E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞartları yerine getiren mahsuben ödeme yapabilir---

Şartları yerine getiren mahsuben ödeme yapabilir

Şartları yerine getiren mahsuben ödeme yapabilir
31 Ekim 2014 - 11:57 borsaningundemi.com

Torba yasa kapsamında vergi yapılandırılmasına bazı haklar yer alıyor

Torba yasadaki kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını içeren maddeleri anlattığımız dizinin son gününde mahsuplaşma ve haciz konularını ele alıyoruz.

Vergi dairelerinden alacağı olan mükelleflerin mahsuben ödeme yapması mümkün mü?

Maliye Bakanlığı’na bağlı tahsil dairelerine ödenmesi gereken amme alacaklarına uygulanmak üzere, torba kanunun 73’üncü hükümlerinden yararlanmak için başvuruda bulunan ve ödenecek tutarları ilgili vergi mevzuatı gereği iade alacağından kendi borçlarına mahsuben ödemek isteyen borçluların, bu taleplerini yerine getirebilmesi için başvuru ve/ veya taksit süresi içinde ilgili mevzuatın öngördüğü bilgi ve belgeleri tam ve eksiksiz ibraz etmeleri şart. Belgelere ek olarak mahsuben iadenin gerçekleştirilebilmesi için teminat, yeminli mali müşavir raporu veya vergi inceleme raporu da aranan durumlarda, bunların da aynı süre içinde vergi dairesine intikal etmiş olması gerekiyor.
Bu takdirde, ilgili mevzuatın borçlunun mahsup talebine esas aldığı tarih itibarıyla maddeye göre ödenecek tutara mahsup işlemleri yapılabiliyor. 1 aylık süre içerisinde eksik ödenen taksit tutarının, ödenmesi gerektiği tarihten ödendiği tarihe kadar gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı kanunun 51’inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi halinde eksik ödenen tutar için madde hükümleri ihlal edilmiş sayılacak.
 
Yapılandırılan borçlar için haciz bulunması kaldırılacak mı?

-Önceden tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılır ve buna isabet eden teminatlar iade edilir.
-73’üncü madde hükmüne göre taksitlendirilen mükelleflerin teminat değişikliği talepleri değerlendirilecek.
-Taksitlendirme ihlal edilmediği sürece yapılandırılan borçlara ilişkin “Borcu yoktur” yazısı verilebilecek.
-Borcun tamamı ödenmeden motorlu taşıtların satış veya devrine izin verilmeyecek.
-Taksit süresi sonuna kadar borçluların, taşıtlarının fenni muayenelerini yaptırmalarına ve uçuşa elverişli belgelerini almalarına imkan verilecek.
 
Güncel borçların ödenmemesi halinde yapılandırma ihlal edilmiş sayılacak mı?

Taksitlendirilen borçlar içinde;
-Yıllık gelir veya kurumlar vergisi,
-Gelir veya kurumlar (stopaj) vergisi,
-Özel tüketim vergisi,
-Özel tüketim vergisi, borcu bulunuyorsa, bu vergilerle ilgili olarak taksit ödeme süresi boyunca beyan edilip tahakkuk edecek tutarların da süresinde ödenmesi gerekiyor. Diğer bir ifadeyle, taksitler süresinde ödense dahi taksit ödeme süresince bu vergi türlerinden yeni doğacak borçların süresinde ödenmemesi durumunda, yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek.

ÇOK ZOR DURUM HALİ

Ancak, yukarıda belirtilen vergilerle ilgili beyan edilip tahakkuk edecek tutarların çok zor durum olmaksızın (Çok zor durum hali, 6183 sayılı kanunun 48’inci maddesinde geçen “ Çok zor durum” halini ifade etmektedir) bir takvim yılında iki defadan fazla süresinde ödenmemesi durumunda kanun hükümleri ihlal edilmiş olacak.
Kanaatimizce bu hüküm torba kanundan yararlanarak ödeme yapacakların en çok ihlal edecekleri hüküm olacak. Borçlarını ödemeyen mükellefler daha çok mali krizde olanlardır. Geçmiş borçları yapılandırarak ödeme yapmak isteyen ve zor durumda olan mükelleflere “Mevcut borçların ödenmemesi halinde şartlar ihlal edilmiştir” demek bu kanunun ruhuna ve getiriliş amacına aykırıdır.

KASA CARİ AFFI ÖNEMLİ BİR DÜZENLEME

Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların beyanı konusu torba yasanın af niteliğindeki en önemli düzenlemesi denilebilir.
Bu düzenleme 6552 sayılı torba kanunun 74’üncü maddesinde yer almış.

Hangi mükellefler kasa/ortaklar cari affından faydalanabilecek?

Kasa/ortaklar cari düzenlemesinden sadece bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri faydalanabileceklerdir. Dolayısıyla gelir vergisi mükellefleri bu düzenlemeden faydalanamayacaktır.

Düzeltme kapsamına neler giriyor?

31/12/2013 tarihi itibarıyla düzenlenilen bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerine bulunmayan,
-kasa mevcutları ve
-işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarları, vergi dairelerine beyan edilmek suretiyle yasal kayıtlar düzeltilebilecek.
İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarının belirlenmesinde, tek düzen hesap planında yer alan “131. Ortaklardan Alacaklar” ve “231. Ortaklardan Alacaklar” toplamından “331. Ortaklara Borçlar” ve “431. Ortaklara Borçlar” toplamının çıkarılması sonucunda kalan net tutar dikkate alınacak.

Beyan nasıl yapılacak?

Beyana konu tutarlar, 31.12.2014 tarihine kadar (bu tarih dahil) 1 Seri  No’lu Torba Knun Tebliği ekinde yer alan beyanname (Ek:5) ile kurumlar vergisi mükellefiyeti yönünden bağlı olan vergi dairelerine beyan edilebilecek.

TAYLAN ŞAHİN - EKREM ÖNCÜ - HABERTÜRK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)