E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivSarkozy'den Türkiye'ye çalım---

Sarkozy'den Türkiye'ye çalım

Sarkozy'den Türkiye'ye çalım
14 Eylül 2011 - 07:33 borsaningundemi.com

Sarkozy, şimdi de Clio 4’te Bursa’nın aslan payını kırptı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin baskıları sonucu Clio 4 üretimine Bursa’nın yanı sıra Flins fabrikasını dahil eden Renault, son dakikada başka bir sürpriz yaptı. Daha önce Clio 4 üretiminde aslan payını Oyak Renault’nun alacağını açıklayan Fransız üretici, Sarkozy’nin baskılarıyla Clio üretimini Fransa ve Türkiye arasında eşit olarak paylaştırmaya karar verdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Renault üzerinde yaptığı baskı sonuç verdi. Renault, 2012’nin son çeyreğinde üretilmeye başlanacak yeni Clio 4’te son dakika manevrası yaparak Türkiye’ye verdiği aslan payını kırptı. Daha önce Clio 4 üretiminde Fransa’daki Flins fabrikasına yaklaşık 100 bin adet, Oyak Renault’nun Bursa tesisine de yaklaşık 200- 250 bin adet vereceğini duyuran Renault, kararını değiştirdi.
Avrupa ve Akdeniz (Euromed) Bölgesi Başkanı Jacques Chauvet, Clio 4 üretiminin önümüzdeki yıl başlayacağını belirterek, “Mevcut Clio 3 Fransa Flins, İspanya Flins ve Bursa’da üretiliyor. Clio 4 ise Flins ve Türkiye’de üretilecek. Adetler tam netleşmedi ama üretim yarı yarıya paylaştırılacak” dedi. Flins ve Bursa fabrikasındaki Clio 4 üretiminin elektrikli araçların performansına bağlı olacağını ekleyen Chauvet, şöyle devam etti: “Bursa’da saatte 57 araç üretiliyor. Clio 4’le birlikte bu rakam 60’a çıkacak. Clio Grand Tour’un üretimi ise Türkiye’den gidecek. Halihazırda Clio 3’ten Flins’te 155 bin adet, Valencia’da 40 bin adet ve Bursa’da 150 bin adet üretiyoruz. Yeni Clio’nun tasarımı çok etkileyici. Clio 4’ün performansının daha iyi olmasını bekliyoruz. Elektrikli Fluence ve Clio 4 üretimiyle birlikte 360 bin adetlik ka-pasitemizi doldururuz.”
Hükümetin hissesi var
Renault’nun Türkiye’de yapılacak Clio 4 üretimiyle araç başına maliyetleri 1.400 euro düşürecek olması, Bursa’nın öne çıkmasını sağlamıştı. Ancak modelin tamamını Türkiye’de üretme planı, Sarkozy’ye takılmıştı. Renault hisselerinin yüzde 15’i elinde olan Fransız Devleti’nin 18 kişilik yönetim kurulunda iki üyesi bulundurduğunu hatırlalatım.
Başbakan’a hediye edilecek
Oyak Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Jacques Chauvet ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar Fluence Z.E. ile poz verdi. Aybar, “Bugüne kadar 161 sipariş aldık. Başbakan Erdoğan’a da bir tane vermek istiyoruz” dedi. Aybar, Fluence Z.E.’nin dizel Fluence’la aynı fiyatla satılacağını söyledi.
Yılda 30 bin Fluence garanti
Jacques Chauvet, ilk elektrikli modelleri Fluence Z.E.’nin satışına soy çeyrekte başlayacaklarını söyledi. İsrail, Danimarka ve Fransa’nın elektrikli Fluence’ın en büyük pazarları olacağını belirten Chauvet, “60’dan fazla anlaşma yaptık. Elektrikli Fluence’tan Bursa’da yılda 30 bin adet üreteceğiz. Üretilecek araçların satışını garantiledik” diye konuştu.
Türkiye, Renault’nun 5. büyük pazarı
Türkiye, Renault’nun tüm dünyadaki 5. büyük pazarı haline geldi. Jacques Chauvet, Türkiye’nin Renault için çok önemli bir pazar olduğunu belirterek, “Satışlarda bu yıl 5’inci büyük pazar olacak. Fransa, Almanya, Brezilya ve Rusya’dan sonra Türkiye geliyor. 10 yıl önce ise ilk 5’in içinde İngiltere, İtalya ve İspanya vardı” dedi.
Renault ilk 8 ayda Türkiye’de 76 bin 800 araç sattı. Oyak Renault’nun bu yıl 325 bin araç üreterek, rekor kıracağını anlatan Jacques Chauvet, “Üretilen araçların yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Rusya, İran ve Hindistan’a da 10 bin adet de SKD (yarı üretilmiş) ihracatımız olacak. Oyak ile 42 yıllık başarılı birlikteliğimiz var” dedi.
