E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2016 yılı istihdam cephesinde de, üretim cephesinde de kötü geçti. Ekonomi, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 2008-2009 krizinden bu yana ilk kez küçüldü. Yıllık büyüme rakamlarının da pek iç açıcı olmayacağı görülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre sanayinin 2016 karnesi de hiç parlak değil. TÜİK verilerinden yaptığımız hesaplamalara göre 2016’da işsiz sayısı da 275 bin kişi ve yüzde 9 arttı. Böylece işsizlik oranı da 0.61 puan daha artarak yüzde 10.91’e tırmandı.
2016’nın kötü karnesi bu yıl için de olumsuz bir zemin oluşturuyor. Ekonominin lokomotif gücü olan sanayide üretim, ciro, istihdam ve çalışılan saat verileri, özellikle istihdam cephesi için 2017’ye dair umutlu bir tablo ortaya koymuyor. Sanayinin 2016 performansı, 2017’de anlamlı bir istihdam artışına takadı olmadığını gösteriyor.
Üretim endeksine göre sanayide 2015’te yüzde 3.17 olan üretim artışı, 2016’da yüzde 1.86’ya geriledi. Sanayideki toplam ciro artışı da 2015’te yüzde 8.35 iken 2016’da yüzde 7.07’ye geriledi. Sanayideki yüzde 7.30’luk yıllık ortalama enflasyonu da dikkate alırsak ciro artışı yüzde 2.66’da kalıyor.
İstihdam cephesinde de ciro ve üretim cephelerindekine paralel bir görünüm var. 2015’te yüzde 0.26’lık minik bir artışla yerinde sayan sanayi istihdam endeksi, geçen yıl yüzde 1.24 düştü. 2015’te istihdamdaki artışa rağmen sanayide çalışılan saat endeksi yüzde 0.78 gerilemişti. 2016’da ise sanayide çalışılan saat miktarı yüzde 1.82 daha azaldı.
Sanayide çalışan başına düşen ortalama çalışma süresi, istihdamdaki düşüşe rağmen gerilemeye devam etti. Sanayide çalışan kişi başına ortalama çalışma süresi 2015’te yüzde 1.04 azalmıştı, 2016’da bunun üzerine yüzde 0.58’lik bir azalma daha oldu.
Üretim ve ciro çok zayıf bir artış gösterirken ve 2015’ten daha kötü bir performans sergilerken, sanayideki toplam brüt ücret ve maaş miktarındaki artış, çok daha yüksek oldu ve hızlandı. Sanayide brüt ücret ve maaş miktarı 2015’te yüzde 13.69 artarken, 2016’daki artış yüzde 15.90’a çıktı.
Sonuç olarak 2016’da toplam brüt ücret ve maaş ödemelerindeki artış oranı, üretim ve ciro artış oranlarının kat kat üzerinde bulunuyor. Brüt ücret ve maaş ödemelerindeki artış oranı ciro artış oranının 2.25 katı, üretim artış oranının ise tam 8.57 katı.
2016’nın ortaya koyduğu üretim, ciro ve ücret-maaş dengesi, istihdam artışı için uygun bir zemin ortaya koymuyor. Çünkü bir yandan istihdamdaki düşüşe rağmen ücret ve maaşlar toplamındaki artış, üretim ve ciro artışının çok üzerine çıkıyor. Diğer yandan ise hala çalışan başına çalışma süresi azalmaya devam ediyor. Çalışan başına çalışma süresi düşerken, sanayinin istihdam artışına yönelmesi, pek mümkün gözükmüyor.
Bu durumu ancak sanayi yatırımlarında radikal bir artış değiştirebilirdi. Eğer 2016’da sanayi yatırımları hızlı bir biçimde artmış olsaydı, 2016’da önce kişi başına çalışma sürelerinin artmaya başlayacağını, ardından da istihdam artışının başlayacağını söyleyebilirdik.
Ama böyle bir durum da yok. Makine teçhizat yatırımlarının ikinci çeyrekte sadece 1.7 arttığını, üçüncü çeyrekte ise yüzde 2.7 daraldığını dikkate alırsak, devreye girecek yeni yatırımların istihdamda anlamlı bir artış getireceğini ummak da mümkün değil. Global, siyasi ve piyasa belirsizliklerini de hesaba katarsak, manzara daha da kararıyor.
Bu koşullarda sanayicilere adeta salma salarak “istihdam seferberliği” ilan etmenin, sanayinin mevcut gerçeklerine gözlerini kapatıp, referanduma kadar göz boyayacak bir atımlık barut peşinde koşmaktan başka bir anlamı yok.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Aynen devam....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:26)