev bırakmazdı tankları sonra gönderirdi gövde gösterisi yapardı şimdi daha ilerleyen günlerde bunu yapmaz diye bişey yok her an yapabilir küçük yerleşim yerlerinde yapıyor zaten örnek olsun büyük şehirlere diyor eğer ukrayna bundan ders almazsa büyük şehirleri büyük yıkım bekliyor
Hayali bırak gerçeğe bak.kilavuzu karga olanın....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:00)