E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) faaliyet gösteren sanayiciler, kademeli tarife nedeniyle haksız rekabet yaşandığını iddia ediyor. DW Türkçe'den Eray Görgülü'ye konuşan sanayiciler, "Sanayici cezalandırılıyor" diyor.
BOTAŞ'ın, gaz tedarikindeki kesintilere bağlı olarak sanayi kuruluşlarının günlük gaz çekiş miktarını yüzde 40 oranında kısıtlama kararı alması sanayicilerin doğalgaz arzına ilişkin yaşadıkları sıkıntıyı da gündeme getirdi.
"Haksız rekabet" şikâyeti
Yüzde 50'lik zam ve yüzde 40'lık kısıntı kararlarının yanı sıra sanayicilerin bir de kademeli tarife sorunu yaşadığını ifade eden Ankara Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci, uygulamanın haksız rekabete neden olduğunu öne sürdü. Ekinci, yüzlerce üyesi olan OSB'lere tek sayaçtan fatura kesildiği için kademenin aşıldığını ve abonelerin bu yüzden en yüksek tarifeden fatura ödediğini söyledi.
Ekinci, şu ifadeleri kullandı:
Şu anda bireysel olarak doğalgazın metreküpünü 2,4 TL'ye kullanan tüketiciler, Organize Sanayi Bölgesi'nde ise en üst kademeden 6,5 TL civarında metreküpüne para ödüyor. Bu, üzülerek söylüyorum ki sanayiciyi cezalandırmaktır. Eğer böyle giderse OSB'ler boşalır. Biz daha çok üretip, daha çok katma değer yaratıp, daha çok ihracat yapmak isterken, daha çok üretene daha çok ceza kesiyorlar.
'Üretim yapmamız neredeyse imkansız'
Ortaya çıkan haksız rekabet durumunun kabul edilebilir olmadığını ifade eden Ekinci, taleplerini de sıraladı. "Normal bireysel tüketim fiyatları neyse bizim de sanayi bölgelerinde, OSB bölgelerinde tarifelerimizin tekrar güncellenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu kademeli tarife zaten bizim kabul edebileceğimiz bir durum değildir" diye konuşan Ekinci, uluslararası arenada rekabetçi olabilmeleri için bu girdi fiyatlarıyla üretim yapmalarının "neredeyse imkansız" olduğunu söyledi. OSB yönetimlerinin Başkent Gaz'ı adres gösterdiğini, Başkent Gaz'ın da "BOTAŞ böyle uyguluyor" dediğini ifade eden Ekinci, "BOTAŞ da bizi muhatap almıyor" dedi.
Bakanlıklara yazı yazdılar
Bu arada sanayiciler Sanayi Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ile BOTAŞ ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) taleplerini içeren bir yazı yazdı. Yazıda, uygulamanın haksız rekabete neden olduğu ifade edildi. Yazıda şu ifade kullanıldı:
Sanayicilerin üretim ve istihdam kapasitesini, iç ve dış pazardaki rekabet gücünü olumsuz etkileyen Aralık/2021 ile Ocak/2022 dönemlerine ait doğalgaz tarifesi uygulamasının yeniden gözden geçirilmesi, eşitlikçi ve adil şekilde yeniden düzenlenmesi, sürdürülebilir üretim ve planlı sanayileşme açısından önem arz etmektedir.
'Verimlilik etkilenecek'
Öte yandan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan da doğalgaz arzındaki kısıntıya tepki gösterdi. Yazılı açıklama yapan Bahçıvan, "Sanayicilerimizin şimdi de arz cephesinde bu sorunla karşı karşıya kalması hiç kuşkusuz verimliliği, üretim kalitesini, sevkiyatı ve daha birçok konuyu olumsuz etkileyecektir" dedi.
BOTAŞ'tan doğalgaz açıklaması: 10 gün kesilecek
BOTAŞ: Hedef 2.5 milyar metreküplük doğalgaz tasarrufu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Dış güçler bizim gazımızı çalmış.:-)
19 yıldır hep aynı yalanlar ile seçmenlerini uyutup, doğalgaza, elektriğe, kömüre zamları dayıyorlar. kömür, odun yerli üetim, onun fiyatı niye 2 katına 3 katına çıkıyor?
Bugün açılış negatif olsa bile akşama doğru yeni hafta alımları görülür,acele etmeyin öğlenden sonra hava karlı olacak sermayenin ancak dörtte biri ile alıma gidilir benim gibi işlem yapmadan duramayanlara sözüm sakince bekleyenler zaten kenarda dursun,dip oluşumu görmeden asla mallanmayın yineliyorum yön aşağıdır düşüş trendindeyiz…..!
19 yıldır iktidarda olan kişi ülkenin 10 günlük ihtiyacı kadar doğalgaz depolama kapasitesi oluşturamamış mı? Ülkenin her yerine küçük depolar yaparsın, fiyatların düşük olduğu dönemlerde stoklarsın, yüksek olduğu dönemlerde dışardan alımı azaltırsın. rusya, iran kafası bozulunca vanayı kısamaz böylelikle. Ama devlet aklı kaybedileli çoook oldu
Zihni zehir yönetenlerin acaba yarını düşündüklerini sanıyorsan. Gerçekten senin zihnin zehir.
tuz gölü yalanı ile halkı uyutmayın, sanayiciye gaz verin üretimi kısmasınlar
sivri zeka tuz gölünün altını bir incele dünyadaki bu kıtlıkta doğalgaz önceliğini konutlara verdikleri için olmasın tuzgölünün altındaki depolanmış gazlar olmasaydı kıçın buz tutardı şimdi anca boş lafsınız....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:22)