Üreticiler krizin yaralarını yeni modellerle saracak
Otomobil tutkunlarının merakla beklediği 64. Frankfurt Motor Show, dün kapılarını basın ve medya mensuplarına açtı. 25 Eylül’e kadar sürecek fuarda yaklaşık 100 yeni modelin dünya lansmanı yapılacak. Elektrikli ve çevreci araçların gövde gösterisi yaptığı Frankfurt Motor Show’un bu yılki sloganı ‘Gelecek standart olacak’ olarak belirlendi. Fuarda; Audi’nin elektrikli Urban Concept’i, Toyota Prius Plug-in Hybrid, yeni BMW 1 Serisi, Hyundai i30, yeni Mercedes B-Serisi, konsept Peugeot HX-1, 2012’de yollara çıkacak Alfa Romeo 4C, Renault’nun gelecekteki hafif ticari araç çizgisini gözler önüne seren Friendzy, yeni Fiat Panda, Volkswagen’in yeni halk otomobili Up, Skoda’nın yeni sedan modeli Mission, Suzuki Swift Sport, Mazda CX-5, Ford’un tasarım yüzünü temsil eden konsept Evos dikkat çeken modeller oldu. Daralan Avrupa pazarları nedeniyle yara alan otomotiv şirketleri, Frankfurt Motor Show’la moral bulmaya çalışacak.
Avrupa’da ağlayan Ford’u rekortmen Türkiye kurtardı
borç krizi nedeniyle Avrupa ülkelerinde darbe alan Ford’un yüzünü Türkiye güldürdü. Ford Motor Company’nin Avrupa’daki en kârlı operasyonu olan Ford Otosan, hem satış hem de ihracatıyla markanın lokomotifi oldu. Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, Türkiye’nin Ford dünyasında büyümeye devam ettiğini ve üst sıralara çıktığını açıkladı. Ford Avrupa içinde Ağustos ayında üçüncü büyük ülke haline geldiklerini, 8 aylık dönemde ise 5’inci sıraya yerleştiklerini belirten Otay, şunları anlattı: “Başarımız dikkat çekici düzeyde. Ford Avrupa Başkanı Stephen Odell Türkiye’ye övgüler yağdırıyor. Daralan pazarlara karşın Avrupa’da Ford’u Türkiye’nin Rusya ile birlikte güçlendirdiğini söylüyor.
1 milyar doların üzerinde yatırımlarımızın devam ettiği bir süreçte bnlar önemli ifadeler.”
İç pazarda lider
Türkiye’de 8 ayda 82 bin 433 adet satışa ulaşan ve yüzde 15.6 pazar payıyla liderliğini sürdüren Ford Otosan, iç pazarın yanı sıra ihracatta da atağa geçti. Otay, “8 aylık ihracat ciro bazında ele alındığında Türkiye’de Tüpraş’tan sonra ikinci en çok ihracat yapan şirket olduk. Otomotiv ihracatında yeniden liderliği yakaladık” diye konuştu.
Kapasite 400 bine çıkıyor
Türkiye’de 2014’e kadar yeni Transit ve yeni mini hafif ticari araç yatırımlarının tamamlanacağını ve 400 binlik kapasiteye ulaşılacağını belirten Otay, detayları şöyle aktardı: “Bu kapasitede hangi modellerin olacağı belirlendi. Küçük ticari araçla (Minicargo’ya rakip) ilgili geliştirme ve tasarım çalışmaları sürüyor. Tasarımı Avrupa’da, geliştirilmesi tamamen Türkiye’deki Ar-Ge merkezimizde olacak. 400 binlik üretimin yüzde 75’i ihracat olacak. Buna bu yıl ABD’ye ihraç edilecek 35 bin araç dahil değil.”
1 milyon liralık Ferrari’yi 6 Türk alıyor
Ferrari’nin yeni modeli 458 Spider, Türkiye’ye gelmeden kotalarını doldurdu. Türkiye fiyatı 433 bin euro (1 milyon 80 bin TL) olan spor otomobil daha gelmeden Türkiye’den 6 adet sipariş aldı. Ferrari Spider 458 sahipleri araçlarını Aralık ayında teslim alacak. 570 beygir gücünde motorla donatılan araç maksimum 320 km hıza ulaşabiliyor. Fer-Mas, bu yıl toplam 30 adet Ferrari satarak rekor kırmayı hedefliyor.
SUV Maserati fotosu çıkmadan yok sattı
Maserati de büyüyen SUV pazarına giriyor. Şirket, Chrysler Grand Cherokee şasisi üzerine Kubang isimli bir araç tasarladı. 4x4 Maserati, 2014 yılında yollara çıkacak. Ancak araca şimdiden yoğun ilgi var. Türk tüketiciler daha aracın fotoğrafını görmeden, ismini bile bilmeden Maserati’ye sipariş yağdırdı. 5 Türk müşteri sipariş verdi. SUV Maserati’nin fiyatı 130 bin Euro olacak. Bu model en ucuz Maserati unvanına sahip.
Vatan

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)