E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSanayide ilk çeyrek kurtuldu---

Sanayide ilk çeyrek kurtuldu

Sanayide ilk çeyrek kurtuldu
09 Nisan 2014 - 05:06 borsaningundemi.com

​Sanayi üretimi kurun etkisine bağlı artan ihracatın desteğiyle yılın ilk iki ayında yükseldi

Sanayi üretimi sürprizleri bırakmıyor. Ocakta yüzde 7.1 artarak beklentileri alt üst eden sanayici şubatta da yüzde 4.9 büyümeyi başardı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre şubatta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi verisi yüzde 4.9 artış sağlanırken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veri ocak ayına göre yüzde 0.1 kayba işaret ediyor. Beklentiler üretimde yüzde 4’lük artış yaşanması yönündeydi. Şebnem Turhan'ın Hürriyet'teki haberine göre sanayi sürprizlerini ihracata borçlu. Şubatta yüzde 6.2 artan ihracat 13.1 milyar dolara ulaşmıştı. İhracatçının üretimi arttırmasının nedeni ise dolar kuru. 

İLK ÇEYREK KURTULDU

Kurdaki değişim sanayi üretimini direkt etkiliyor. Kur yükseldiğinde üretim artıyor, kur gerilediğinde üretim düşüyor. Her ne kadar bu durum istikrarsız bir yapıya işaret etse de martta da üretim artışının sürmesi ihracattaki martta yaşanan yüzde 4.3’lük artış nedeniyle kesin. Ancak nisanda dolar kuru 4 ayın en düşük verilerini görüyor. Yılın ilk çeyreği için ihracatın desteği, artan sanayi üretimi iç talepteki gerilemeyi telafi edecek görünüyor. Yani yılın ilk çeyrek büyümesini ihracat sayesinde kurtardık! Öyle ki yılın ilk iki ayında arındırılmamış sanayi üretimi verilerine göre sanayideki üretim artışı yüzde 6’yı buldu.
Aralık ve Ocak aylarında sanayi üretimi yüzde 7 seviyelerinde artmıştı. İki ay dolar kuru 2.39 ile tüm zamanların rekorunu kırarken Merkez Bankası 28 Ocak’ta olağanüstü toplanıp faizleri yüzde 10’a çıkarmış ve kurun gerilemesi başlamıştı. Şimdi kur daha sakin dün 2.08 ile 26 Aralık’tan beri en düşük seviye görüldü.

LİDERLER

Otomotiv tekstil makine


Geniş ekonomik sınıflandırmaya ocakta hızla yükselen ara malı ve dayanıksız tüketim malları üretimi şubatta düşüş gösterdi. Ekonomik performansın göstergesi sayılan ara malı üretiminin yüzde 6.1 artması sanayiyi 2.3 puan büyüttü.  Dayanıksız tüketim mallarından sanayi üretimine katkı 1 puan. Yatırım iştahını gösteren sermaye malı üretimi ise sadece yüzde 2.1 artış gösterdi ve sanayiye katkısı 0.38 puanda kaldı. Sektörel bazda ise ihracatçı sektörler sanayiyi sırtladı. Otomotiv, tekstil, makine, gıda sektörleri öne çıktı. Bu grubun toplam katkısı 1.6 puan.

İçte ve dışta neler oldu?

Otomobil yurtiçi satışları iki ayda yüzde 18 gerilerken, ihracatları yüzde 20 arttı.
Beyaz eşya yurtiçi satışları iki ayda yüzde 13 gerilerken, ihracatları yüzde 1 arttı.
TİM ihracat verileri Mart ayında ihracatın yıllık bazda yüzde 4,3 arttığına işaret ediyor.
PMI endeksi, Mart ayında 53,4’den 51,7’e geriledi, fakat ihracat siparişleri toplam siparişlerden daha hızlı arttı.

Faiz 3 ay sonra tek hanede

Gösterge tahvilin bileşik faizi Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde ölçülü faiz indirimine gidebileceği beklentisi ve gelişmekte olan piyasalara hızlanan girişlerin etkisiyle yüzde 10 seviyesinin altını gördü. Gösterge olan 24 Şubat 2016 itfalı tahvilin bileşik faizi 15 Ocak’tan bu yana en düşük olan yüzde 9.98 seviyesine kadar geriledi.Reuters’e konuşan bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, “Genel olarak gelişmekte olan piyasalarda olumlu bir hava var ve bu ortam belirsizliklerin de azalması ardından TL cinsi varlıklara oldukça yarıyor. Son üç haftalık süreçte gördüğümüz yabancı girişi halen devam ediyor” dedi. 

YABANCIYA AL ÖNERİSİ

Yetkili “Öte yandan yabancı raporlarda temkinli de olsa ‘al’ önerisi görüyoruz. Önümüzdeki dönemde kısa vadeli tahvillerde yüzde 8.5-9, uzun vadeli tahvillerde ise yüzde 9-10 bandında hareket beklenebilir. Tabii bunda Merkez Bankası’nın faiz indirimi etkili olacaktır” diye konuştu. Öte yandan Hazine dün düzenlediği kuponsuz tahvil ihalesinde piyasadan 709.7 milyon TL borçlandı.

Sanayide bir ileri bir geri (arındırılmış yıllık, %)

Ocak’ 13 2.0
Şubat  4.6
Mart    2.2
Nisan  2.7
Mayıs  0.2
Haziran 5.0
Temmuz 3.9
Ağustos 0.7
Eylül 6.5
Ekim 1.5
Kasım 4.7
Aralık 7.0
Ocak’14 7.1
Şubat 4.9

Aylık üretim değişimi (arındırılmış aylık, %)

Ocak’13 1.5
Şubat 1.8
Mart -0.2
Nisan 0.6
Mayıs -0.9
Haziran 2.2
Temmuz 0.2
Ağustos -2.7
Eylül 5.1
Ekim -2.8
Kasım 2.1
Aralık 0.1
Ocak’14 1.0
Şubat -0.1

İhracatçı sektörlerde üretim (arındırılmış yıllık, %)

Tekstil 3.4
Gıda 6.7
Kimya 9.9
Makine 7.1
Otomotiv -6.8

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)