E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel piyasalar hafta başında jeopolitik korkuların etkisi altında kaldı. Avrupa ve ABD borsaları gerilerken doğalgaz fiyatları da Atlantik’in iki yakasında da fırladı. Profesyonel yatırımcılar son bir aydır tıpkı diğer herkes gibi Rusya’nın Ukrayna sınırında oluşturduğu askeri yığınağı tartışmayı sürdürüyor.
Batılı yetkililer, söz konusu askeri birikimi Ukrayna’nın işgalinin bir ön hazırlığı olarak değerlendirirken Moskova tarafı ise bu iddiaları reddetmekle yetiniyor. Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre küresel borsalar Cuma gününe kadar birkaç savunma şirketinin hisseleri dışında gerçekçi bir şekilde savaş ihtimalini fiyatlandırmış gibi gözükmüyordu.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre küresel borsalar zayıf geçen bir Ocak ayının ardından yatırımcılar Şubat ayına toparlanma hedefiyle başlamıştı. Ancak Pazartesi günü Avrupa borsalarında görülen satış dalgası özellikle bankacılık ve hava taşımacılığı gibi sektörlerde odaklandı. Söz konusu sektörler Ocak ayında görece daha yüksek performans göstermişti.
WSJ yazarı Jon Sindreu bu satış dalgasının ne anlama geldiğini şöyle yorumladı:
“Hisse senetleri son zamanlarda merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltme eğilimine göre hareket ediyordu. Bu durum bankalar için iyi bir haberdir ve ‘eski tip ekonomi’ olarak görülen sektörlerinin daha iyi performans göstermesi için şartları uygun hale getirir. Buna karşın Avrupa ekonomisini etkileyen bir savaş kredi büyümesi ve turizm açısından kötü sonuçlar doğuracaktır. Sağlık hizmetleri gibi düşüşlere karşı korumalı olarak görülen ‘savunma’ sektörleri, kötü geçen birkaç ayın ardından Pazartesi günü bu rüzgardan daha az etkilendi.
Yatırımcılar için temel soru ise, savaş anında bu yeni oyun kitabını tam olarak benimsemeleri gerekip gerekmediğidir. Rusya'nın Mart 2014'te Kırım'ı ilhakı bazı ipuçları verebilir.
O tarihlerde hem savaşın hem de Rusya'ya uygulanan yaptırımların piyasa etkisi sınırlı olduğunu kanıtlanmıştı. Sadece Rus ve Doğu Avrupa hisseleri bir de Polonya Zlotysi gibi bazı para birimleri gözle görülür derecede düşük performans göstermişti. Bunun nedeni, Rus emtialarının yasaklanması, Rusya ve Ukrayna arasındaki ticaret akışlarının küresel olarak önemsiz olması ve krizden eski Sovyet bloğundan sadece bir avuç ulusun etkilemesiydi. 2014'ten bu yana Batılı bankalar Rusya'ya yatırımlarını keserken, ithalatı da yerli üretimle değiştirmeye çalışmıştı. Bu yöntem, savaşın etkisiyle yurtdışındaki pandemi toparlanmasını rayından çıkarma olasılığını daha da azaltır.
Tabii ki, şu anki kriz potansiyel olarak Kırım'ın ilhakından çok daha yıkıcı bir çatışma olabilir. Ayrıca, Capital Economics tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir analizde belirtildiği gibi, emtia piyasaları kesinlikle darbeyi hissedecektir: Rusya, Avrupa Birliği'nin petrol ürünleri ve kömür talebinin %40'ını karşılıyor ve küresel çapta paladyum, nikel, alüminyum ve gübre kaynağı bir ülke. Ukrayna büyük bir mısır ihracatçısıdır ve her iki ülke de çok fazla buğday tedarik ediyor.
Capital Economics'in tahminlerine göre, savaş gelişmiş ekonomilerde ortalama enflasyonun yılı %2 yerine %4,5 seviyesinde bitirmesi anlamına gelebilir. Genellikle, merkez bankaları fiyatlardaki emtia kaynaklı oynaklığa bakacaklardı, ancak yetkililer arz sıkışmasının daha geniş çaplı etkisine karşı soğukkanlılıklarını çoktan kaybettiler. Daha yüksek enflasyon verileri, özellikle de para politikalarının ekonomideki dönüştürücü etkilerinin eksik kalması halinde, muhtemelen daha fazla sıkılaştırmaya gideceklerdir.
Bu durum piyasaları aşağı yukarı şu anda olduğu gibi yüksek faiz oranlarının düşünüldüğü bir durumla baş başa bırakacaktır. Sonuç olarak, savaşın özellikle yatırım portföyleri üzerindeki etkisini ayırt etmek zor olabilir. Askeri ve terör kaynaklı çatışmalar konusundaki tarihsel analizler, bir durgunluk yaratmadıkları sürece piyasalar üzerindeki etkilerinin kısa ömürlü olma eğilimi gösterdiğini işaret ediyor. Çatışma durumunda daha gevşek bir kamu bütçesinden kesinlikle yararlanacak olan savunma firmaları için bile, eş güçler arası bir savaş risksiz değildir.
Savaşta olduğu gibi yatırımda da en uygun sonuç genellikle kimsenin düğmeye basmadığı zaman gelir.”
'Rusya, Donbas'taki ayrılıkçıları tanırsa Minsk anlaşmalarından çıkacak'
Jeopolitik gerginlik altın fiyatını 8 ayın zirvesine taşıdı
Jeopolitik gerginlik küresel tahıl piyasalarında oynaklık yaratıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:45)